Φυλλάδια, υπό τον τίτλο «εάν έλθει κρίση ή πόλεμος», με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πολέμου αποστέλλει η κυβέρνηση της Σουηδίας προς τα 4,8 εκατ. νοικοκυριά της χώρας, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 50 χρόνια.
Σε αυτό περιλαμβάνονται συμβουλές για την εύρεση νερού, τροφής και θέρμανσης, εξηγείται το πώς πρέπει να ερμηνεύονται οι προειδοποιητικοί συναγερμοί, και το πού θα βρίσκουν οι κάτοικοι προστασία σε περίπτωση βομβιστικών επιδρομών, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεισφέρουν στην «συνολική άμυνα» της χώρας.
Το 20σελιδο φυλλάδιο, στο οποίο υπάρχουν και εικόνες από σειρήνες, μαχητικά αεροσκάφη και οικογένειες που αφήνουν τις εστίες τους, προετοιμάζει επίσης τον πληθυσμό απέναντι σε κινδύνους όπως τρομοκρατικές ενέργειες, κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και απειλές λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ παρέχονται και οδηγίες για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων.
«Η κοινωνία είναι ευάλωτη, οπότε θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας ως άτομα», υποστήριξε ο Νταν Ελίασον, επικεφαλής του εγχειρήματος. «Υπάρχει επίσης ένα έλλειμμα πληροφόρησης όσον αφορά συγκεκριμένες συμβουλές, τις οποίες πρέπει να παρέχουμε», συνεχίζει.
Η δημοσίευση των φυλλαδίων έρχεται σε μια περίοδο που ο διάλογος για την ασφάλεια, αλλά και το ενδεχόμενο εισόδου στο ΝΑΤΟ, έχει ενταθεί στη Σουηδία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, αλλά την έντονη δραστηριότητα ρωσικών αεροσκαφών και υποβρυχίων στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της.
Μάλιστα, η Στοκχόλμη έχει αρχίσει μια «στροφή» στην πολιτική της, όσον αφορά τις μειωμένες αμυντικές δαπάνες, ενώ πέρσι πραγματοποίησε τις μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις την τελευταία 25ετία.
Παράλληλα, ψήφισε επαναφορά της στρατολόγησης, ενώ θέσπισε και κοινά μέτρα με τη Δανία για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και της παραπληροφόρησης από την πλευρά της Ρωσίας.
πηγή kathimerini