Στήριξη στην Ουκρανία και αμυντική θωράκιση αποφάσισαν οι «27» – Ανησυχία για επέκταση των εχθροπραξιών

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read


Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην δείχνει κανένα σημάδι ύφεσης, τη Ρωσία να απειλεί τη Δύση και τον φόβο για εκτροχιασμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή να κορυφώνεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν στην ενίσχυση της συνολικής αμυντικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Advertisement-

Με φόντο τη μεγαλύτερη ρωσική επίθεση σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και την πρώτη παραδοχή του Κρεμλίνου ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Ουκρανία, εξαιτίας της εμπλοκής των Δυτικών, οι «27» διαπίστωσαν πως απαιτείται κοινή αμυντική γραμμή.

Με τη Ρωσία να προετοιμάζει 100.000 ακόμη στρατιώτες για το μέτωπο και να έχει εξασφαλίσει στρατιωτικές προμήθειες από τους συμμάχους της, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και να λύσει το πρόβλημα της στρατιωτικής χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν να προχωρήσουν με το σχέδιο που προβλέπει ότι θα αγοραστούν όπλα με τους τόκους από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν υλοποιηθεί, το πρώτο δισεκατομμύριο θα είναι διαθέσιμο το καλοκαίρι αλλά για τον Ζελένσκι, θα είναι αργά: “Δυτυχώς, η χρήση των πυρομαχικών στο μέτωπο από τους στρατιώτες μας είναι ταπεινωτική για την Ευρώπη, με την έννοια ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο“.

- Advertisement -

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιδρούν στο σχέδιο φοβούμενες ότι η κατάσχεση ρωσικής περιουσίας θα πλήξει το κύρος τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι θα τις κυνηγήσει στα δικαστήρια.

Για τον Ιούνιο παραπέμπεται και η έκθεση της Κομισιόν για τον τρόπο χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, λόγω των σοβαρών ενστάσεων των φειδωλών κρατών.

Οι ελληνικές θέσεις

Οι γεωπολιτικές κρίσεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια συζήτηση που άνοιξε και θα πρέπει να προχωρήσει, όπως ομονοούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με ταχύτατους ρυθμούς.

Μιλάμε για “οικονομία του πολέμου” και το θέμα της χρηματοδότησης της κοινής αυτής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενίσχυση της άμυνας έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την έκδοση στοχευμένων ευρωομολόγων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, για να μην γίνονται αγορές εκτός Ευρώπης ή να ελαχιστοποιηθούν.

Στο ερώτημα πόσο πιθανός είναι ένα κοινός δανεισμός για την άμυνα ο πρωθυπουργός απάντησε: Πρώτη η Ελλάδα είχε ανακινήσει με επιστολή το θέμα επί κορονοϊου και χαιρέτισε το γεγονός ότι κάποιες διστακτικές χώρες το είδαν θετικά.

Μετρά τις πληγές της η Ουκρανία

Οχτώ φορές βομβάρδισαν το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ουκρανίας μέσα στη νύχτα οι Ρώσοι. Ταυτόχρονα έπλητταν με 90 πυραύλους και 60 drone δεκάδες ακόμη ενεργειακές εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Προκάλεσαν μπλακ άουτ στο Χάρκοβο, κατέστρεψαν σπίτια και σκότωσαν αμάχους, καθώς η ουκρανική αεράμυνα δεν ήταν επαρκής, για να αντιμετωπίσει το μπαράζ.

Το μαζικό σφυροκόπημα ήταν εκδίκηση για τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο ρωσικό έδαφος αλλά συμπίπτει και με την κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής από τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο αλλάζει τον όρο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και δηλώνει ότι είναι σε πόλεμο, γιατί, όπως λέει, έχει εμπλακεί ενεργά η Δύση στην Ουκρανία.

“Είναι ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατ’ αρχήν αλλά στην πράξη έχει μετατραπεί σε πόλεμο για εμάς, αφότου η Δύση άρχισε σταδιακά να αυξάνει το επίπεδο της εμπλοκής της στην σύγκρουση” τόνισε ο Πεσκόφ.

Κι ενώ η Ουκρανία χάνει όλο και περισσότερα χωριά σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια, γιατί δεν έχει δυτικό οπλισμό για να τα υπερασπιστεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες την πιέζουν να σταματήσει τις επιθέσεις με τα δικής της κατασκευής drone στα ρωσικά διυλιστήρια. Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση του Μπάιντεν ανησυχεί ότι θα αυξηθεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου, εν μέσω της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου, και ότι η Ρωσία θα εκδικηθεί. Το Κίεβο απαντά ότι είναι νόμιμοι στόχοι.

“Κατανοούμε τις εκκλήσεις των Αμερικανών εταίρων αλλά ταυτόχρονα εμείς πολεμάμε με όλες τις ικανότητες, τα μέσα και τις πρακτικές που διαθέτουμε” ήταν το σχόλιο της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Όλγας Στεφανίσινα.

Τη στιγμή πάντως που ο Πούτιν απειλεί σε κάθε ευκαιρία τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο, ο μοναδικός του σύμμαχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει υπερβολές μόνο από την πλευρά των Βρυξελλών. “Εδώ στις Βρυξέλλες υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα, γλώσσα του πολέμου, λογική του πολέμου. Εδώ, κατά κάποιο τρόπο, οι ηγέτες μιλούν σαν να διεξάγουν τον δικό τους πόλεμο ενάντια στη Ρωσία” τόνισε χαρακτηριστικά ο Βίκτορ Όρμπαν.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι…

«Κυνική» χαρακτήρισε τη δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ερωτηθείς από το ΕΡΤNews εάν η ΕΕ είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για πόλεμο μετά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμος. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας». Προσέθεσε ότι αυτό δείχνει ότι η ΕΕ πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση της αμυντικής μας ετοιμότητα.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να σπείρουμε άγχος στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σαφείς και να πούμε στους πολίτες της ΕΕ, εάν θέλουμε ειρήνη και θέλουμε ειρήνη, εάν θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε μια αληθινή ΕΕ σε σχέση με την άμυνα» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας στην ίδια ερώτηση τόνισε ότι «η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022 και η σημερινή δήλωση αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο πρόδωσε τον ρωσικό λαό τα τελευταία δύο χρόνια κρύβοντας τα γεγονότα και αρνούμενοι ότι είναι σε πόλεμο».

Ανησυχία με το βλέμμα στη Μόσχα

Η ανησυχία για επέκταση των εχθροπραξιών εντείνεται, με κορυφαίο Γερμανό αξιωματούχο να εκτιμά πως η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ευρώπη τα αμέσως επόμενα χρόνια, ίσως το 2026.

Κι αυτό γιατί η παραγωγή όπλων έχει εντατικοποιηθεί στη Ρωσία σε τέτοιο βαθμό ώστε θα μπορούσε να διπλασιάσει τη στρατιωτική της ισχύ σε πέντε χρόνια, κυρίως στα συμβατικά όπλα. Αυτή είναι η εκτίμηση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγουν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται εντατικά για μία μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Αυτό δείχνει, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση του ρωσικού στρατού, οι μετακινήσεις στρατευμάτων και η ανάπτυξη πυραύλων στα δυτικά της Ρωσίας. Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ το 2026 δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι κάτι αποδυναμώθηκε στον πόλεμο, αλλά η εκτίμηση των Γερμανών ταυτίζεται με την αγωνία των Βαλτικών χωρών. Στη Λιθουανία, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι η Μόσχα ακολουθεί μια διπλή στρατηγική αφενός πόλεμος στην Ουκρανία και αφετέρου προετοιμασία για μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα Βερολίνο και Παρίσι ανακοίνωναν συμφωνία για την από κοινού κατασκευή άρματος μάχης νέας γενιάς. Η γαλλογερμανική εταιρεία θα έχει παράρτημα και στην Ουκρανία.

ertnews.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *