Εβδομάδα ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων με την Άγκυρα να “τορπιλίζει” τις διερευνητικές επαφές. Νέα δεδομένα από την τουρκική NAVTEX. Έτοιμες Ελλάδα και Κύπρος να θέσουν ζήτημα Βαρωσίων στην Σύνοδο Κορυφής.
Εβδομάδα ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων στις οποίες θα βρεθεί επί τάπητος για μία ακόμη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας ξεκινά σήμερα, και κορυφώνεται την Πέμπτη και Παρασκευή με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σήμερα πραγματοποιείται το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, στο οποίο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, ύστερα από το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο.
Δημιουργεί νέα δεδομένα η τουρκική NAVTEX
Νέα δεδομένα, ωστόσο, δημιουργεί η νυχτερινή Navtex της Άγκυρας, με την οποία το Oruc Reis βγαίνει και πάλι για έρευνες νότια του Καστελόριζου.
Η αιφνιδιαστική κίνηση των Τούρκων ναρκοθετεί αν μη τι άλλο τις διερευνητικές επαφές που επρόκειτο να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει έως και σήμερα αταλάντευτα ότι περιμένει την τουρκική. Αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση πως το μοναδικό ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, καθώς και ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και την κλιμάκωση.
Και πριν την «επανεμφάνιση» του Oruc Reis πάντως, η Άγκυρα φρόντισε να εντείνει τη δυσπιστία, καθώς επέλεξε να επιτεθεί στον Έλληνα ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με τις οποίες υπενθύμισε ότι η κίνηση της Τουρκίας στα Βαρώσια παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση.
Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι περιλαμβάνεται, μάλιστα, ο ισχυρισμός ότι οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας σταμάτησαν το 2016 μετά από αίτημα της Ελλάδας και εγκαλείται η Αθήνα ότι επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Ειδικά δε για την Αμμόχωστο, ο κ. Ακσόι ισχυρίζεται ότι «είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
“Παγώνει” η έναρξη των διερευνητικών επαφών
Με την Τουρκία πάντως να είναι εκείνη που έχει «παγώσει» την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και με τον κ. Ακσόι να κατηγορεί την Ελλάδα στην ίδια ανακοίνωση για «έλλειψη ειλικρίνειας», το κλίμα δυσπιστίας ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι αναπόφευκτο – πολλώ δε μάλλον, μετά τη χθεσινοβραδινή Navtex για το Oruc Reis. Επιπλέον, το μήνυμα από την πλευρά τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρο: εάν η Άγκυρα δεν κάνει πίσω, τότε Ελλάδα και Κύπρος θα βάλουν από κοινού το ζήτημα των Βαρωσίων στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Οι προσδοκίες, ωστόσο, για μια ευρωπαϊκή αντίδραση πέραν της λεκτικής καταδίκης της Τουρκίας – όσο ισχυρή κι αν είναι αυτή – είναι ελάχιστες. Ούτως ή άλλως, η ΕΕ, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, έχει δώσει στην πράξη μια δίμηνη προθεσμία στην Τουρκία έως το Δεκέμβριο κι έως τότε θα υπάρχει μόνον η απειλή της επιβολής κυρώσεων ως μοχλός πίεσης. Βέβαια, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η απειλή της επιβολής κυρώσεων λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, όμως απομένει να φανεί με ποιο τρόπο θα επηρεάσει τις εξελίξεις το ζήτημα του Oruc Reis.
πηγή: newsit.gr