Το δεύτερο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,2% και στις δύο ζώνες. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ των 28.
Η ισχνή αυτή ανάπτυξη εντείνει κι άλλο τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, και για το ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέο καταστροφικό κύκλο κρίσης.
Προειδοποίηση από Στουρνάρα
Ανήσυχος για το κίνδυνο μίας νέα παγκόσμιας ύφεσης εμφανίστηκε νωρίτερα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η νομισματικής πολιτική δεν μπορεί να σηκώσει, από μόνη της το βάρος της άμυνας απέναντι σε μια νέα κρίση.
Για το λόγο αυτό, όπως προσέθεσε, θα πρέπει να αναλάβει ρόλο η δημοσιονομική πολιτική, σε χώρες που διαθέτουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο ή και εντόνως πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. “Πολύ περισσότερο με την έννοια ότι πολλές από τις νέες προκλήσεις εγείρουν ευρύτερα πολιτικά, θεσμικά, κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα, τα οποία ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και τις δεξιότητες των οικονομολόγων. Αρκετά από αυτά συνδέονται με την επανεμφάνιση πολωτικών σχημάτων και μορφών οικονομικού εθνικισμού που εναντιώνονται στην παγκοσμιοποίηση, ξυπνώντας έτσι και πάλι μνήμες από την κρίσιμη περίοδο του Μεσοπολέμου”, ανεφερε χαρακτηριστικά.
newsit