Προς ρεκόρ κρουσμάτων – Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουν τα 3.100 την ημέρα

LamiaNow News
By LamiaNow News Tags: Add a Comment
4 Min Read

Σταθερά πάνω από 1.000 τα κρούσματα του κορονοϊού από την 1η Μαρτίου και μετά, με το ΕΣΥ να πιέζεται ασφυκτικά και το lockdown να μην… «πιάνει». Οι πληροφορίες δείχνουν πως ούτε και σήμερα τα κρούσματα θα είναι λίγα, το αντίθετο μάλιστα, ενώ οι επιστήμονες βλέπουν κορύφωση στις 20 Μαρτίου.

Η επιδημιολογική κατάσταση είναι επιβαρυμένη. Το ίδιο και το ΕΣΥ (ειδικά στην Αττική και γι’ αυτό δυο ιδιωτικές κλινικές μετατρέπονται σε κλινικές Covid). Και ενώ όλοι περιμένουν τη μείωση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι απέχουμε από τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι επιστήμονες δεν λένε όχι στην άρση του lockdown.

Οι πληροφορίες, μέχρι στιγμής, κάνουν λόγο για ακόμη μια μέρα με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ίσως και πάνω από 2.500.

Και ενώ η αγωνία για την επιδημιολογική κατάσταση χτυπάει κόκκινο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα κρούσματα να φτάσουν ακόμη και τα 3.100 την ημέρα!

Ο καθηγητής, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (09.03.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε ότι η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. «Ωστόσο, ο μέσος κυλιώμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», επισήμανε.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620.  «Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει», δήλωσε.

Ναι στην άρση του lockdown

Παρά τις προβλέψεις αυτές, ο Νίκος Τζανάκης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου τονίζοντας ότι «θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή. Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο».

Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση λόγω των μεταλλάξεων. «Για να κατασταλεί πλήρως το φαινόμενο, πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, τα οποία σαν κοινωνία δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτια μας για πολλές μέρες, όπως κάναμε τον Μάρτιο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να πορευτούμε με αυτά  τα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει κλειστή και ότι ναι μεν υπάρχει κάποιο ρίσκο με το άνοιγμα, ωστόσο τα 1.000-1.200 κρούσματα, είναι πλήρως διαχειρίσιμα.

Από το Σαββατοκύριακο η αποκλιμάκωση

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή (Σήμερα στον ΣΚΑΙ) δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση και από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αργή, αλλά ουσιαστική αποκλιμάκωση.

«Ωστόσο, περιμένουμε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου, η οποία προφανώς θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη», τόνισε.

Σημείωσε ωστόσο ότι η αγορά μπορεί να επαναλειτουργήσει από τις 22 Μαρτίου, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να πρώτα να ανοίξουν τα μαγαζιά και μια εβδομάδα αργότερα να λειτουργήσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα, εξηγώντας γιατί πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να ξεκινήσει από τα γυμνάσια και τα λύκεια, ανέφερε ότι «τότε θα βρισκόμαστε ακόμα σε σημαντικό βαθμό διασποράς στην κοινότητα των στελεχών του ιού με αποτέλεσμα τα δημοτικά να παίζουν αυτόν τον πολλαπλασιαστικό ρόλο. Καλύτερα να περιμένουμε λίγο» προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κινηθούν μόνα τους και να τηρήσουν καλύτερα τα μέτρα προστασίας.

newsit.gr

TAGGED:
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *