Πρωτοχρονιά 2020: Σε ποια μέρη του κόσμου υποδέχθηκαν ήδη τη νέα δεκαετία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read
Η υποδοχή του νέου έτους αλλά και της νέας δεκαετίας έφτασε ήδη σε κάποια σημεία του πλανήτη

Ηυποδοχή του νέου έτους αλλά και της νέας δεκαετίας έφτασε ήδη σε κάποια σημεία του πλανήτη! Η Πρωτοχρονιά 2020 ήταν φαντασμαγορική στη Νέα Ζηλανδία, όπου πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό καλωσορίζοντας το νέο έτος πριν από λίγη ώρα.

-Advertisement-

Βέβαια οι γεωγραφικές περιοχές που υποδέχονται πρώτοι τη νέα δεκαετία και το 2020 είναι οι ομάδες νησιών του Ειρηνικού Σαμόα και Κιριμπάτι. Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης η οποία τους τοποθετεί ακριβώς στα δυτικά μιας ακανόνιστης γραμμής διεθνών συνόρων, αυτοί οι δύο πολυνησιακοί προορισμοί που βρίσκονται στο μέσο μεταξύ Χαβάης και Νέας Ζηλανδίας είναι οι πρώτοι που χαιρετίζουν το νέο έτος.

Τα πυροτεχνήματα στο Σίδνεϊ ξεκίνησαν χωρίς πρόβλημα ύστερα από ανησυχίες για πιθανή ακύρωσή τους λόγω της κλίμακας των πυρκαγιών που πλήττουν τις περιοχές. Το θέαμα ξεκινά στις 9μ.μ.τοπική ώρα για παιδιά και οικογένειες.

ap_19365394657081.jpg
Πυροτεχνήματα στην Αυστραλία (AP photo)

 

Για τον υπόλοιπο κόσμο οι ημερoμηνίες καθορίζονται από τη διεθνή γραμμή ημερομηνίας, η οποία αποτελεί ένα τεχνητό όριο που δημιουργήθηκε το 1984 για να χωρίσει τις διαδοχικές ημερομηνίες του ημερολογίου σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση. Ορίστηκε μια γραμμή μήκους 180 μοιρών, που χωρίζουν βορρά και νότο σε όλη την υδρόγειο έναντι των γραμμών γεωγραφικού πλάτους που τρέχουν ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ΝΟΑΑ, όταν περάσει την ημερολογιακή γραμμή, γίνεσαι κατά κάποιο τρόπο ταξιδιώτης στο χρόνο. Περνώντας τη γραμμή της δύσης μπορείς να βρεθείς χρονικά μέχρι και μία μέρα πίσω.

=Advertisement=

Στην περίπτωση όμως των δύο πιο πάνω νησιών τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι τα πιο κοντινά στην δυτική πλευρά της γραμμής, νικώντας έτσι τη Νέα Ζηλανδία και τα άλλα νησιά του Ειρηνικού όπως τα Marshall που βρίσκονται στη δύση.

-Advertisement-

Μέχρι και πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η διεθνής ημερολογιακή γραμμή χώριζε τα Κιριμπάτι σε δύο μέρη. Το δυτικό μέρος είχε διαφορά μιας ολόκληρης μέρας από το ανατολικό, προκαλώντας έτσι τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση των νησιών Σαμόα, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τους Ευρωπαίους το 1700, υπάρχει άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Τα νησιά μοίρασαν μεταξύ τους οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί. Τα νησιά απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1962. Ωστόσο το αμερικανικό μέρος των Σαμόα, διατήρησε ανεξάρτητη διοίκηση υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα Σαμόα και τα Αμερικανικά Σαμόα χωρίζονται σε μια απόσταση 163 χιλιομέτρων και ταυτόχρονα έχουν διαφορά ώρας μια ολόκληρη μέρα.

Μέχρι το 2011 ολόκληρη η περιοχή των Σαμόα ανήκε στην ίδια ημερολογιακή γραμμή, ωστόσο προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο των Αμερικανικών Σαμόα με τις ΗΠΑ, τα πράγματα άλλαξαν. Αυτό εξηγεί και γιατί οι κάτοικοι των νησιών θα αποχαιρετίσουν το 2019 πρώτοι.

ethnos

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *