Σε συνέχεια επισημάνσεων που πραγματοποιήθηκαν προσφάτως ➭ https://t.ly/Y8GbQ δημοσιεύθηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα έμφασης στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και των παθογενειών που εμφανίζονται σε περιφερειακό επίπεδο και της άσκησης πολιτικής με στρατηγική ενόραση. Εστιάζοντας στην περιοχή μας ορισμένα από τα ευρήματα πρόσφατης έκθεσης αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα τα εξής:
- Η Στερεά Ελλάδα υστερεί σημαντικά, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες, ως προς το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνται σε θέσεις έρευνας και ανάπτυξης.
- Στη Στερεά Ελλάδα το 2023 εμφανίζεται ο χαμηλότερος λόγος τραπεζικών καταθέσεων ως προς το ΑΕΠ.
- Ο ρυθμός μεταβολής της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξία σε τρέχουσες τιμές ανά περιφέρεια για την περίοδο 2020-2022 υπολογίζεται στο 8,1%, με τη Στερεά Ελλάδα να βρίσκεται στην προτελευταία θέση και ανάμεσα στις περιφέρειες που παρουσίασαν τη μικρότερη αύξηση.
- Η Στερεά Ελλάδα το 2023 παρουσιάζει το δεύτερο χαμηλότερο μερίδιο μισθωτής απασχόλησης στη χώρα και το τρίτο υψηλότερο μερίδιο αυτοαπασχολουμένων.
- Οι τοπικές επιχειρήσεις στην περιοχή, παρότι κατέγραψαν θετικές μεταβολές στον αριθμό και τον τζίρο τους, παρουσίασαν μείωση στο προσωπικό τους.
- Στη Στερεά Ελλάδα καταγράφεται το τέταρτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
- Στη Στερεά Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό χάσματος απασχόλησης των φύλων.
- Η δυναμικότητα του συνολικού υγειονομικού συστήματος της περιοχής, όπως καταγράφεται μέσα από την συγκέντρωση κλινών νοσηλείας και ιατρών αναφορικά με τον πληθυσμό της περιφέρειας είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
- Στον τομέα του τουρισμού, η Στερεά Ελλάδα, κατατάσσεται χαμηλά σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τις τουριστικές ροές, τις διανυκτερεύσεις αλλά και την πληρότητα καταλυμάτων (34% – τελευταία θέση για το 2023). Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η δαπάνη ανά επίσκεψη μειώθηκε στα 336 € παρουσιάζοντας πτώση -19,2%/-80 €. Η Στερεά Ελλάδα κατέγραψε το 2023 σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εισπράξεων κατά -23,4%
Τα παραπάνω, ενδεικτικώς τιθέμενα υπ’ όψιν συνιστούν πεδίο στο οποίο θα όφειλε να αναπτυχθεί προβληματισμός. Προβληματισμός για το κατά πόσο η επί πολλά έτη κυριαρχούσα διαχειριστική αντίληψη αποδίδει. Αλλά και προβληματισμός για τη μη ύπαρξη δυνατότητας όχι μόνο ανάδειξης των μείζονων αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, αλλά και διατύπωσης μίας πειστικής εναλλακτικής πρότασης σε ότι αφορά την άσκηση περιφερειακής πολιτικής και διοίκησης, καθώς και την καλλιέργεια προϋποθέσεων για μακροχρόνια συμφωνία πάνω σε βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις.
Πηγή: ΙΟΒΕ – Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών & Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών. (2024). Έκθεση κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες. 2.
Το 46.6 % των φτωχών εμφάνισε αδυναμια να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση το 2022
Η έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών της Ελλάδας (ΚΕΠΕ) μελετά τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης 2021-2022 στην ενεργειακή ένδεια των ελληνικών νοικοκυριών, εστιάζοντας στις περιφερειακές διαφοροποιήσεις. Σημαντικά σημεία:
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:
- Το 46,6% των φτωχών νοικοκυριών δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση το 2022, υπερβαίνοντας τον εθνικό μέσο όρο του 39,7%.
- Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Στερεά Ελλάδα, όπου το ποσοστό αυξήθηκε κατά 22,5% από το 2018 (24,2%).
- Η Περιφέρεια έχει το χαμηλότερο εισόδημα στη χώρα, ενώ το εισόδημα των φτωχών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,7% την περίοδο 2018-2022.
Πολιτικές διαχείρισης:
- Οι τρέχουσες πολιτικές εστιάζουν σε επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα, που προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά δεν επιλύουν μακροχρόνια το πρόβλημα.
- Δημόσιοι πόροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποδοτικότερα για βιώσιμες λύσεις.
Στρατηγική αντιμετώπισης:
- Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας απαιτεί ολοκληρωμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική, συνδεδεμένη με την πράσινη μετάβαση, ενσωματώνοντας κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των καταναλωτών.
Η έκθεση καταλήγει ότι τα προσωρινά μέτρα δεν επαρκούν και τονίζει την ανάγκη για στρατηγικές που θα προσφέρουν διαρθρωτικές λύσεις στο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης.
Πηγή: Κέντρο Οικονομικών Ερευνών της Ελλάδας (ΚΕΠΕ). (2024). Διερεύνηση των επιδράσεων της ενεργειακής κρίσης 2021-2022 στην ενεργειακή ένδεια των ελληνικών νοικοκυριών σε επίπεδο περιφερειών.
➭ https://t.ly/gnSRS
Επισημάνσεις από τον Θοδωρή Δημόπουλο / υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περ. Στερεάς Ελλάδας