Ρήγμα στις κομματικές «ταυτότητες» από το νομοσχέδιο για το φύλο

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Τραυματισμένη από την ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου βγήκε η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά παρά τις δύο παρεμβάσεις του μέσα σε 24ωρες να μπορεί να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι οι διαρροές δεν σημειώθηκαν σε ένα μνημονιακό νομοσχέδιο αλλά σε μια ρύθμιση που είχε σαφώς «αριστερό» πρόσημο. 

-Advertisement-

Οι συνιστώσες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αφυπνίζονται και ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποφύγει μία εσωκομματική σύγκρουση, ζήτησε από τους συνεργάτες του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους απέναντι στους διαφωνούντες. Οι διαφοροποιήσεις των έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου και στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», μπορεί να απασχολήσουν τα αρμόδια κομματικά όργανα, χωρίς όμως να τίθεται θέμα διαγραφής.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και η κυβερνητική συνοχή καθώς οι ΑΝΕΛ (εκτός από τον συνεργαζόμενο Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «Ναι» και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που ψήφισε παρών) καταψήφισαν το άρθρο 3 που ήταν ο πυρήνας του νομοσχεδίου και αφορούσε το δικαίωμα αλλαγής ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη. Ο εκνευρισμός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους διαδρόμους της βουλής, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ήταν διάχυτος και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που για πρώτη φορά ιδιαιτέρως προβληματισμένοι για το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Παράλληλα την επιτείνει το γεγονός πως τα κόμματα τις αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως θα σταματήσουν να στηρίζουν νομοσχέδια που δεν θα ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ, αν και οι βουλευτές του Ποταμιού υπερψήφισαν το κυβερνητική πρόταση νόμου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθώς όπως σημειώνουν η κυβέρνηση που επιχείρησε να πολώσει το κλίμα πέρασε κάτω από τον πήχη των 150 ψήφων.

- Advertisement -

«Το νομοσχέδιο πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους και δείχνει ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ακόμα ενωμένη είναι ο τυχωδιοκτισμός» τόνιζαν πηγές της ΝΔ και σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε μια δίκαιη, φιλελεύθερη, σωστή και ισορροπημένη θέση. Ωστόσο γκρίνιες σε ορισμένους βουλευτές προκάλεσε το παράδειγμα που έφερε ο πρόεδρος της ΝΔ με τους εξωγήινους για να δικαιολογήσει την άποψη του ότι χρειάζεται να υπάρχει εξέταση και από ψυχίατρο. Το συγκεκριμένο παράδειγμα προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση στην βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βουλευτές της ΝΔ χαρακτήριζαν ατυχές το παράδειγμα καθώς με αυτό τον τρόπο δόθηκε λαβή στον πρωθυπουργό που ήταν σε δύσκολη θέση, να περάσει στην αντεπίθεση.

Οι εσωκομματικές διεργασίες ενόψει των εκλογών επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό και την στάση της ΔΗ.ΣΥ. Οι υποψήφιοι όπως οι Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης ήταν σε περιοδείες, άλλοι βουλευτές προτίμησαν να μην είναι παρόντες στην διαδικασία της ψηφοφορίας καθώς απουσίαζαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος , Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασίλης Κεγκέρογλου, και ο Μιχάλης Τζελέπης. Ο μόνος δικαιολογημένος απών ήταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που χειρουργήθηκε στο πόδι μετά την ρήξη μηνίσκου που υπέστη.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *