Τη Θεσσαλία θα οργώσει την Τετάρτη και Πέμπτη Αυγούστου ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να καταγράψει θετικές και αρνητικές αντιδράσεις ενόψει κατάρτισης του νέου Σχεδίου Νόμου συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ( πρώην ΤΕΙ Λαμίας) και Θεσσαλίας. Αν και για τις υπόλοιπες πόλεις έχει προκαθοριστεί το πρόγραμμα του Υπουργού Παιδείας για τη Λαμία αναφέρεται μόνο…μια επίσκεψη στο πεδίο των προθέσεων του!
Την Τετάρτη το πρωί ο υπουργός Παιδείας θα μεταβεί στα Τρίκαλα, και στη συνέχεια θα μετακινηθεί νότια στην πόλη της Καρδίτσας.
Στις δύο πόλεις του Θεσσαλικού κάμπου ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τα στελέχη του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ καθώς και τους τοπικούς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Κ. Γαβρόγλου με τις Πρυτανικές Αρχές και στελέχη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος.
Στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
Την ίδια ημέρα ο υπουργός Παιδείας θα επισκεφθεί στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, όπου θα συναντήσει τις πρυτανικές αρχές.
Στο πρόγραμμα του Κ. Γαβρόγλου είναι να επισκεφθεί μέσα στην εβδομάδα και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία.
Το Σεπτέμβριο στη Βουλή το Σ/Ν για το Παν. Θεσσαλίας και το ΕΚΠΑ
Το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα προκύψει με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Λαμίας) και του ΤΕΙ Θεσσαλίας καθώς και την απορρόφηση από το ΕΚΠΑ του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.
Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις».
Πρυτάνεις ΤΕΙ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας: “Το Σχέδιο του υπ. Παιδείας για το νέο Παν. Θεσσαλίας δεν αποτελεί πόρισμα της Επιτροπής “Γαβρόγλου”
Υπενθυμίζεται ότι οι Πρυτάνεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας Καθ. Ξενοφών Σπηλιώτης και Στερεάς Ελλάδας Καθ. Πέτρος Λάμψας με κοινή δήλωση υποστήριξαν ότι το κείμενο “Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας” που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο παιδείας, δεν έχει καμία σχέση με το πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή που ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου διόρισε για να κάνει τη σχετική εισήγηση.
“Το κείμενο με τίτλο “Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας”, που δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΘ και αναπαράχθηκε από δικτυακούς τόπους σχετικούς με την εκπαίδευση, δεν αποτελεί πόρισμα της Επιτροπής που συνέστησε το ΥΠΕΘ για να διερευνήσει τις συνέργειες μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας” δήλωσαν οι Πρυτάνεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Η Επιτροπή που διόρισε ο υπουργός Παιδείας για να διερευνήσει τις συνέργειες μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας αποτελείται από τους :
1. Γιώργο Πετράκο του Κωνσταντίνου, Καθηγητή, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
2. Ιωάννα Λαλιώτου του Βασιλείου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
3. Ζήση Μαμούρη του Δημητρίου, Καθηγητή, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
4. Ξενοφώντα Σπηλιώτη του Δημητρίου, Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
5. Μιχαήλ Βραχνάκη του Σταύρου, Καθηγητή, Αντιπρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
6. Νικόλαο Μπάτη του Θεοδώρου, Καθηγητής, πρώην Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
7. Πέτρο Λάμψα του Θεοχάρη, Καθηγητή, Πρύτανη του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας
8. Νικόλα Στριμπάκο του Σωτήρη, Καθηγητή, Αντιπρύτανη του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας.
9. Νικόλαο Ασημάκη του Δημητρίου, Καθηγητή, Αντιπρύτανη του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας.
10. Παντελή Κυπριανό του Σπυρίδωνος, Καθηγητή, πρώην Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Σύμβουλο υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Το υπουργείο Υγείας προκαλεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Υγείας-Παιδείας για το θέμα της ίδρυσης Τμήματος Δημόσιας Υγείας στο Παν. Θεσσαλίας
Στη Διυπουργική Επιτροπή Υγείας-Παιδείας μεταφέρεται το θέμα της ίδρυσης Τμήματος Δημόσιας Υγείας στο Παν. Θεσσαλίας.
Ηδη , με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Γιαννόπουλος, απέστειλε έγγραφο στον Συντονιστή της Διυπουργικής Επιτροπής Υγείας-Παιδείας Καθηγητή Αλ. Γαρύφαλλο με το οποίο τον καλεί να μεριμνήσει , ώστε το θέμα αυτό να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.
Οπως τονίζεται σε έγγραφο του υπουργείου Υγείας που φέρει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Υγείας, στη συνεδρίαση θα μπορούσαν να παραβρεθούν και να εισηγηθούν όλοι οι σχετικοί με το θέμα φορείς (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΣΥΔΥ, Εταιρεία Κοινωνικής Ιατρικής) με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και του προέδρου του ΚΕΣΥ.
Στο έγγραφο του ο κ. Γιαννόπουλος για να συζητηθεί το θέμα στη Διυπουργική επικαλείται τις αντιπαρατιθέμενες απόψεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ίδρυση τμήματος Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (επιστολή του καθ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου, πόρισμα Ειδικής Ομάδας Εργασίας για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σχετική απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου αυτού, επιστολή της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Ιατρικής).
Σύγκλητος Παν. Θεσσαλίας: Πρόταση 19 σημείων στον υπ. Παιδείας για το «νέο Πανεπιστήμιο»
Πρόταση “19 σημείων “ επί του Σχεδίου για τη «Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», απέστειλε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μεταξύ των οποίων :
H Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέτασε την πρόταση του ΥΠΠΕΘ για τη «Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» και αποφάσισε ότι αποτελεί μια παραγωγική βάση διαβούλευσης καθώς προτείνει τη δημιουργία ενός μεγάλου ακαδημαϊκού ιδρύματος με κεντρική θέση στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, το οποίο θα προσφέρει υψηλής ποιότητας σπουδές σε ένα εύρος επιστημονικών πεδίων και ταυτόχρονα θα στηρίζει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιφέρειας με Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και Τεχνολογικά Πάρκα σε τομείς όπου εμφανίζονται ισχυρά ή εν δυνάμει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Στη Σύγκλητο διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος και έγιναν παρατηρήσεις σε επιμέρους πτυχές της πρότασης από τα μέλη της.
Οι παρατηρήσεις αυτές στάλθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, ενώ θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με σκοπό η νέα ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της περιφέρειας και της χώρας στο σύγχρονο περιβάλλον.
Στην παραπάνω απόφαση ψήφισε αρνητικά ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής κα Αγροτικού Περιβάλλοντος, Καθηγητής πρώτης βαθμίδας κ. Νικόλαος Δαναλάτος.
Τα 19 σημεία
Ειδικότερα οι 19 Προτάσεις και Παρατηρήσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επί της πρότασης του ΥΠΠΕΘ για τη «Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», είναι οι εξής:
1. Σχέδιο χρηματοδότησης και στελέχωσης με νέα μέλη ΔΕΠ
Η Σύγκλητος επισημαίνει ότι η πρόταση του Υπουργείου θα πρέπει να συνοδευτεί άμεσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης και στελέχωσης με νέα μέλη ΔΕΠ. Για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου και την ομαλή λειτουργία των νέων Τμημάτων θα απαιτηθούν τουλάχιστον 110 νέες θέσεις ΔΕΠ, κατανεμημένες εμπροσθοβαρώς στην περίοδο 2018-20. Την κατανομή των θέσεων θα πρέπει να αποφασίσει η Σύγκλητος, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες όλων των Τμημάτων του Ιδρύματος, καθώς, αρκετά από τα υφιστάμενα Τμήματα έχουν αποστελεχωθεί με τις πρόσφατες αφυπηρετήσεις, ή δεν πρόλαβαν να στελεχωθούν επαρκώς. Επίσης, θα απαιτηθεί αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πέραν αυτής που θα προκύψει από τη συνένωση των Προϋπολογισμών των τριών Ιδρυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος ενσωμάτωσης των υποδομών των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο.
2. Μετακίνηση των μελών ΔΕΠ από το Γενικό Τμήμα στα Τμήματα του Πανεπιστημίου
Η Σύγκλητος θεωρεί ότι η διάταξη για την μετακίνηση των μελών ΔΕΠ από το Γενικό Τμήμα στα Τμήματα του Πανεπιστημίου θα πρέπει να γίνει πιο σαφής, καθώς ο πρόσφατος νόμος περί μετακινήσεων απαιτεί παραμονή 5 ετών στο ίδιο Τμήμα και απόφαση Υπουργού για την ολοκλήρωση της μετακίνησης. Η διάταξη θα πρέπει να ορίζει ρητά τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώνεται διοικητικά στο εσωτερικό του Ιδρύματος χωρίς να απαιτείται απόφαση Υπουργού και να αναθέτει την αξιολόγηση των αιτήσεων και τη λήψη απόφασης για μετακίνηση στις Γενικές Συνελεύσεις, Προσωρινές Γενικές Συνελεύσεις και τις Διοικούσες Επιτροπές των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
3. Ενταξη των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο
Η Σύγκλητος επισημαίνει την έλλειψη μιας γενικής ρύθμισης από την πλευρά του Υπουργείου στα θεσμικά ζητήματα και κυρίως αυτά που αφορούν στην ένταξη των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο. Η ρύθμιση αυτή, η οποία θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με αυτή που προτείνεται για το ΠΘ, θα έπρεπε να ισχύει για όλα τα Ιδρύματα.
4. Ο αριθμός των εισακτέων
Η Σύγκλητος θεωρεί ότι ο αριθμός των εισακτέων τόσο στα νέα, όσο και στα υφιστάμενα τμήματα του ΠΘ θα πρέπει να κινείται σε λογικά επίπεδα ώστε να στηρίξει το εγχείρημα της ακαδημαϊκής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες και υψηλό επίπεδο σπουδών. Υπάρχουν διεθνώς αποδεκτοί λόγοι φοιτητών/καθηγητών ανά γνωστικό πεδίο και το Υπουργείο θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα τους τηρήσει, τόσο για τα νέα, όσο και για τα υφιστάμενα Τμήματα. Η επιλογή αυτή διευκολύνεται από τη δημιουργία διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο ΠΘ, τα οποία δύνανται να απορροφήσουν σημαντικό μέρος των αποφοίτων Λυκείου.
5. Τμήμα Ιατρικής
Η Σύγκλητος υιοθετεί την απόφαση του Τμήματος Ιατρικής να μετασχηματιστεί σε μονοτμηματική Ιατρική Σχολή. Η αιτιολόγηση του αιτήματος έχει κατατεθεί με τη μορφή απόφασης της ΓΣ του Τμήματος Ιατρικής και επισυνάπτεται.
6. Η έδρα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών
Η Σύγκλητος προτείνει η έδρα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών να βρίσκεται στο Βόλο, έδρα του παλαιότερου Τμήματος της Σχολής, το οποίο θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό και την υλοποίηση της ανάπτυξης των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
7. Το Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία
Η Σύγκλητος υιοθετεί την άποψη ότι το Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία οφείλει να διατηρήσει την ονομασία του (να μην μετατραπεί σε Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), καθώς αυτή συνδέεται με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Η αλλαγή της ονομασίας του Τμήματος θα έθετε σε κίνδυνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών/τριών σε σχέση με την εγκεκριμένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.
8. Το καθεστώς εργασίας
Η Σύγκλητος θεωρεί ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης της νέας αρχιτεκτονικής του ΠΘ η πολιτεία χρειάζεται να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες που να ρυθμίζουν το καθεστώς εργασίας καθώς και τις θέσεις του μη-καθηγητικού διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου κλάδου, με εσωτερικές διαβαθμίσεις με βάση τα ακαδημαϊκά προσόντα και την εμπειρία των συναδέλφων και με καταληκτική βαθμίδα εκείνη του Λέκτορα. Η ρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος καθώς και για την τήρηση της ισονομίας μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας με δεδομένη μάλιστα την ένταξη στο προσωπικό του ΠΘ Λεκτόρων Εφαρμογών προερχόμενων από αντίστοιχες βαθμίδες των ΤΕΙ.
9. Κατατακτήριες για τους αποφοίτους των ΤΕΙ
Η Σύγκλητος θεωρεί ότι η δυνατότητα συνέχισης σπουδών απόφοιτων των σημερινών ΤΕΙ σε τμήματα του ΠΘ πρέπει να ακολουθεί την ισχύουσα διαδικασία των κατατακτηρίων εξετάσεων.
10. Παιδαγωγικά Τμήματα
Στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής του ιδρύματος η Σύγκλητος ζητά την ένταξη στο νομοσχέδιο και την στήριξη της Πολιτείας για τη δημιουργία Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον Βόλο ώστε να ενισχυθούν ακαδημαϊκά τα υπάρχοντα Παιδαγωγικά Τμήματα και να ενισχυθεί επίσης η διάχυση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στο Πανεπιστήμιο στην κοινωνία.
11. Ερευνητικά Ινστιτούτα
Η Σύγκλητος θεωρεί ότι οι τίτλοι των προτεινόμενων Ερευνητικών Ινστιτούτων θα πρέπει να οριστικοποιηθούν στο επόμενο διάστημα με νεότερη απόφαση της Συγκλήτου επί του θέματος, καθώς οι προτάσεις δεν συνοδεύονται από ένα τεκμηριωμένο σχέδιο σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και καθώς κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν. Αν παραμείνει η πρόταση του Υπουργείου, η Σύγκλητος υιοθετεί τις επιπλέον προτάσεις που κατατέθηκαν για τη δημιουργία νέων θεματικών Ινστιτούτων έρευνας και συγκεκριμένα: 1. Ινστιτούτο Διδακτικής και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών που προτείνεται από τους Προέδρους των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων και τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και 2. Ινστιτούτο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
12. Διαβούλευση
Η Σύγκλητος επισημαίνει ότι η διαδικασία της σύντομης διαβούλευσης μέσα στο καλοκαίρι επί της ουσίας στερεί την ευκαιρία σε επιμέρους Τμήματα του Πανεπιστημίου να τοποθετηθούν επί της πρότασης του ΥΠΕΠΘ. Επιπλέον, μέλη της Συγκλήτου έκριναν ότι η πρόταση του Υπουργείου θα έπρεπε να περιέχει καλύτερη τεκμηρίωση ως προς την επιλογή των νέων Τμημάτων καθώς και μια πιο αναλυτική παρουσίαση των επιδιωκόμενων στόχων του εγχειρήματος.
13. Γεωπονική Σχολή
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος διαφώνησε με την απόφαση της Συγκλήτου και τη δημιουργία δύο νέων Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής στη Λάρισα, ισχυριζόμενος ότι η απόφαση βασίζεται ως επί το πλείστο σε προσωπικές απόψεις των μελών της Συγκλήτου χωρίς διαβούλευση και εξουσιοδότηση -ως θα άρμοζε λόγω της οξύτητας του θέματος- από τα συλλογικά όργανα που αντιπροσωπεύουν, εντός του ασφυκτικού χρονικού διαστήματος των 48 ωρών από την πρόσκληση στην παρούσα συνέλευση. Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνονται και στο Ψήφισμα του Τμήματος του, το οποίο επισυνάπτεται.
14. Δημιουργία τμημάτων στην Άθληση, Υγεία και Αναψυχή στην Αγγλική Γλώσσα και Φυσικοθεραπείας
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού πρότεινε τη δημιουργία Προπτυχιακού Τμήματος στην Άθληση, Υγεία και Αναψυχή στην Αγγλική Γλώσσα, ενδεχομένως σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Επίσης, πρότεινε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας να αποτελεί Τμήμα της Σχολής Φυσικής Αγωγής, Διαιτολογίας και Φυσικοθεραπείας.
15. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος επεσήμανε την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σπουδών του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Αγροτεχνολογίας η καινοτομία της Αλιευτικής Τεχνολογίας, καθώς και τη θεσμοθέτηση στο σχέδιο του Υπουργείου της συνεργασίας του Τμήματός του με το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι.
16. Νέο Τμήμα Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής υποστηρίζουν την ίδρυση νέου Τμήματος Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα στην Καρδίτσα. Η ίδρυση του νέου Τμήματος ήταν ομόφωνη πρόταση της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθώς αυτό αφορά σε ένα σημαντικό και διακριτό επιστημονικό πεδίο. Αυτό θα είναι το πρώτο Τμήμα Πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ελλάδα. Ο Κοσμήτορας διευκρίνισε ότι το τμήμα αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ισχυρού ακαδημαϊκού πόλου στην Καρδίτσα και θα προσδώσει δυναμική στα υφιστάμενα τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας.
17. Ιδρυση Τμήματος Ψυχολογίας
Ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής πρότεινε την ίδρυση ενός Τμήματος Ψυχολογίας. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται σε απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία επισυνάπτεται.
18. Δημιουργία τμήματος Τουρισμού στην Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών
Μέλη της Συγκλήτου προτείναν τη δημιουργία τμήματος Τουρισμού στην Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στον Βόλο, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία τμήματος Τουρισμού στον Βόλο αφενός συνάδει με την ιδιαίτερη παραγωγική και ιστορική φυσιογνωμία της Μαγνησίας ενώ σαφώς θα στηρίξει τη δυναμική ανάπτυξη των τουριστικών δομών σε ολόκληρη της περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Κεντρική Ελλάδα.
19. Κατάργηση της Σχολής Τεχνολογίας στη Λάρισα
Μέλη της Συγκλήτου πρότειναν την κατάργηση της Σχολής Τεχνολογίας στη Λάρισα, καθώς δημιουργεί σύγχυση ως προς το αντικείμενο των σπουδών. Στο ίδιο θέμα και για τον ίδιο λόγο ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών πρότεινε τη μετονομασία της Σχολής Τεχνολογίας σε ‘Σχολή Εφαρμογών Τεχνολογίας’ και κατέθεσε Ομόφωνο Ψήφισμα του Τμήματός του. Για το θέμα αυτό, όμως, υπήρξαν και άλλες απόψεις.
Σύγκλητος ΤΕΙ Θεσσαλίας: Το Σχέδιο «Γαβρόγλου» » δεν μπορεί να γίνει δεκτό
Το σχέδιο με τίτλο «Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο μεγαλύτερο μέρος του, τονίζει η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στην απόφασή της, για τους παρακάτω κυρίως λόγους:
1. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Τμήματος στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων που υπάρχουν στη Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Πρόκειται για Τμήματα που λειτουργούν σε διαφορετικές σχολές, με τελείως διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και στοχεύσεις, που εν τέλει θα συμπεριληφθούν σε ένα Τμήμα το οποίο θα λειτουργεί χωρίς Συνέλευση και με Πρόεδρο που θα οριστεί μεταξύ των μελών του από τη Σύγκλητο του Παν. Θεσσαλίας. Θα είναι ένα Τμήμα που δεν θα παίρνει εισακτέους και δεν θα δίνει πτυχία. Τα Γενικά Τμήματα, τα οποία σημειωτέον έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα ΑΕΙ, θα είναι στην πραγματικότητα ακαδημαϊκοί «χώροι» συγκέντρωσης καθηγητών ΤΕΙ, από τα οποία θα επιλέγονται αυτοί οι πρώτοι που θα κάνουν το επόμενο βήμα προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Ξεκάθαρα, δημιουργούνται έτσι συνθήκες ομηρίας των συναδέλφων, οι οποίοι έχουν καταλάβει τις αντίστοιχες ακαδημαϊκές βαθμίδες μετά από διαδικασίες κρίσεων, με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο παρόμοιο με αυτό των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων.
2. Επισημαίνεται δε ότι η διαδικασία μετάβασης από το Γενικό Τμήμα προς τα άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ασαφής και δεν προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά όρια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετακίνησης. Στην πρόταση του ΥΠΕΘ αναφέρεται ότι η μετακίνηση προς τα Τμήματα του Παν. Θεσσαλίας θα διέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο περί μετακινήσεων μελών ΔΕΠ μεταξύ τμημάτων. Το πλαίσιο όμως αυτό μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή προς το χειρότερο, θέτοντας σοβαρά εμπόδια στη μετακίνηση των συναδέλφων. Ακόμα και με το υφιστάμενο πλαίσιο (Ν. 4547, άρθρο 92) ενδέχεται να υπάρξουν δυσλειτουργίες διότι για τη μετακίνηση μέλους ΔΕΠ ζητείται, μεταξύ άλλων, απόφαση του Τμήματος προέλευσης, δηλ. του Γενικού. Το Γενικό Τμήματα όμως θα αποκτήσει Συνέλευση αόριστα και μετά από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενώ είναι τουλάχιστον αδόκιμο μέλη ΔΕΠ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων να τοποθετούνται με την ψήφο τους για μετακίνηση ή μη συναδέλφου τους.
3. Θίγονται οι μέχρι σήμερα απόφοιτοι των Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ιδιαίτερα αυτοί που τα Τμήματα από τα οποία αποφοίτησαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και συνέχειας στα Πανεπιστήμια προορισμού.
4. Για το Διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος δηλώνεται μεν από το παραπάνω σχέδιο η πρόθεση για τη μη μετακίνησή τους χωρίς να το επιθυμούν, όμως τίθεται ένα μείζον ζήτημα, αυτό της διάθεσης του πλεονάζοντος προσωπικού λόγω της κατάργησης λειτουργικών θέσεων. Επιπλέον καταργούμενων των Γραμματειών και των Δ/νσεων, χάνονται θέσεις Προϊσταμένων, αφού αυτές φαίνεται να προορίζονται μόνο για τους υπαλλήλους του παλαιού Π.Θ., δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό υπαλλήλους δύο ταχυτήτων.
5. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τύχη των μελών ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ.
Συμπερασματικά, θεωρείται ότι οι προβλέψεις για τη μετάβαση των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού που ακολουθήθηκαν στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητο να τηρηθούν και στην περίπτωση του ΤΕΙ Θεσσαλίας για λόγους ισονομίας αλλά και βιωσιμότητας των επιχειρούμενων απορροφήσεων.
Το ΤΕΙ Θεσσαλίας με την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου (Πρακτικό 3/29-1-2018) κατέθεσε σχέδιο ακαδημαϊκής ανάπτυξης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με στόχο τη συνένωσή του με το Π.Θ.
6. Με βάση την παραπάνω απόφαση και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόταση του Υπουργού δεν έλαβε υπόψη σχεδόν τίποτα από όσα αναφέρονται στο Πρακτικό 3/29-1-2018, καθώς και τις εισηγήσεις των μελών της Συγκλήτου, προτείνεται να περιληφθούν απαραίτητα στο σχέδιο συνένωσης:
– Δύο Πολυτεχνικά Τμήματα με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένα στην Πολυτεχνική Σχολή του Βόλου. Εναλλακτικά τη λειτουργία ενός 5ετούς Πολυτεχνικού τμήματος ή δύο 4ετών Τμημάτων Μηχανικών στη Λάρισα, κατ’ αναλογία με το ΠΔΑ.
– Τη διατήρηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ως Πανεπιστημιακού Τμήματος με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένου στη Σχολή Υγείας.
– Τη δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένου στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας.
– Τη λειτουργία ενός Τμήματος Επιστημών & Σχεδιασμού Προϊόντων Ξύλου και Βιοϋλικών.
– Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος να μετονομαστεί σε Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ή Τμήμα Δασολογίας και Βιοοικονομίας ως 5ετές.
– Τη λειτουργία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα.
– Τη λειτουργία του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με διάρκεια σπουδών τα 5 έτη.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ (ΠΡΑΚΤΙΚΟ 18/11-07-2018)
Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η συνένωση των τριών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήματα Λαμίας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας) στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κατεύθυνση την υλοποίηση του σχεδίου για την ενιαία Τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιθυμώντας δια των οργάνων του να συνδράμει θετικά με προτάσεις που θα ελαχιστοποιούν τις αντιθέσεις και θα ενισχύουν τις συναινέσεις στο πλαίσιο που έχει θέσει η Πολιτεία δια του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο το σχέδιο με τίτλο «Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο μεγαλύτερο μέρος του για τους παρακάτω κυρίως λόγους:
Α. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
1. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Τμήματος στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων που υπάρχουν στη Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Πρόκειται για Τμήματα που λειτουργούν σε διαφορετικές σχολές, με τελείως διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και στοχεύσεις, που εν τέλει θα συμπεριληφθούν σε ένα Τμήμα το οποίο θα λειτουργεί χωρίς Συνέλευση και με Πρόεδρο που θα οριστεί μεταξύ των μελών του από τη Σύγκλητο του Παν. Θεσσαλίας. Θα είναι ένα Τμήμα που δεν θα παίρνει εισακτέους και δεν θα δίνει πτυχία. Τα Γενικά Τμήματα, τα οποία σημειωτέον έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα ΑΕΙ, θα είναι στην πραγματικότητα ακαδημαϊκοί «χώροι» συγκέντρωσης καθηγητών ΤΕΙ, από τα οποία θα επιλέγονται αυτοί οι πρώτοι που θα κάνουν το επόμενο βήμα προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Ξεκάθαρα, δημιουργούνται έτσι συνθήκες ομηρίας των συναδέλφων, οι οποίοι έχουν καταλάβει τις αντίστοιχες ακαδημαϊκές βαθμίδες μετά από διαδικασίες κρίσεων, με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο παρόμοιο με αυτό των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων.
2. Επισημαίνεται δε ότι η διαδικασία μετάβασης από το Γενικό Τμήμα προς τα άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ασαφής και δεν προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά όρια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετακίνησης. Στην πρόταση του ΥΠΕΘ αναφέρεται ότι η μετακίνηση προς τα Τμήματα του Παν. Θεσσαλίας θα διέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο περί μετακινήσεων μελών ΔΕΠ μεταξύ τμημάτων. Το πλαίσιο όμως αυτό μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή προς το χειρότερο, θέτοντας σοβαρά εμπόδια στη μετακίνηση των συναδέλφων. Ακόμα και με το υφιστάμενο πλαίσιο (Ν. 4547, άρθρο 92) ενδέχεται να υπάρξουν δυσλειτουργίες διότι για τη μετακίνηση μέλους ΔΕΠ ζητείται, μεταξύ άλλων, απόφαση του Τμήματος προέλευσης, δηλ. του Γενικού. Το Γενικό Τμήματα όμως θα αποκτήσει Συνέλευση αόριστα και μετά από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενώ είναι τουλάχιστον αδόκιμο μέλη ΔΕΠ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων να τοποθετούνται με την ψήφο τους για μετακίνηση ή μη συναδέλφου τους.
3. Θίγονται οι μέχρι σήμερα απόφοιτοι των Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ιδιαίτερα αυτοί που τα Τμήματα από τα οποία αποφοίτησαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και συνέχειας στα Πανεπιστήμια προορισμού.
4. Για το Διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος δηλώνεται μεν από το παραπάνω σχέδιο η πρόθεση για τη μη μετακίνησή τους χωρίς να το επιθυμούν, όμως τίθεται ένα μείζον ζήτημα, αυτό της διάθεσης του πλεονάζοντος προσωπικού λόγω της κατάργησης λειτουργικών θέσεων. Επιπλέον καταργούμενων των Γραμματειών και των Δ/νσεων, χάνονται θέσεις Προϊσταμένων, αφού αυτές φαίνεται να προορίζονται μόνο για τους υπαλλήλους του παλαιού Π.Θ., δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό υπαλλήλους δύο ταχυτήτων.
5. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τύχη των μελών ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ.
Συμπερασματικά, θεωρείται ότι οι προβλέψεις για τη μετάβαση των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού που ακολουθήθηκαν στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητο να τηρηθούν και στην περίπτωση του ΤΕΙ Θεσσαλίας για λόγους ισονομίας αλλά και βιωσιμότητας των επιχειρούμενων απορροφήσεων.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στην περίπτωση που η πρόταση του ΥΠΕΘ για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεσμοθετηθεί, προτείνεται τη δημιουργία περιφερειακών πανεπιστημιακών (ακαδημαϊκών) κόμβων, για την αποτελεσματικότερη και δικαιότερη οργανωτική και λειτουργική διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεπώς την επίτευξη καλύτερου συνολικού έργου
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Τα όργανα διοίκησης του νέου Πανεπιστημίου θα είναι τα εξής:
1. Η Σύγκλητος
2. Ο Πρύτανης
3. Οι αντιπρυτάνεις
4. Οι Σχολές, οι οποίες διοικούνται από τις Κοσμητείες και τους Κοσμήτορες και τα Τμήματα από τις Συνελεύσεις και τους Προέδρους Τμημάτων.
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ
Μέχρι την διενέργεια εκλογών σύμφωνα με το νόμο, η πρώτη Σύγκλητος του ενιαίου Πανεπιστημίου αποτελείται από τον Πρύτανη, του Αντιπρυτάνεις, τους Κοσμήτορες όλων των Σχολών και τους Προέδρους των Τμημάτων κατά τα κατωτέρω, και τους προβλεπόμενους εκπροσώπους των λοιπών κατηγοριών προσωπικού και φοιτητών.
ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Πρώτος προσωρινός πρύτανης του ενιαίου Πανεπιστημίου ορίζεται ο σημερινός Πρύτανης του ΠΘ.
ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Η διοίκηση του νέου Ιδρύματος περιλαμβάνει (α) δύο χωρικούς Αντιπρυτάνεις και (β) τρεις ή τέσσερις θεματικούς Αντιπρυτάνεις.
Οι χωρικοί Αντιπρυτάνεις έχουν έδρα τη Λάρισα και τη Λαμία αντίστοιχα. Πρώτοι προσωρινοί χωρικοί Αντιπρυτάνεις μέχρι τη διενέργεια εκλογών, ορίζονται οι σημερινοί Πρυτάνεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λαμίας. Οι χωρικοί Αντιπρυτάνεις προΐστανται όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος που εδρεύουν στην αντίστοιχη πόλη.
Οι θεματικοί Αντιπρυτάνεις επωμίζονται με καθήκοντα όπως αυτά προκύπτουν από τον ν. 4485/2017. Οι προσωρινοί θεματικοί αντιπρυτάνεις ορίζονται από τη Σύγκλητο, με εκλογή μεταξύ όλων των σημερινών αντιπρυτάνεων των συγχωνευόμενων ιδρυμάτων.
ΣΧΟΛΕΣ
Οι υφιστάμενες Σχολές που δεν αλλάζουν σύνθεση Τμημάτων συνεχίζουν να διοικούνται από τους Κοσμήτορες που έχουν.
Σε όσες Σχολές δημιουργούνται νέα Τμήματα, γίνονται εκλογές για την ανάδειξη νέων Κοσμητόρων εντός έτους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθήκοντα προσωρινού Κοσμήτορα ασκεί ο υπάρχων Κοσμήτορας της αντίστοιχης Σχολής του ΠΘ.
Στις νέες δημιουργούμενες Σχολές, γίνονται εκλογές για την ανάδειξη Κοσμητόρων εντός έτους.
ΤΜΗΜΑΤΑ
Τα καταργούμενα Τμήματα, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των εγγεγραμμένων φοιτητών (για ν+2 έτη) συνεχίζουν να διοικούνται από τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης που έχουν.
Στα νέα δημιουργούμενα Τμήματα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί διορισμού Προέδρων και προσωρινών Συνελεύσεων μέχρι την απόκτηση αυτοδυναμίας.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στην έδρα κάθε χωρικής Αντιπρυτανείας λειτουργούν σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης, οι ακόλουθες υπηρεσίες:
(α) Υποδιεύθυνση Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
(β) Υποδιεύθυνση Διοικητικού
(γ) Υποδιεύθυνση Οικονομικού
(δ) Υποδιεύθυνση ΕΛΚΕ.
Κάθε Υποδιεύθυνση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ήδη λειτουργούν τα Τμήματα των υπό συγχώνευση Ιδρυμάτων. Όλες οι Γραμματείες Σχολών και ακαδημαϊκών Τμημάτων του ενιαίου Πανεπιστημίου λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος. Οι θέσεις καλύπτονται κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Προσωρινά καθήκοντα στα ήδη λειτουργούνται Τμήματα ασκούν οι ήδη τοποθετημένοι προϊστάμενοι Γραμματειών.
Έτσι, με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η δίκαια εκπροσώπηση των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού στα όργανα Διοίκησης του Ιδρύματος στο οποίο θα ενταχθούν.
ΕΛΚΕ
Ειδικά για τους ΕΛΚΕ θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ομαλή μετάβαση στο νέο ενιαίο ίδρυμα καθόσον αφορά τρεις διακριτές οικονομικές οντότητες με διαφορετικά ΑΦΜ, διαφορετικά PIC Number για τα ευρωπαϊκά έργα, και διαφορετικούς κωδικούς ΟΠΣ για τα έργα ΕΣΠΑ. Επιπροσθέτως, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση ζητημάτων νόμιμης εκπροσώπησης κατά την κατάρτιση δημοσίων συμβάσεων και ανάληψης δεσμεύσεων. Για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, αλλά και πολλών άλλων που θα προκύψουν θα ήταν πιο ορθό να υπάρξει πρόβλεψη λειτουργίας των ΕΛΚΕ ως έχουν για τουλάχιστον ένα έτος (μεταβατικό στάδιο).
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η Προϋπολογισμός του Ιδρύματος αποτελείται από τρεις αυτοτελείς επιμέρους προϋπολογισμούς:
(α) Τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου
(β) Τον περιφερειακό προϋπολογισμό της Αντιπρυτανείας Λάρισας, και
(γ) Τον περιφερειακό προϋπολογισμό της Αντιπρυτανείας Λαμίας.
Αντίστοιχη διάρθρωση έχει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα υφιστάμενα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Λαμίας μετατρέπονται αυτοδίκαια στα αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων Λάρισας και Λαμίας.
Την ευθύνη σύνταξης, υλοποίησης και παρακολούθησης κάθε περιφερειακού προϋπολογισμού έχει ο αντίστοιχος χωρικός Αντιπρύτανης.
Οι περιφερειακοί προϋπολογισμοί καταρτίζονται υποχρεωτικά με βάση τον αριθμό των φοιτητών κάθε πανεπιστημιακής (ακαδημαϊκής) περιφέρειας-κόμβου.
Ο ενιαίος προϋπολογισμός καταρτίζεται μετά από προτάσεις των αρμοδίων Αντιπρυτάνεων και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο. Κάθε προϋπολογισμός εκτελείται ξεχωριστά με ευθύνη των αντίστοιχων χωρικών Αντιπρυτάνεων και του Πρύτανη για την Κεντρική Υπηρεσία.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Για λόγους ισονομίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του Ν 4521/2018 και οι προτεινόμενες διατάξεις για τα ενιαία Πανεπιστήμια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό εντάσσεται σε οργανικές θέσεις ΔΕΠ της αντίστοιχης βαθμίδας. Στο νόμο θα καθορίζεται σε ποιο νέο Τμήμα εντάσσεται αυτοδίκαια το ακαδημαϊκό προσωπικό κάθε υφιστάμενου Τμήματος.
Για τα Τμήματα που προβλέπεται να κλείσουν, καθορίζεται στο νόμο σε ποιο νέο Τμήμα εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ μετά το κλείσιμο του Τμήματος μετά την παρέλευση των ν+2 ετών.
Επίσης στο νόμο καθορίζονται οι διαδικασίες με τις οποίες ένα μέλος ΔΕΠ μπορεί να ζητήσει την τοποθέτησή του σε άλλο Τμήμα από το Τμήμα αυτοδίκαιης ένταξης.
Τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ θα εντάσσονται σε συγκεκριμένο ακαδημαϊκό Τμήμα.
Τα μέλη και οι συμβασιούχοι του ΕΛΚΕ συνεχίζουν να απασχολούνται σε αυτούς έως και την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας ενιαίου ΕΛΚΕ και την εκλογή νέων οργάνων διοίκησης.
Να υπάρξει δέσμευση για τον αναγκαίο αριθμό μελών ΔΕΠ ανά Τμήμα που θα επανδρώσουν τα ήδη λειτουργούντα αλλά και νέα Τμήματα.
Β. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Π.Θ.
Το ΤΕΙ Θεσσαλίας με την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου (Πρακτικό 3/29-1-2018) κατέθεσε σχέδιο ακαδημαϊκής ανάπτυξης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με στόχο τη συνένωσή του με το Π.Θ.
Με βάση την παραπάνω απόφαση και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόταση του Υπουργού δεν έλαβε υπόψη σχεδόν τίποτα από όσα αναφέρονται στο Πρακτικό 3/29-1-2018, καθώς και τις εισηγήσεις των μελών της Συγκλήτου, προτείνεται να περιληφθούν απαραίτητα στο σχέδιο συνένωσης:
– Δύο Πολυτεχνικά Τμήματα με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένα στην Πολυτεχνική Σχολή του Βόλου. Εναλλακτικά τη λειτουργία ενός 5ετούς Πολυτεχνικού τμήματος ή δύο 4ετών Τμημάτων Μηχανικών στη Λάρισα, κατ’ αναλογία με το ΠΔΑ.
– Τη διατήρηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ως Πανεπιστημιακού Τμήματος με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένου στη Σχολή Υγείας.
– Τη δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένου στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας.
– Τη λειτουργία ενός Τμήματος Επιστημών & Σχεδιασμού Προϊόντων Ξύλου και Βιοϋλικών.
– Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος να μετονομαστεί σε Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ή Τμήμα Δασολογίας και Βιοοικονομίας ως 5ετές.
– Τη λειτουργία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα.
– Τη λειτουργία του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με διάρκεια σπουδών τα 5 έτη.
Η Σύγκλητος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας:
Αποφασίζει
Α. κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των κ.κ. Μ. Βραχνάκη, Η. Σαντουρίδη, Ε. Βογιατζή – Καμβούκου, Δ. Καλφούντζου, Θ. Γιαλαμά και Σ. Λουτρίδη και με λευκή ψήφο των κ.κ. Ν. Καρανίκα και Ι. Κεχαγιά) τάσσεται υπέρ, ως προς το θεσμικό πλαίσιο
Β. ομόφωνα τάσσεται υπέρ, ως προς την ακαδημαϊκή γεωγραφία του νέου Π.Θ .