Ψωμί με το δελτίο στο Λίβανο – Δάνειο 150 εκατ. δολαρίων για την εισαγωγή σιταριού

Lamianow.gr
Lamianow.gr 3 εβδομάδες ago Add a Comment
Updated 2022/07/26 at 7:47 ΜΜ
2 Min Read
libanoss

Οι φούρνοι δίνουν με δελτίο τις ποσότητες του επιδοτούμενου ψωμιού στον Λίβανο.

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου ενέκρινε την Τρίτη δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών σιτηρών, σε μια χώρα όπου μεγάλες ουρές αναμονής σχηματίζονται μπροστά από τους φούρνους, εν μέσω ελλείψεων στο ψωμί.

Ο Λίβανος εισάγει συνήθως το 80% του σιταριού του από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιβανέζικου συνδικάτου εισαγωγών σιταριού. Αλλά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η προμήθεια του σίτου διαταράχθηκε στον Λίβανο.

Ψωμί με το δελτίο

Η έκρηξη τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, που κατέστρεψε τις σιταποθήκες που υπήρχαν εκεί, κατέστησαν την εισαγωγή και την αποθήκευση σιταριού ακόμη πιο δύσκολες.

Οι φούρνοι δίνουν με δελτίο τις ποσότητες του επιδοτούμενου ψωμιού, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Αμίν Σαλάμ, και οι ιδιοκτήτες των αρτοποιείων ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη σε περίπτωση έλλειψης.

Οι καβγάδες μπροστά από τα αρτοπωλεία είναι συχνοί και, την Τρίτη, ένας κάτοικος εισέβαλε σε έναν φούρνο στην Τααλμπάγια, στον ανατολικό Λίβανο, αναγκάζοντας τον στρατό να επέμβει, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαλάμ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ορισμένα αρτοπωλεία ότι αποθηκεύουν επιδοτούμενο αλεύρι ή ότι το χρησιμοποιούν στην παραγωγή μη επιδοτούμενων προϊόντων.

Η τιμή του ψωμιού αυξάνεται τακτικά λόγω της μείωσης της αξίας της λίρας Λιβάνου, σε μια χώρα που από το 2019 πλήττει πρωτοφανής οικονομική κρίση.

Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος βύθισε το 80% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content