“Να είσαι άνθρωπος, όχι σατανάς”: Τι γράφουν μέσα οι τρομοφάκελοι με τη σκόνη

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read

Τις 14 έφτασαν οι επιστολές σε πανεπιστήμια – Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων – Δείτε αναλυτικά τα αναγραφόμενα μηνύματα.

“Βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες”, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης περιείχε ο φάκελος που απεστάλη χθες στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την ανάλυση του περιεχομένου του από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

-Advertisement-

Αργά το βράδυ της Πέμπτης άλλωστε, η Πυροσβεστική παρέλαβε από το κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Σπάρτη, φάκελο ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος, προκειμένου να τον μεταφέρει για ανάλυση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, τρεις καθηγητές και ένας υπάλληλος που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο του Πανεπιστημίου θα διακομιστούν, για προληπτικούς λόγους, σε νοσοκομείο.

Η επίσημη ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την σκόνη

«Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

Κατόπιν αυτών, από το μεσημέρι και μετά ενημερώθηκαν οι Αρχές για την ύπαρξη 14 συνολικά τέτοιων φακέλων και αναλυτικά:

  • Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο, όπου 7 άτομα από το διοικητικό προσωπικό μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο του νησιού, παρέμειναν για προληπτικούς λόγους και τους επιτράπηκε αργά το απόγευμα να αποχωρήσουν.
  • Στην Κρήτη υπόψη του Πρύτανη Χανίων που άνοιξε χθες το απόγευμα τον φάκελο, δεν είχε σκόνη και τον πέταξε και λόγω του ντόρου σήμερα ενημέρωσε τις Αρχές.
  • Στα ΕΛ.ΤΑ. Κέρκυρας υπόψη πάλι του Πρύτανη όμως παρέμεινε εκεί ο φάκελος και ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Επτά υπάλληλοι (έξι των ΕΛ.ΤΑ. και ένας της Πρυτανείας που πήγε να παραλάβει τον φάκελο) ζήτησαν προληπτικά να μεταφερθούν και εκείνοι στο Νοσοκομείο. Ακόμη 7 άτομα παρέμειναν για λίγο στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης και στη συνέχεια τους επιτράπηκε να αποχωρήσουν.
  • Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
  • Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο.
  • Στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, όπου δύο άτομα ζήτησαν να πάνε στο Νοσοκομείο προληπτικά καθώς άνοιξαν τον φάκελο
  • Στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα.
  • Στην σχολή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στην Καλογρέζα.
  • Στο Πανεπιστήμιο της Κοζάνης όπου ο φάκελος πήγε το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου. Εκεί τον έσκισαν, τον άνοιξαν, τον πέταξαν και κράτησαν μόνο τα γραμματόσημα. Σήμερα κατόπιν του ντόρου που προκλήθηκε ενημέρωσαν τις Αρχές, ενώ παρελήφθη και δεύτερος φάκελος που έφτασε σήμερα.
  • Στον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα όπου εντοπίστηκε και κρατήθηκε φάκελος με παραλήπτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
  • Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είχε παραληφθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου.
  • Στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Σπάρτη.

Από την Αντιτρομοκρατική θεωρούν πρωτίστως ότι στόχος των δραστών ήταν η πρόκληση πανικού και ντόρου και όχι η πραγματική απειλή αφού υπάρχουν περιπτώσεις ημέρες πίσω που αν περιελάμβαναν μία πραγματική απειλή θα είχαν προκληθεί προφανείς επιπτώσεις στην υγεία των παραληπτών κάτι που δεν έχει συμβεί. Βεβαίως ανέμεναν και εκείνοι τα αποτελέσματα του Χημείου του Κράτους για να σχηματίσουν πληρέστερη εικόνα, που τους επιβεβαίωσε.

Πρόσθετα, τα γραμματόσημα είναι όντως από την Ινδία που σημαίνει ότι είτε η έμπνευση της συγκεκριμένης τρομοκρατικής ενέργειας προέρχεται εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό είτε έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με άτομα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά επίσης η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και ήδη οι ελληνικές Αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τους ομολόγους τους στο εξωτερικό για να διαπιστώσουν την ακριβή προέλευση των φακέλων.

πηγή news247

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *