Πώς θα κερδίσετε χρήματα με το νέο “νυχτερινό” ηλεκτρικό ρεύμα – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Από την 1η Φεβρουαρίου, οι καταναλωτές θα πρέπει να “αφομοιώσουν” τις νέες ώρες λειτουργίας του νέου “νυχτερινού” τιμολογίου. Με εξαίρεση περίπου 100.000 καταναλωτές οι οποίοι θα λάβουν σχετική ειδοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ (θα αναφέρει ότι για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να αλλάξει το ωράριο οπότε θα παραμείνουν στο σημερινό) όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν ως εξής:

Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:

Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.

Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.

- Advertisement -

Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:

Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.

Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.

Το συγκεκριμένο ωράριο θα ισχύει για όλες τις ημέρες της εβδομάδας και δεν θα υπάρχει ξεχωριστή λειτουργία για το Σαββατοκύριακο όπως είχε αρχικά αναφερθεί. Η αλλαγή του ωραρίου θα γίνει αυτόματα και οι καταναλωτές δεν θα υποστούν καμία αλλαγή στη σύμβαση που έχουν υπογράψει με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

To ερώτημα τώρα για τους καταναλωτές είναι πώς θα εκμεταλλευτούν (αν θέλουν να εκμεταλλευτούν) το νέο ωράριο μειωμένων χρεώσεων. Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος: Η πρώτη (και σημαντικότερη) να επιλέξει τη φθηνότερη χρέωση (σ.σ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συμφέρει μια ενιαία χαμηλή τιμή κάτι που απαλλάσσει και από το άγχος για το πότε ισχύει το “φθηνό” και πότε το ακριβό ρεύμα και η δεύτερη να προσαρμόσει τις καταναλωτικές συνήθειες ώστε να μεταφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες της χαμηλής χρέωσης. Μένει να φανεί αν το επόμενο χρονικό διάστημα, οι πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν νέα τιμολογιακή πολιτική για το “νυχτερινό” γιατί όλη αυτή η ιστορία της αλλαγής έγινε ακριβώς για να μεταφερθεί όγκος κατανάλωσης στις ώρες που είναι χαμηλό το κόστος της ενέργειας.

Γιατί είναι προτεραιότητα η επιλογή της κατάλληλης τιμής; Διότι αυτή τη στιγμή, τα πακέτα που ενσωματώνουν και “νυχτερινή” χρέωση, προσφέρουν τιμές της τάξεως των 12-13 λεπτών ανά κιλοβατώρα όταν η χρέωση για τις ώρς αιχμής διαμορφώνεται στα 14-15 λεπτά. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και τα σταθερά που με “αντάλλαγμα” ένα υψηλό πάγιο, προσφέρουν χρέωση της τάξεως των 9-10 λεπτών η οποία είναι χαμηλότερη και αυτή του νυχτερινού.

Η κριτική που ασκείται όσον αφορά στο νέο ωράριο, έχει να κάνει με το ότι οι νέες ώρες χαμηλής χρέωσης, ισχύουν είτε σε ώρες που ο κόσμος απουσιάζει στη δουλειά του (π.χ 12 με 3) είτε σε ώρες βαθέως ύπνου (2-5 τα ξημερώματα). Για να αντιμετωπίσει κάποιος αυτό το ζήτημα, ο μόνος τρόπος είναι ο προγραμματισμός λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών. Οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν από μόνες τους αυτή τη δυνατότητα. Έτσι, μπορείτε να προγραμματίσετε -για παράδειγμα- το στεγνωτήριο ή το πλυντήριο στο να ενεργοποιηθεί εντός των ωρών χαμηλής χρέωσης. Το ίδιο μπορεί να γίνει με έναν αυτοματισμό και για τον θερμοσίφωνα. Οι δε αντλίες θερμότητας μπορούν να προγραμματιστούν ανά ημέρα, ανά ώρα και ανά εποχή τόσο για τη θέρμανση και την ψύξη όσο και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Και αν προς το παρόν η αλλαγή δεν έχει μεγάλο νόημα, καλό είναι το κάθε νοικοκυριό να έχει κατά νου ότι πρέπει να αποκτήσει δυνατότητα προγραμματισμού λειτουργίας των συσκευών. Και αυτό διότι το μέλλον δεν είναι το νέο νυχτερινό που θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου αλλά τα πορτοκαλί τιμολόγια που έρχονται μαζί με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Με αυτά, το τοπίο των χρεώσεων θα αλλάξει ριζικά και κερδισμένος θα μπορεί να βγει μόνο αυτός που έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει τη λειτουργία συσκευών, ειδικά των ενεργοβόρων.

thetoc.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *