Πονόλαιμος: σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε και πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Ένα από τα πιο κοινά παράπονα που αναφέρουν οι ασθενείς στον παθολόγο είναι ο πονόλαιμος. Συνήθως σημαίνει μια μικρή λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρχή σοβαρών ασθενειών, ακόμη και καρκίνου. Μάθετε για τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και μάθετε πώς να τα αντιμετωπίζετε.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read
Beautiful young woman drinking hot tea at home. Concept of strong immunity

Πονόλαιμος + Πυρετός

-Advertisement-

Συνοδεύει τόσο ιογενείς όσο και βακτηριακές λοιμώξεις. Ωστόσο, εάν επιμείνει για πολύ καιρό ή είναι ιδιαίτερα υψηλό, ειδικά σε ένα μικρό παιδί, μη διστάσετε και επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να μάθετε τι το προκαλεί. Μπορεί να υπάρχει μια βακτηριακή λοίμωξη του λαιμού, όπως η αμυγδαλίτιδα, και να χρειάζεστε αντιβιοτικό. Επίσης, μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετά υγρά. Ο πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ειδικά τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Πονόλαιμος + περίεργα κόκκινα εξογκώματα

Εάν παρατηρήσετε κόκκινα εξογκώματα ή κόκκινες ραβδώσεις στο λαιμό σας, είναι πιθανότατα η επίδραση της αγγειοδιαστολής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος στο λαιμό. Ξεπλύνετε το λαιμό σας όπως προτιμάτε, επιλέγοντας από: ξεβγάλματα με βάση αλάτι, υπεροξείδιο του υδρογόνου, αφεψήματα βοτάνων, ιώδιο και πολλά άλλα ή χρησιμοποιήστε φυτικά χάπια ή σπρέι για το λαιμό. Εάν η εμφάνιση του λαιμού δεν αλλάξει για τις επόμενες 2-3 ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

- Advertisement -

Πονόλαιμος + επικάλυψη αμυγδαλών

Εάν ο πονόλαιμος σας συνοδεύεται από λευκή πυώδη επίστρωση στις αμυγδαλές, πιθανότατα αναπτύξετε μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη, δηλαδή την ατυχή αμυγδαλίτιδα. Παρακολουθήστε την εξέλιξη της κατάστασης. Εάν η επίστρωση αυξηθεί, έχετε πυρετό και παρά τις θεραπείες στο σπίτι, ο πονόλαιμος επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν πρόκειται για αμυγδαλίτιδα, θα λάβετε ένα αντιβιοτικό που όχι μόνο θα σας θεραπεύσει, αλλά και θα σας προστατεύσει από επιπλοκές όπως η στρεπτοκοκκική μυοκαρδίτιδα.

Ο πονόλαιμος διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα ή περισσότερο

Εάν έχετε πονόλαιμο για μερικές ημέρες ή περισσότερο, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε θεραπεία που δεν βρίσκεται στο σπίτι σας ή να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό για να τον καταπολεμήσετε. Μη περιμένετε, όσο πιο γρήγορα απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε!

Πονόλαιμος και έντονη κούραση

Ο λαιμός μας πονάει πιο συχνά κατά τη διάρκεια διαφόρων τύπων λοιμώξεων. Υπάρχουν πολλοί ιοί που προκαλούν κρυολόγημα, επομένως κάθε μόλυνση μπορεί να είναι διαφορετική. Αν νιώθετε πολύ κουρασμένοι, είναι σημάδι ότι το σώμα σας θέλει να επικεντρωθείτε στην ξεκούραση, ενώ ο οργανισμός σας θα επικεντρωθεί στη θεραπεία της νόσου. Κοιμηθείτε λίγο. Ξέρετε ότι ο ύπνος κάνει καλό στην υγεία μας. Ωστόσο, εάν η κούραση επιμένει πολύ μετά την επούλωση της λοίμωξης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας πλήρως, π.χ. μέσω εξειδικευμένης υποστήριξης του αναγεννητικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Πονόλαιμος και «σπάσιμο στα κόκαλα»

Ο πονόλαιμος και το λεγόμενο «σπάσιμο στα κόκαλα» είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια μιας αναπτυσσόμενης λοίμωξης, αλλά και αύξησης της παραγωγής αντισωμάτων. Μην αγνοείτε τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας. Ετοιμάστε μόνοι σας ένα υγιεινό γεύμα που θα στηρίξει το σώμα σας στην καταπολέμηση της ασθένειας. Πιείτε ζεστό τσάι με μέλι, κουρκουμά και τζίντζερ, τα οποία είναι ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά. Ακόμα κι αν δεν έχετε πυρετό, ξεκουραστείτε και «διαγραφείτε» για λίγο από επαγγελματικές υποχρεώσεις και συναντήσεις με φίλους. Χρειάζεστε δύναμη για να αντιμετωπίσετε την ασθένεια και να αναγεννηθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πονόλαιμος και δύσπνοια

Κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης πανδημίας, η δύσπνοια που σχετίζεται με τον πονόλαιμο προκαλεί κακές σκέψεις. Δε σημαίνει πως είναι ο COVID-19, αλλά ούτως ή άλλως θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, επειδή μπορεί να αναπτύξει λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία λόγω ιογενών, βακτηριακών ή ακόμη και μυκητιακών ασθενειών. Κάθε μία από τις ασθένειες απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *