Μόνο οριστική δεν θα πρέπει να θεωρείται η δημιουργία του κέντρου προσωρινής στέγασης μεταναστών στην περιοχή του Καραβομύλου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ), Τζιανλούκα Ρόκο τόνισε πως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η δημιουργία του κέντρου αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “…δεν είναι έτοιμο, καθώς οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη”. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι το τελευταίο διάστημα ακούστηκε από χείλη αυτοδιοικητικών ότι “…η απόφαση είναι ειλημμένη και πως άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες” -όπως τους είχαν διαμηνύσει από το Υπουργείο-, αν μη τι άλλο η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Ρόκο φανερώνει τον θόρυβο που έχουν δημιουργήσει οι αντιδράσεις των κατοίκων της Ανατολικής Φθιώτιδας που έχουν φρενάρει σίγουρα την δημιουργία του κέντρου μετά τον ξεσηκωμό τους.
Με την προσεγμένη τοποθέτηση του ο κ. Ρόκο φανερώνει πως οι αντιδράσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση αλλά και τον Δ.Ο.Μ για την στέγαση προσφύγων στο στρατόπεδο “Γ. Παπαποστόλου”. Όπως και να έχει όλα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα ωστόσο όσο περνούν οι μέρες και δεν υπάρχει εξέλιξη με την δημιουργία της δομής αυτό απομακρύνει το σενάριο της στέγασης των προσφύγων στο χωριό της Ανατολικής Φθιώτιδας.
Μπορεί σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες να απομακρύνεται το σενάριο δημιουργίας hot spot στον Καραβόμυλο παράλληλα ωστόσο εξετάζονται εναλλακτικές για την στέγαση των προσφύγων σε άλλο σημείο της Φθιώτιδας.
Διαβάστε τι τόνισε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τον Ιούνιο είναι σε εξέλιξη η δημιουργία 3.500-4.000 νέων θέσεων φιλοξενίας προσφύγων, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Τζιανλούκα Ρόκο. Σε αυτή τη διαδικασία θα επεκταθούν υπάρχουσες δομές αλλά και θα κατασκευαστούν νέες: πρόκειται για το καμπ στην Κόρινθο, που βρίσκεται κοντά στο προαναχωρησιακό κέντρο και είναι ήδη έτοιμο και εξοπλισμένο με μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επίσης, το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, που προγραμμάτιζε να κλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο οποίο πρόσφατα μεταφέρθηκαν αιτούντες από τα νησιά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, για το οποίο όμως ο κ. Ρόκο ανέφερε ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τέλος, αναφέρθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στον Καραβόμυλο, για το οποίο ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν είναι έτοιμο, καθώς οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη.
Καταργείται η φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία
Οι θέσεις που δημιουργούνται είναι οριακές, σχολίασε ο επικεφαλής του ΔΟΜ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει το αν θα τις αυξήσει περαιτέρω. Παράλληλα αποκάλυψε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας στα ξενοδοχεία (σήμερα διαμένουν περίπου 4.600 άτομα), γιατί δεν είναι ένα πρόγραμμα οικονομικά συμφέρον. Η ιδέα είναι, μεσοπρόθεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι σε κέντρα φιλοξενίας ή διαμερίσματα και ποιο θα είναι ακριβώς το σχέδιο για το κλείσιμο των ξενοδοχείων, σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Επειδή η αγορά ακινήτων αλλάζει, κυρίως στην Αθήνα, και δεν βρίσκονται εύκολα διαθέσιμα διαμερίσματα, ο Τζιανλούκα Ρόκο εξήγησε ότι υπάρχει η κατανόηση ότι πρέπει να γίνει περισσότερη διάχυση θέσεων σε όλη την Ελλάδα και σχολίασε ότι υπάρχει η ανάγκη να δούμε και άλλες πόλεις, ωστόσο πρέπει σε αυτές να υπάρχουν και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία.
Ο Ρόκο σημείωσε ότι στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης HELIOS- με παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικών για 6 μήνες και υποστήριξη για ενοικίαση σπιτιού- μετέχουν ήδη οι πρώτοι 2.000 πρόσφυγες. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για τη σύνδεση του προγράμματος αυτού με προγράμματα εύρεσης εργασίας που θα ξεκινήσουν τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Στη σωστή κατεύθυνση οι κυβερνητικές εξαγγελίες»
Ο επικεφαλής του ΔΟΜ δήλωσε ότι ο Οργανισμός συνεργάζεται με την κυβέρνηση στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, το οποίο ανανεώθηκε μετά τη λήξη του τον περασμένο Αύγουστο, με στόχο να επιστραφούν εθελοντικά στις πατρίδες τους 16.000 άνθρωποι στα επόμενα τρία χρόνια. «Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, αλλά το καινούριο που συζητάμε είναι να έχουμε μια περισσότερο ευέλικτη προσέγγιση σε περίπτωση που θελήσουν να επιστρέψουν περισσότερα άτομα στις πατρίδες τους», διευκρίνισε.
Ο Τζιανλούκο Ρόκο σχολίασε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση του χρόνου ασύλου, αποσυμφόρηση των νησιών και αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία. «Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσουν να τις εφαρμόζουν. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα το κάνουν», συμπλήρωσε. Για το άσυλο υπογράμμισε ότι «λαμβάνω τις διαβεβαιώσεις πως ό,τι έρθει θα είναι σε σύμπνοια με τις ευρωπαϊκές αλλαγές».
Ο επικεφαλής του ΔΟΜ χαρακτήρισε πολύ θετικό στοιχείο την εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου για ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού «Οταν θα ολοκληρωθεί, θα είναι καλό. Αναλύει τις αφίξεις στη χώρα και τις αποχωρήσεις των ατόμων από τα καμπ. Είναι δύσκολο να τα αναλύσεις αυτά, καθώς οι αφίξεις είναι απρόβλεπτες, αλλά είναι σημαντικό να έχεις μια γενική εικόνα των αριθμών. Πρέπει να έχεις μια ιδέα του επόμενου βήματος που θα κάνεις». Άσκησε δε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για «έλλειψη προγραμματισμού και οράματος».
“Είναι ειλημμένη απόφαση ” κ. Περιφερειάρχη ? Ο ρόλος σας είναι να αφουγκράζεστε τις τοπικές κοινωνίες και όχι να “στρώνετε το χαλί” στις οποιεσδήποτε κυβερνητικές αποφάσεις !!!
αφου οι εργολαβοι θα συνεχισουν τα εργα
φάτε σανό….
Θα δικαιωθούν όσοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια της μη εγκατάστασης των προσφύγων,οι κάτοικοι,η Δήμαρχος,το Δημοτικό συμβούλιο και ο μοναδικός βουλευτής κ.Κοτρωνιάς.Ολοι οι άλλοι μακρια απο την καυτή πατάτα…όχι για να ξέρουμε τι ψηφίζουμε!