Από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί τέσσερα νέα κρούσματα – Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 18 κρούσματα και τρεις θάνατοι.
Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 18 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι. Το διάστημα 26/9- 3/10 είναι η πρώτη εβδομάδα των τελευταίων τριών μηνών – διάστημα που η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε εξέλιξη- που ο αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται σε αυτό το επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 29 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών. Αναφέρεται επίσης στην επιδημιολογική έκθεση ότι για έναν ασθενή με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ δεν κατέστη δυνατός ο καθορισμός του πιθανού χρόνου και τόπου έκθεσης, λόγω σύνθετου ιατρικού ιστορικού.
Ο χάρτης με τις περιοχές που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνει δεκάδες οικισμούς 17 Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για τις ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ θεωρούν πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα στις παραπάνω περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός αλλά και πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές και επισημαίνουν πως τα μέτρα για την ατομική προστασία από τα κουνούπια είναι το βασικό «όπλο» που μπορούν να ενεργοποιούν οι πολίτες. Με δεδομένο ότι για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει εμβόλιο αλλα ούτε και συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, η πρόληψη της μόλυνσης είναι κομβικής σημασίας.