Η Νούρα Χουσέιν καταδικάστηκε για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση» του άνδρα που ο πατέρας της την ανάγκασε να παντρευτεί όταν έκλεισε τα 16 της χρόνια, ο οποίος, όπως κατήγγειλε η ίδια, τη βίασε.
Η καταδίκη της σε θάνατο προκάλεσε διεθνή αγανάκτηση, ιδίως από μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Υποβάλαμε έφεση εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλ Φάταχ Χουσέιν, ο συνήγορος υπεράσπισής της. «Θα πάρει μήνες ώσπου το εφετείο να καταλήξει στην ετυμηγορία του», πρόσθεσε.
Ακτιβιστές διεξάγουν εκστρατεία με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τη Νούρα» και πολλοί έχουν αντικαταστήσει τη φωτογραφία του προφίλ τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook με ένα σκίτσο που εικονίζει μια λευκή μαντίλα χωρίς πρόσωπο.
Ο ΟΗΕ καταδίκασε την επιβολή της θανατικής ποινής στη νεαρή, η οποία είναι σήμερα 19 ετών.
«Λάβαμε πληροφορίες κατά τις οποίες ο εξαναγκαστικός γάμος της, ο βιασμός της και οι άλλες μορφές σεξιστικής βίας που υπέστη δεν λήφθηκαν υπόψη από το δικαστήριο ως ελαφρυντικά στοιχεία» πριν αποφασιστεί η επιβολή της εσχάτης των ποινών, είχε δηλώσει μια εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Ραβίνα Σαμντασάνι, την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη.
«Δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις προκειμένου να έχει μια δίκαιη δίκη», είχε προσθέσει. Ο ΟΗΕ είναι «βαθύτατα ανήσυχος για την ασφάλειά της και εκείνη του δικηγόρου της και όσων την υποστηρίζουν».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Νούρα Χουσέιν εξαναγκάστηκε να παντρευτεί το θύμα στα 16 της χρόνια. Όταν αρνήθηκε να εκπληρώσει τα συζυγικά της καθήκοντα, ο άντρας της κάλεσε δύο αδέλφια του και έναν εξάδελφό του για να τον βοηθήσουν να τη βιάσει ακινητοποιώντας τη. Όταν προσπάθησε να τη βιάσει για δεύτερη φορά, εκείνη του κατάφερε πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι και ο άνδρας υπέκυψε, εξήγησε η ΜΚΟ.
Ο νόμος στο Σουδάν επιτρέπει τον γάμο παιδιών από την ηλικία των 10 ετών.
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ προέτρεψε τις Aρχές του Σουδάν να τροποποιήσουν τη νομοθεσία και να ποινικοποιήσουν την ενδοοικογενειακή βία και τον βιασμό εντός γάμου.
Η εκστρατεία «Δικαιοσύνη για τη Νούρα» προέτρεψε από τη δική της πλευρά το Χαρτούμ να συμμορφωθεί προς τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Νούρα και οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Σουδάν πολύ συχνά αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα προς πώληση, σαν να είναι ιδιοκτησία, σαν να μην έχουν κανένα δικαίωμα», υπογράμμισε.
Σκοπός της εκστρατείας είναι να χυθεί φως «σε όσους επιτίθενται και βιάζουν παιδιά και γυναίκες και θεωρούν πως είναι προστατευμένοι από τον νόμο», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της, στην οποία απευθύνει έκκληση προς το Χαρτούμ να προστατεύσει αντ’ αυτών τη Νούρα Χουσέιν.