Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ενημερώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων στους Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Στ.Ε.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, πρόκειται για ένα μεταδοτικό ιογενές νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, προσβάλλει πρόβατα και αίγες και απαιτεί τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Η νόσος δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Έως 19 Αυγούστου συνεχίζεται η απαγόρευση σε όλες τις μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους αιγοπροβάτων σε όλη την Επικράτεια της χώρας, καθώς και των βοοειδών τα οποία προέρχονται από συστεγαζόμενες με αιγοπρόβατα εκμεταλλεύσεις.
Οι κτηνοτρόφοι έχοντας επίγνωση του προβλήματος, ανταποκρίνονται με τη συμμετοχή τους και οι ενημερώσεις καταλήγουν σε έναν γόνιμο διάλογο, με ερωτήματα και προβληματισμούς των συμμετεχόντων.
Ο Αντιπερειφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι επιπτώσεις της πανώλης στην κτηνοτροφία, στην τοπική και κατ’ επέκταση εθνική οικονομία είναι τεράστιες, απειλώντας το ζωικό κεφάλαιο και τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.
Συνεχίζουμε τις ενημερώσεις και θα βρισκόμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων για όσο διάστημα χρειαστεί. Οι κτηνοτρόφοι, έχοντας την εμπειρία από την πρόσφατη αντιμετώπιση της ευλογιάς, υιοθετούν και εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης με μεγαλύτερη ευκολία. Συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και ευελπιστούμε ότι δε θα εμφανιστεί κρούσμα στην Περιφέρειά μας».