Την εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης 4% ετησίως ανεβάζει εκ νέου στην ατζέντα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να καλλιεργήσει ισχυρές συμμαχίες εντός και εκτός των συνόρων.
Έτσι, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει τη νέα ευρωπαϊκή περιοδεία του από τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με ομογάλακτούς του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ενώπιον του «φιλικού» ακροατηρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων αλλά και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης απεηύθυνε τα βέλη του στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που επικαλείται το Μαξίμου, παραθέτοντας παράλληλα την πρόταση της ΝΔ βασισμένη σε τρεις άξονες: Λιγότερη φορολογία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μείωση των κρατικών δαπανών. Έτσι, αναφερόμενος στο γαλάζιο New Deal ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «μια συμφωνία αλήθειας με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κοινωνία. Μια δέσμευση για την πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά». Και πρόσθεσε: «Για να πετύχουμε αυτόν το στόχο είναι απαραίτητο να κάνουμε μια στροφή προς τη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Εφαρμόζοντας την αρχή ‘’λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες’’. Θέτοντας ως στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% κάθε χρόνο. Ωθώντας τις επενδύσεις στο 20% του Α.Ε.Π., από 11% που είναι σήμερα μέσα σε μια πενταετία. Δημιουργώντας 120 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο».
Πυρετός για το νούμερο… 26
Την ίδια ώρα ωστόσο στη Συγγρού υπάρχει έντονη ανησυχία για την όσμωση του Μεγάρου Μαξίμου με τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ΝΔ, στο Μαξίμου την Πέμπτη επί της ουσίας μονάχα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αφού η αντίθεση στον αναλογικότερο εκλογικό νόμο και τη μείωση του μπόνους εκλαμβάνεται ως αποδοχή της μελλοντικής ήττας του Αλέξη Τσίπρα και προσπάθεια ανακοπής της πορείας της ΝΔ προς την αυτοδυναμία.
Ωστόσο, αν για το Μαξίμου ο μαγικός αριθμός ακούει στο νούμερο «200», στη Συγγρού αρκούν μονάχα 26 βουλευτές. Και αυτό διότι εάν η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίσει πως 26 βουλευτές πέραν των δικών της δεν θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών.
Ως εκ τούτου, το βλέμμα αλλά και οι πιέσεις του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη επικεντρώνονται στο Ποτάμι και τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές, οι τρεις εκ των οποίων εκτιμάται ότι δύσκολα θα στηρίξουν την πρόταση Τσίπρα. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων θεωρείται ότι πιθανότατα θα δώσουν τις έδρες τους στην πρόταση Τσίπρα, δίχως ωστόσο να αποκλείουν διαρροές. Παράλληλα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ αλλά και η Χρυσή Αυγή, με γαλάζια στελέχη να διερωτώνται σκωπτικά «εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί να περάσει τον εκλογικό του νόμου συναθροίζοντας τις ψήφους του με αυτές της Χρυσής Αυγής».
Πηγή: newsbeast.gr