Για τις διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, την υποψηφιότητά του αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας στις εκλογές του Νοεμβρίου μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Αρχικά ξεκαθάρισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι αν και «το καινούργιο που θα φτιάξουμε θα περιέχει πολλή γνώση από το παρελθόν, οι καρέκλες στις πρώτες σειρές ανήκουν στους νέους».
Δεσμεύθηκε ακόμα ότι στη διαδικασία θα συμμετέχουν και οι Έλληνες του εξωτερικού «από τον υπολογιστή τους και με μια διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτοποίηση».
Απευθύνοντας κάλεσμα για μεγάλη συμμετοχή ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει τον αρχηγό του νέου φορέα αν συμμετάσχουν στην ψηφοφορία 200.000 άνθρωποι» ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα «αν τηρηθούν όσα συμφωνήσαμε για την ψηφοφορία».
Εκφράστηκε επίσης θετικά για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλλοί υποψηφίοι ώστε, όπως εξήγησε, να σχηματιστεί «μια βεντάλια που θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότηα να εκφραστούν πλουραλιστικά».
Όσον αφορά, δε, τη δική του υποψηφιότητα είπε ότι «είναι το αποτέλεσμα της αποδοχής της πρότασης που είχαμε κάνει: Εκλογή αρχηγού από τη βάση, για ένα νέο κόμμα».
Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος με μεγάλη συμμετοχή διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση σε μια υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.
Τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής debate τόσο των επικεφαλής των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων (σ.σ. του ιδίου και της Φώφης Γεννηματά) όσο και όλων των υποψηφίων
«Δεν παίρνουμε ένα κόμμα για να βολέψουμε τους κολλητούς μας αλλά για να κυβερνήσουμε τη χώρα» διεμήνυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ερωτηθείς τι θα πράξει ο ίδιος σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του νέου φορέα στο ενδεχόμενο που θα κληθεί να κυβερνήσει με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι «το με ποιους θα κυβερνήσουμε είναι μεγάλη κουβέντα που έχει να κάνει σχέση με τη δυναμική μας. Ένα κέντρο με 15% δυναμική από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του έχει διαφορετικές προοπτικές».
Ζήτησε ακόμα να μην δοθεί ένας τίτλος «που να γέρνει προς τη μια πλευρά γιατί τότε υπάρχει ο κινδυνος οι πολίτες να πιστέψουν ότι δεν τους αντιπροσωπεύει».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας ότι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων υπάρχει «σχέση σιαμαίων που δεν μπορεί να διορθωθεί με μια επέμβαση».
Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δεν είναι αποδεκτός ο Τσίπρας καθώς εκφράζει μια ενθολαϊκιστική προσέγγιση της πολιτικής αναφέροντας το παράδειγμα του υπουργείου Παιδείας στην ηγεσία του οποίου είναι εθνολαϊκιστές που μισούν ακόμα και τα αγγλικά.
Πηγή: Protothema.gr