Ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν Γκάντι, συγγραφέας του βιβλίου «Το Δώρο του Θυμού» που έγινε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την ομιλία του στο δέκατο, επετειακό, TEDxAthens το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Public Café Συντάγματος στις 21:00, o Αρούν Γκάντι θα συζητήσει για τα βιβλία του με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών του και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Τη συζήτησή τους μεταφράζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης.
Το Σάββατο 1 Ιουνίου στη Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει επί σκηνής για μια μοναδική ομιλία, αλλά και να απευθύνει τις ερωτήσεις του προς το σπουδαίο ακτιβιστή. Η παρουσία του στο TEDxAthens θα ολοκληρωθεί με υπογραφή βιβλίων από τον συγγραφέα.
«Παρόλο που ο δρόμος της αλήθειας είναι ευθύς και στενός και κοφτερός σαν λάμα ξυραφιού, για μένα ήταν ο πιο εύκολος και γρήγορος», είχε πει ο παππούς του Αρούν, Μαχάτμα Γκάντι.
Λίγα λόγια για τα βιβλία:
Το δώρο του θυμού: Ο αγώνας για την ελευθερία, την ισότητα και την ειρήνη μπορεί να είναι μακρύς και κουραστικός. Ωστόσο, η στάση ζωής του Γκάντι δείχνει πόσο άξιζε αυτός ο αγώνας του και ότι εξίσου θα αξίζει και ο δικός μας. Η φιλοσοφία της μη βίας απαιτεί χρόνο και υπομονή.
Ένα βιβλίο που μιλάει για το περιθώριο της επιλογής, για την πράξη του ορθού και τη διοχέτευση του θυμού δημιουργικά, σημειώνοντας πως το ίδιο καλώδιο ρεύματος, που μπορεί να κάψει ένα χωριό, μπορεί και να φωτίσει μια ολόκληρη πόλη.
Περί ζωής: Ο Αρούν Γκάντι γεννήθηκε το 1934 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Σε ηλικία δώδεκα ετών στάλθηκε από τους γονείς του στην Ινδία για να ζήσει με τον παππού του Μαχάτμα Γκάντι και να πάρει μαθήματα από αυτόν. Σ’ αυτό το διάστημα έμαθε για τις αρχές της μη βίας, τις οποίες συνεχίζει να προασπίζεται μέχρι σήμερα. Ο δρ Γκάντι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στην Ινδία δουλεύοντας ως δημοσιογράφος και επιφέροντας κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές για τους φτωχούς και τις μειονότητες. Ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του το Κέντρο Κοινωνικής Αλλαγής που μεταμόρφωσε τις ζωές εκατομμυρίων σε χωριά του δυτικού κράτους Μαχαράστρα. Το 1987 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1991 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μη Βίας Μ.Κ. Γκάντι στο Πανεπιστήμιο Christian Brothers, στο Τενεσί. Το 2007 το ινστιτούτο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Rochester στη Νέα Υόρκη. Το 2008 παραιτήθηκε από το συγκεκριμένο ινστιτούτο για να ιδρύσει το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Εκπαίδευσης Γκάντι, με αποστολή να ιδρύσει σχολεία βασικής εκπαίδευσης για τα φτωχά παιδιά του κόσμου.
Λίγα λόγια για τον Αρούν Γκάντι:
Με αφορμή την 150η επέτειο της γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι, ο Αρούν Γκάντι αποφάσισε να τιμήσει τον παππού του συγκεντρώνοντας όλες τις σοφίες του που ήταν βαθιές και προφητικές. Ο ίδιος εστιάζει σε μια σοφία κάθε μέρα για να καταλάβει τι εννοούσε και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στη ζωή μας. Μερικές φορές αυτές οι μικρές συμβουλές είναι πιο πολύτιμες και από ολόκληρους τόμους. Αυτό το βιβλίο μεταμορφώνει τις λέξεις σε σοφία.
Μετά «Το δώρο του θυμού», ο Αρούν Γκάντι μας χαρίζει πολύτιμα μαθήματα ζωής για την αγάπη, την ειρήνη, την ευτυχία και όλα όσα απασχόλησαν το αεικίνητο πνεύμα του Μαχάτμα Γκάντι.
ethnos