Πράκτορες… μέσω startup: Η έκθεση της ΕΥΠ για τους στρατολογημένους «φοιτητές» που συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Τι αποκαλύπτει η έκθεση πεπραγμένων της ΕΥΠ για τον τρόπο διείσδυσης των ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Του Θεοδόση Πάνου – Πηγή: Realnews

Τους τρόπους διείσδυσης των υπηρεσιών πληροφοριών από χώρες εκτός Ε.Ε. κατάφερε να αποκωδικοποιήσει η ΕΥΠ, βάζοντας φρένο στις απόπειρες εγκατάστασης ξένων πρακτόρων στη χώρα μας. Πρόκειται για άτομα που συνδέονταν με ξένες μυστικές υπηρεσίες και βρίσκονταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, με σκοπό τη στρατολόγηση, την κλοπή τεχνολογίας και κυρίως τη δημιουργία υποβάθρου για την άσκηση επιρροής στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η πράγματι ενδιαφέρουσα ετήσια έκθεση πεπραγμένων της ΕΥΠ, με την υπογραφή του διοικητή της, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενός διπλωμάτη με πλούσια εμπειρία, αποκαλύπτει, στο μέτρο του δυνατού, τους τρόπους δράσης ξένων υπηρεσιών ακόμα και υπό τον «μανδύα» του επενδυτή ή του μεταπτυχιακού φοιτητή σε εκπαιδευτικά και μορφωτικά ιδρύματα και ινστιτούτα.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο της έκθεσης με τίτλο «Κλασική και νέου τύπου κατασκοπεία», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Μεταξύ των λοιπών μεθόδων διείσδυσης που μεταχειρίζονται τρίτοι δρώντες για απόκτηση τεχνογνωσίας ενδιαφέροντός τους, έχει διαπιστωθεί ότι είναι και η εξαγορά επιχειρήσεων που σχετίζονται με τεχνολογία αιχμής…».

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες, η ΕΥΠ, από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και τον Αύγουστο του 2024, εντόπισε συγκεκριμένες περιπτώσεις δήθεν επιχειρηματιών -και μάλιστα από συγκεκριμένο κράτος εκτός Ε.Ε.- οι οποίοι ήθελαν να αγοράσουν στη χώρα μας καινοτόμες εταιρείες. Όπως αποκαλύπτεται, νεοφυείς επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, κέντρισαν το ενδιαφέρον ξένων χωρών, που κινήθηκαν για την εξαγορά τους, προκειμένου στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουν με σκοπό την κλοπή υψηλής τεχνολογίας αλλά και τη διείσδυση των πρακτόρων τους στον τομέα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ΕΥΠ, μέσα από το δίκτυό της αλλά και με την τεχνολογία που διαθέτει, κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τέτοιου τύπου απόπειρες εισχώρησης και να σταματήσει μάλιστα τις συνεργασίες ή την εξαγορά ελληνικών startups. Στόχος των πρακτόρων συγκεκριμένων κρατών ήταν η απόκτηση τεχνογνωσίας, ενώ, μέσω αυτών των εξαγορών, επιτύγχαναν την παρουσία στην Ελλάδα ανθρώπων που εμφανίζονταν ως υπάλληλοι της εταιρείας, προκειμένου να έχουν νόμιμη κάλυψη για τη διαμονή τους στη χώρα.

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, η ΕΥΠ έχει προχωρήσει μέσα στο 2023 αλλά και στο 2024 σε συγκεκριμένες άρσεις επαγγελματικών αδειών ξένων υπηκόων, οι οποίοι, με το πρόσχημα της νόμιμης επιχειρηματικότητας και επέκτασης, ουσιαστικά ήθελαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο κατασκόπων στη χώρα μας υπό τον «μανδύα» των ειδικευμένων υπαλλήλων που έρχονται από τις χώρες τους στην Ελλάδα για εργασία. Τα δίκτυα αυτά ξηλώθηκαν και οι «επιχειρηματίες» μαζί με τους «ειδικευμένους υπαλλήλους» επέστρεψαν άπραγοι στις χώρες τους.

«Φοιτητές»

Ένας ακόμη τομέας με τον οποίο οι ξένες μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να διεισδύσουν στην Ελλάδα είναι αυτός της ανώτατης εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης φοιτητών μέσω μορφωτικών ιδρυμάτων. «Στο ίδιο πλαίσιο, δράσεις μορφωτικών ιδρυμάτων συγκεκριμένων χωρών και ορισμένα προγράμματα ανταλλαγής υποτροφιών μελετώνται διεθνώς, ως προς το ενδεχόμενο συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών, μεταφοράς τεχνογνωσίας, εντοπισμού ταλέντων και στρατολόγησης για λογαριασμό ξένων δρώντων. Δεν διαλανθάνουν, δε, προσοχής και οι μετακινήσεις σε συγκεκριμένες τρίτες χώρες για παροχή εκεί εκπαιδευτικών ή άλλων υπηρεσιών, στελεχών με κατάρτιση, εμπειρίες και τεχνογνωσία σε τομείς ειδικής στρατηγικής ευαισθησίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι όντως στην Ελλάδα υπήρξε προσπάθεια τα μεταπτυχιακά ή τα επιμορφωτικά προγράμματα για φοιτητές να αξιοποιηθούν προκειμένου να δικαιολογηθεί η παρουσία στη χώρα μας ατόμων που συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες. Συγκεκριμένες χώρες τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν στην Ελλάδα αυτή τη διαδικασία για να προχωρήσουν στη συνέχεια στη δημιουργία δικτύου.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των συγκεκριμένων χωρών προχώρησαν σε εκτεταμένη επιχείρηση στρατολόγησης φοιτητών με υψηλές επιδόσεις στα δικά τους πανεπιστήμια, ώστε στη συνέχεια να τους προωθήσουν στις χώρες ενδιαφέροντός τους. Από εκεί και έπειτα, προώθησαν μέσω της νόμιμης οδού πτυχιακούς φοιτητές για μεταπτυχιακά και επιμορφωτικά προγράμματα στις χώρες που τους ενδιέφεραν. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Σκοπός των στρατολογημένων «φοιτητών» ήταν η διείσδυση στον κοινωνικό ιστό της χώρας, η μόνιμη διαμονή, η δημιουργία κοινωνικού κύκλου με επιφανή άτομα και τέλος η στρατολόγηση συγκεκριμένων προσώπων που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν, με το αζημίωτο βέβαια, τα συμφέροντά τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να στέλνουν ακόμα και στρατιωτικούς για συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Και σε αυτόν τον τομέα τον τελευταίο χρόνο οι ελληνικές υπηρεσίες κατάφεραν να εντοπίσουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, τις οποίες άμεσα απενεργοποίησαν. Η φετινή έκθεση πεπραγμένων της ΕΥΠ είναι η δεύτερη που δημοσιοποιείται, αποκαλύπτοντας έναν ιδιότυπο «πόλεμο» υπηρεσιών που διεξάγεται σιωπηρά και στην Ελλάδα.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *