Πρώτο Formula Student Festival: Οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων μετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της αυτοκίνησης

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read

Ο γόνιμος προβληματισμός για το παρόν και το μέλλον της αυτοκίνησης αποτέλεσε το έναυσμα για το ραντεβού έξι φοιτητικών ομάδων που εκπροσώπησαν επάξια τα αντίστοιχα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο Formula Student. Το σημαντικότερο όλων, όμως, ήταν ότι αυτές οι φοιτητικές ομάδες έδειξαν πως το μέλλον της Ελλάδας στην αυτοκίνηση είναι λαμπρό και στα ελληνικά πανεπιστήμια βάζουν γερές βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξή τους.

Επί δύο ημέρες, οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων έδειξαν τις δυνατότητες των μονοθέσιών τους, τα οποία εξελίσσονται μαζί με τη γνώση τους και βελτιώνονται με στόχο να πιάσουν την κορυφή. Άλλωστε, όλες οι φοιτητικές ομάδες έχουν λάβει μέρος κατά το παρελθόν σε αγώνες του εξωτερικού και κατάφεραν να πάρουν μεγάλες διακρίσεις, επιβεβαιώνοντας ότι το επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών είναι υψηλό. Αυτό αποτελεί και το βασικό πλεονέκτημα για να γίνουν περιζήτητοι στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα μονοθέσια εξελίσσονται κάθε χρόνο. Τα εξελίσσουν οι ίδιοι οι φοιτητές, βάζοντας όλη την ενέργειά τους, τη φαντασία και την τεχνογνωσία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Είναι αυτοί που τα έχουν σχεδιάσει και τα κατασκεύασαν με ελάχιστα χρήματα, συγκεντρώνοντας τα επαινετικά σχόλια ειδικών μηχανικών της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο πάνελ πρόσφατης διημερίδας που είχε τίτλο «Κινητικότητα και αειφόρος ανάπτυξη: Οι Πολυτεχνικές Σχολές σχεδιάζουν το μέλλον», οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα διαφορετικά θέματα που αφορούν την αυτοκίνηση, ξεκινώντας από την ηλεκτροκίνηση, που αποτελεί μία πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, και κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα προόδου, αλλά και στα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για τη διάδοσή της. Η βιώσιμη κινητικότητα και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τα αυτοκίνητα του αύριο αποτελούν νέους στόχους, ενώ σημαντικό κομμάτι όλων είναι η οδική ασφάλεια. Επίσης, στη διημερίδα αναφέρθηκαν οι προοπτικές που ανοίγονται στους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα κατασκευής και η τεχνολογία που ενσωματώνουν τα ελληνικά μονοθέσια που παρουσιάστηκαν στο 1ο Formula Student έρχονται να επιβεβαιώσουν την αξία της δημόσιας παιδείας, των ελληνικών πανεπιστημίων και πολυτεχνείων που «παράγουν» μηχανικούς και επιστήμονες αρκετών ειδικοτήτων, οι οποίοι όντας ακόμα φοιτητές είναι σε θέση με ελάχιστη οικονομική υποστήριξη να αντιμετωπίσουν ομάδες συναδέλφων τους που έχουν τη στήριξη μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.

- Advertisement -

Οι έξι φοιτητικές ομάδες που βρέθηκαν με τα μονοθέσιά τους στο 1ο Formula Student Festival, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου στην Αθήνα, προέρχονταν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο Κωνσταντίνος Μπουλούχος, ομότιμος καθηγητής του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου Ζυρίχης, έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόκληση παραγωγής συνθετικών καυσίμων στην Ελλάδα. Είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν μετά το 2035, όταν θα απαγορευτούν σε όλη την Ευρώπη οι πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων.

Ο δρ. Αθανάσιος Στούμπος, διευθυντής ΙΠΡΕΤΕΑ του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα των αυτοκινήτων με βασικό καύσιμο το υδρογόνο. «Τα οχήματα που έχουμε οδηγήσει στο εξωτερικό, μέσα σε 3 με 3,5 λεπτά ανεφοδιάζονται με υδρογόνο και έχουν αυτονομία 700 χιλιόμετρα. Και φυσικά είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον από τα συμβατικά αυτοκίνητα», τόνισε.

Για την οδική ασφάλεια και τον σημαντικό ρόλο στην αυτοκίνηση μίλησε στους φοιτητές ο Κωνσταντίνος Μαρκουίζος – Ιαβέρης Junior, ο οποίος επεσήμανε ότι το αυτοκίνητο μπορεί να είναι ένα μέσο που εξυπηρετεί όλους μας, αλλά μπορεί να γίνει «και ένα όπλο που το οπλίζει ο οδηγός και μπορεί να σκοτώσει στον δρόμο ανυποψίαστους ανθρώπους».

Για την κοινωνία της κυκλοφορίας, τις νέες υλοποιήσεις της κινητικότητας, αλλά και το ασφαλές οδηγητικό πεδίο μίλησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Άρης Ζωγράφος. «Σίγουρα η αυτοκίνηση την οποία ζήσαμε εμείς και τα παιδιά μας έχει αλλάξει, μεταλλάσσεται και στο μέλλον θα δούμε διαφορετικά πράγματα από αυτά που γνωρίζουμε. Και αυτά τα παιδιά που είναι εδώ θα μας δείξουν το μέλλον», υπογράμμισε.

Ο γενικός διευθυντής της Rely On Experts, Τάσος Δαμήλος ανέφερε ότι «στις επιχειρήσεις δεν ψάχνουμε ταλέντα, αλλά έναν άνθρωπο που να είναι μέτριος σε όλα. Να έχει και λίγο ταλέντο και λίγη αγάπη σε αυτό που κάνει και κυρίως να έχει εμμονή στους στόχους του».

Στο πλαίσιο του 1ου Formula Student Festival, που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Car and Driver και η Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις με βασικό θέμα την ασφαλή μετακίνηση. Στις εκπαιδευτικές δράσεις συμμετείχαν πάνω από 150 παιδιά, ενώ υπήρξε παράλληλο εργαστήριο στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου στην Αθήνα. Μετά τη λήξη των εργασιών της ημερίδας πραγματοποιήθηκε επίδειξη των μονοθέσιων. Οδηγοί και ομάδες υποστήριξης απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα όλων και έστειλαν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τα δικά τους μέσα, όπως εξελίσσεται η αυτοκίνηση.

Πηγή: AΜΠΕ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *