Σημαντικά πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή το 2021 σε όλο τον κόσμο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Η χρονιά του 2021 σημαδεύτηκε από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, του πρίγκιπα Φιλίππου, του Τσάρλι Γουότς ή ακόμα του Ζαν-Πολ Μπελμοντό.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

– 16: Φιλ ΣΠΕΚΤΟΡ, 81 ετών, Αμερικανός μουσικός παραγωγός, που δούλεψε μεταξύ άλλων με τους Beatles και άλλαξε τον ήχο της ποπ μουσικής στη δεκαετία του 1960 με τις ηχογραφήσεις Wall of Sound, πέθανε στη φυλακή όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης.

– 23: Λάρι ΚΙΝΓΚ, 87 ετών, Αμερικανός δημοσιογράφος, εμβληματικός παρουσιαστής του CNN για πολλά χρόνια, μέσω των συνεντεύξεων του, της παραγωγής ειδήσεων, αλλά και των ενδυματολογικών ιδιαιτεροτήτων του.

- Advertisement -

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

– 05: Κρίστοφερ ΠΛΑΜΕΡ, 91 ετών, Καναδός ηθοποιός, που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στη «Μελωδία της ευτυχίας». Είχε τιμηθεί με Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου και Χρυσή Σφαίρα για την ταινία “Beginners”.

– 10: Λάρι ΦΛΙΝΤ, 78 ετών, μεγιστάνας του πορνό και ιδρυτής του περιοδικού “Hustler”.

– 14: Κάρλος ΜΕΝΕΜ, 90 ετών, βετεράνος πολιτικός και δικηγόρος που ήταν πρόεδρος της Αργεντινής από το 1989 έως το 1999.

– 22: Λόρενς ΦΕΡΛΙΝΓΚΕΤΙ, 101 ετών, Αμερικανός ποιητής και εκδότης, το βιβλιοπωλείο City Lights του οποίου, στο Σαν Φρανσίσκο, εξελίχθηκε στο λογοτεχνικό καταφύγιο των συγγραφέων της Γενιάς Μπιτ, όπως του Τζακ Κέρουακ και του Άλεν Γκίνσμπεργκ.

ΜΑΡΤΙΟΣ

– 02: Μπάνι ΓΟΥΕΪΛΕΡ, 73 ετών, θρυλικός Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγκε που δημιούργησε τους Wailers μαζί με τον Μπομπ Μάρλεϊ και τον Πίτερ Τος.

– 09: Τζέιμς ΛΕΒΙΝ, 77 ετών, διευθυντής της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, έγινε στόχος πολλών καταγγελιών για «παρενόχληση» και «σεξουαλική κακοποίηση».

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

– 09: πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, 99 ετών, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ για πάνω από 73 χρόνια.

-09: DMX (Dark Man X), 50 ετών, Αμερικανός ράπερ που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, γεννημένος ως Ερλ Σίμονς.

– 14: Μπέρναρντ ΜΑΝΤΟΦ, 82 ετών, υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη στην Ιστορία, ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέθανε στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Βόρειας Καρολίνας όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 150 ετών.

– 20: Ιντρίς ΝΤΕΜΠΙ, 68 ετών, πρόεδρος του Τσαντ από το 1991, υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη ενώ διοικούσε τον στρατό του σε μάχες εναντίον ανταρτών.

– 24: Αλμπέρ ΕΛΜΠΑΖ, 59 ετών, Ισραηλινοαμερικανός δημιουργός, διευθυντής δημιουργικού του οίκου Lanvin από το 2001 έως το 2015, έχασε τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της Covid.

– 24: Κρίστα ΛΟΥΝΤΒΙΧ, 93 ετών, Γερμανίδα τραγουδίστρια όπερας, που εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου για σχεδόν μισό αιώνα.

– 24: Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι, γνωστή ως ΜΙΛΒΑ, 81 ετών, διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια

ΜΑΪΟΣ

-01: Ολυμπία ΔΟΥΚΑΚΗ, Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία Moostruck (1987).

– 29: Γκάβιν ΜΑΚΛΑΟΥΝΤ, 90 ετών, θεατρικός, τηλεοπτικός και κινηματογραφικός ηθοποιός, που είχε ενσαρκώσει τον μόνιμα χαμογελαστό πλοίαρχο στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά των δεκαετιών του 1970 και 1980 «Το πλοίο της αγάπης».

ΙΟΥΝΙΟΣ

– 04: Ρίτσαρντ ΕΡΝΣΤ, 87 ετών, Ελβετός, που έχει βραβευθεί με βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1991.

– 17: Κένεθ ΚΑΟΥΝΤΑ, 97 ετών, “KK”, γνωστός ως ο «Αφρικανός Γκάντι», ήρωας της ανεξαρτησίας της Ζάμπιας, της οποίας υπήρξε πρόεδρος από το 1964 έως το 1991.

– 30: Ντόναλντ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ, 88 ετών, πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αμφιλεγόμενος αρχιτέκτονας του πολέμου στο Αφγανιστάν και της εισβολής στο Ιράκ.

ΙΟΥΛΙΟΣ

– 07: Ντιλίπ ΚΟΥΜΑΡ, 98 ετών, θρύλος του ινδικού κινηματογράφου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

– 09: Πατρίτσια ΧΙΤΣΚΟΚ, 93 ετών, Βρετανίδα ηθοποιός, μοναχοκόρη του Άλφρεντ Χίτσκοκ και της Άλμα Ρέβιλ.

– 24: Τσάρλι ΓΟΥΑΤΣ, 80 ετών, ντράμερ των Rolling Stones.

– 29: Ζακ ΡΟΓΚ, 79 ετών, Βέλγος, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (2001-2013).

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

– 02: Μίκης ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, 96 ετών, διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης, με πλούσια αντιστασιακή δράση στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

– 06: Ζαν-Πολ ΜΠΕΛΜΟΝΤΟ, 88 ετών, ιερό τέρας του γαλλικού κινηματογράφου.

– 11: Αμπιμαέλ ΓΚΟΥΣΜΑΝ, 86 ετών, ιστορικός ηγέτης της μαοϊκής ανταρτικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, έσπειρε τον τρόμο επί πολλά χρόνια στο Περού, όπου απέκτησε το προσωνύμιο «Πολ Ποτ των Άνδεων», λόγω των ωμοτήτων που διέπραττε το κίνημά του. Από το 1992 βρισκόταν στη φυλακή που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

– 17: Αμπντελαζίζ ΜΠΟΥΤΕΦΛΙΚΑ, 84 ετών, πρώην πρόεδρος της Αλγερίας (1999-2019)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

– 18: Κόλιν ΠΑΟΥΕΛ, 84 ετών, πρώτος Αφροαμερικανός στη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων υπό τον Τζορτζ Μπους, πεθανε λόγω επιπλοκών της Covid.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

– 11: Φρεντερίκ ΝΤΕ ΚΛΕΡΚ, 85 ετών, τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση μαύρων υπό τον Νέλσον Μαντέλα, με τον οποίο μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

– 13: Γουίλμπουρ ΣΜΙΘ, 88 ετών, Νοτιοαφρικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων περιπέτειας που μεταφράστηκαν σε όλο τον κόσμο.

– 28: Βίρτζιλ ΑΜΠΛΟΧ, 41 ετών, σχεδιαστής μόδας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του οίκου Off-White και καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής συλλογής της Louis Vuitton.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

– 11: Αν ΡΑΪΣ, 80 ετών, Αμερικανίδα συγγραφέας, η οποία έχει γράψει μυθιστορήματα φαντασίας και βρυκολάκων , μεταξύ των οποίων το «Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα».

– 26: Ντέσμοντ ΤΟΥΤΟΥ, 90 ετών, Νοτιοαφρικανός αγγλικανός αρχιεπίσκοπος, νομπελίστας Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

– 26: Έντουαρντ Ο. ΓΟΥΙΛΣΟΝ, 92 ετών, βιολόγος, φυσιοδίφης και συγγραφέας, ο επονομαζόμενος «σύγχρονος Δαρβίνος».

– 28: Σαμπίνε ΒΑΪΣ, 97 ετών, Γαλλοελβετίδα φωτογράφος, μεγάλη εκπρόσωπος της γαλλικής ουμανιστικής σχολής.

– 28: Χάρι ΡΙΝΤ, 82, πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, που συνέβαλε σημαντικά το 2010 να εξασφαλιστεί η ψήφιση από το Κογκρέσο του νόμου για την ασφάλιση υγείας και την περίθαλψη που είναι γνωστός με την ονομασία Obamacare στις ΗΠΑ.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *