Σήμερα η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά Πολάκη – Την Τετάρτη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
10 Min Read

Την Τετάρτη θα εισαχθεί στις επιτροπές το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για να ψηφιστεί την Τρίτη 14 Μαΐου

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
-Advertisement-

Την κατάθεση πρόταση μόμφης είχε προαναγγείλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αήθη επίθεση του κ. Πολάκη κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναμένεται, όπως είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ωστόσο από τη σημερινή διαδικασία ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι απών από τη Βουλή καθώς θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ξάνθη και έτσι, κατά πληροφορίες, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην ολομέλεια ο αντιπρόεδρός της, Γιάννης Δραγασάκης.

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με τη σχετική ψηφοφορία, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων.

Παράλληλα αποφασίστηκε την Τετάρτη να εισαχθεί προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης το εν λόγω νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα με τη διαδικασία του επείγοντος προκειμένου να ψηφιστεί την Τρίτη.

 Ο Τσίπρας διάλεξε

Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει τα ρέστα του στην πιο κρίσιμη πολιτική παρτίδα μετά τις εκλογές του 2015 παρά την περί του αντιθέτου – δημόσια – εισήγησητου Ευκλείδη Τσακαλώτου να επανέλθουν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα σοβαρά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Με την παρέμβαση του στην αρχή της συνέντευξης τύπου για τις 120 δόσεις ο υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με την αντιπολιτευτική τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καλωσορίσει την πρόταση της ΝΔ και να την μετατρέψει σε μια συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί από τη μία πλευρά να αντεπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση που του ασκούν η αντιπολίτευση και τα αρνητικά γκάλοπ και από την άλλη να μεταφέρει το επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στο περίφημο κοινωνικό πακέτο με τις νέες παροχές ως έσχατη προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος εν όψει των ευρωεκλογών.

Κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι να βάλει, διά της ακραίας πόλωσης, σκληρά διλήμματα στο εκλογικό σώμα ώστε να αυξήσει τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαλυτικές τάσεις που επικρατούσαν έτσι κι αλλιώς μέχρι τώρα στις γραμμές των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή διάφορα θέματα, που αναμένεται να δοκιμάσουν κι άλλο αυτή την εβδομάδα τις αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέες αποκαλύψεις για τις κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι, η περίπτωση του κ. Παύλου Πολάκη, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αλλά και η υπόθεση με τον κ. Μανώλη Πετσίτη που θα εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου θα προσέλθει την Παρασκευή η επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος Αννα Ζαΐρη, είναι θέματα που μοιάζουν με αγκάθια στο κυβερνητικό σώμα.

Το μήνυμα

=Advertisement=

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός έκανε από την Κρήτη μια προσπάθεια να περιχαρακώσει τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος, στέλνοντας μήνυμα στήριξης του κ. Πολάκη προκειμένου να αποτρέψει νέες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, λίγες ημέρες πριν η Βουλή κληθεί να συζητήσει για τον «αψύ Σφακιανό».

-Advertisement-

Ετσι κι αλλιώς, απέναντι σε αυτή την πολλαπλή πολιτική και κοινοβουλευτική δοκιμασία ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει διάφορες κινήσεις, επιστρατεύοντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που παρέχει το υπερπλεόνασμα του Προϋπολογισμού, αλλά και κάθε πρόσφορο πολιτικό όπλο στην αντιπαράθεση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως προς το πρώτο έχει ήδη δρομολογηθεί η έγκριση ενός νέου πακέτου κοινωνικών μέτρων, είτε με φορολογικές ελαφρύνσεις, είτε με νέες παροχές, μόνιμου όμως, όπως θα παρουσιαστούν, χαρακτήρα. Ως προς το δεύτερο, ο πρωθυπουργός θα γενικεύσει τη σύγκρουση με τη Ν.Δ., επιχειρώντας να τη μεταφέρει σε δοκιμασμένες διαχωριστικές γραμμές.

Το δίλημμα, για παράδειγμα, «ή εμείς ή αυτοί» θα επανέλθει, ενώ ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην προσωπική κόντρα με τον κ. Μητσοτάκη, διατυπώνοντας ξανά και ξανά την πρόσκληση σε τηλεοπτικό debate.

Ο πρωθυπουργός θέλει να διαμηνύσει, εν όψει της τελικής ευθείας προς τις ευρωεκλογές, ότι η ψήφος της 26ης Μαΐου δεν είναι χαλαρή, αλλά θα αποτελέσει πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.

Η χαμηλή συσπείρωση που εξακολουθεί να έχει η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πονοκέφαλο για το Μαξίμου, ενώ εκφράζονται φόβοι για τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο, η οποία δεν εκφράζεται πάντα με ακρίβεια στις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι πολύ πιθανό να αποτελεί προορισμό για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς του κ. Τσίπρα επιμένουν να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι συσχετισμοί που καταγράφονται στα γκάλοπ μπορεί να ανατραπούν και ότι η Ν.Δ. έχει εξαντλήσει τα όριά της, μη δυνάμενη να εμφανίσει νέα δυναμική. Εμφανίζονται δε βέβαιοι ότι οι περιοδείες του πρωθυπουργού αποδίδουν και γι’ αυτό θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα.

Το τεστ Πολάκη 

Μετά από ένα σχεδόν δεκαπενθήμερο γεμάτο καντρίλιες και ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων, φτάνει η ώρα της κρίσης για την υπόθεση Πολάκη – Κυμπουρόπουλου. Η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει όλο το προηγούμενο διάστημα τις αντιδράσεις για την επίθεση που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε πως δεν ακούει καν τις διαφωνίες και τις φωνές από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμμή της ηγεσίας στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι το πρόβλημα ύφους και έκφρασης από έναν υπουργό δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για πρόταση μομφής. Αυτή την εβδομάδα ωστόσο θα φανεί εάν το συγκεκριμένο θέμα έχει εξελιχθεί σε κακοφορμισμένη πληγή για την κυβέρνηση ή ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα υπερκεράσει την κρίση χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος.

Κατά πολλούς ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει μεγάλο πολιτικό ρίσκο ταυτιζόμενος με τον υπουργό του. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν φάνηκε στιγμή να διστάζει για την επιλογή του, αιφνιδιάζοντας μάλιστα πολλούς όταν αποκαλύφθηκε ότι έκανε κοινές πασχαλινές διακοπές με τον κ. Πολάκη στην Κρήτη.

Το μεγαλύτερο φάουλ που χρεώνεται στον κ. Πολάκη, πάντως, είναι ότι με τις δηλώσεις του επέτρεψε στη Ν.Δ. να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να μεταφέρει τη συζήτηση από τα κοινωνικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε θέματα δευτερεύουσας σημασίας.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι αυτό ακριβώς θα είναι και το κεντρικό σημείο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και τη μετατροπή της σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση: εάν θα επανέλθει η κόντρα στα θέματα της οικονομίας ή θα διολισθήσει σε ενοχλητικά για το Μαξίμου ζητήματα.

Παράλληλα, το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα εάν και πώς μπορεί να εκφραστεί και στην κοινοβουλευτική μάχη των επόμενων ημερών η δυσφορία που επικράτησε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη. Πολλά περιθώρια βέβαια για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν από τη στιγμή που η μάχη μετατρέπεται σε γενικευμένη σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, αλλά έχει και πάλι σημασία το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί από τα όσα θα ειπωθούν στη Βουλή.

Είναι γεγονός ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και επιφανείς παράγοντες της κυβέρνησης και του κόμματος, διαχώρισαν σαφώς τη θέση τους από τον κ. Πολάκη. Ευθέως ή έμμεσα, για την ουσία ή έστω για το ύφος των δηλώσεών του για τον κ. Κυμπουρόπουλο. Κάποιοι μιλούν για δύο «κερκίδες» που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα για το θέμα αυτό.

Η δυσφορία εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας εκφράστηκε ανοιχτά από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον κ. Νίκο Φίλη, ο οποίος σήκωσε πρώτος το θέμα και ζήτησε επιμόνως διορθωτική παρέμβαση από τον κ. Πολάκη.

Από την άλλη πλευρά, πέραν φυσικά του πρωθυπουργού που ήταν ξεκάθαρος από την αρχή, υπήρξαν και άλλοι θερμοί υποστηρικτές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Ανάμεσά τους ο κ. Γιώργος Κυρίτσης, ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, η κυρία Εύη Καρακώστα, αλλά και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Ο Πολάκης στην ουσία της τοποθέτησής του έχει δίκιο, από εκεί και πέρα λόγω του στυλ του, της καταγωγής του κ.τ.λ. κάπου το χάνει. Δεν τον πετώ όμως στα σκυλιά, ούτε τον διυλίζω για να καταπιώ τον Αδωνη Γεωργιάδη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

protothema
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *