«Πόλεμος» μετεωρολόγων: Πού αναμένονται τελικά χιόνια, τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
8 Min Read

Προγνώσεις για τον καιρό, και ειδικά για τις χιονοπτώσεις, με σημαντικές αποκλίσεις εξακολουθούν να διατυπώνουν οι μετεωρολόγοι της χώρας.

Το ζήτημα έχει «πυροδοτήσει» εντάσεις στην κοινότητα των μετεωρολόγων, με τον Γιάννη Καλλιάνο να επανέρχεται χθες με νέα ανάρτηση την οποία τιτλοφόρησε ως «μούφα ολκής ο χιονιάς της Αττικής». Από την πλευρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου τόνισε χθες, στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ότι χρειάζεται προσοχή καθώς «πολλά γράφονται στο ίντερνετ και διαδίδονται κάποιες φοβερές ανακρίβειες, με μεγάλους τίτλους που δεν ισχύουν».

Ταυτόχρονα, σήμερα το πρωί, η μετεωρολόγος του MEGA Χριστίνα Ρήγου επανέλαβε ότι αυτό που ήθελε να πει με την ανάρτησή της είναι το «όχι στους εντυπωσιακούς τίτλους» και πως συχνά «παρερμηνεύονται τα λεγόμενά μας». Για το θέμα των χιονοπτώσεων σημείωσε ότι την Κυριακή «φαίνονται κάποιες βροχές που θα μεταφραστούν και σε χιονοπτώσεις και πως από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε χιόνια στα ανατολικά και τα νότια. […] Να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Παρά ταύτα, οι προγνώσεις των ειδικών δείχνουν να συγκλίνουν σε ένα σημείο: τις προσεχείς ημέρες θα δούμε νέα πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και χιόνια σε ορισμένα σημεία της χώρας.

Αρναούτογλου: Μπόρες χιονιού από τα Βαλκάνια ίσως επηρεάσουν την Ελλάδα
Ο κ. Αρναούτογλου σημείωσε ότι από την Παρασκευή θα γίνει ορατή μια «προσπάθεια ώστε μπόρες χιονιού από τη βαλκανική χερσόνησο να κινηθούν προς τη χώρα μας». Όπως εξήγησε, ίσως δώσουν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα θα επανέλθει ο βοριάς και θα αρχίσει να κρυώνει ο καιρός.

«Ενδιαφέρον έχει το Σάββατο καθώς έρχονται ατμοσφαιρικές διαταραχές από τα Βαλκάνια. Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό πάνω από τη βαλκανική χερσόνησο θα δώσει πρόσκαιρες ίσως και πυκνές χιονοπτώσεις στα νότια τμήματα της βαλκανικής χερσονήσου. […] Από το μεσημέρι δεν αποκλείεται πιο δυνατές μπόρες χιονιού να προκαλέσουν κάποια χιονόστρωση, κάποιων εκατοστών χιονιού, στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης» ανέφερε ακολούθως.

Το ίδιο θα ισχύσει και την Κυριακή, με μπόρες χιονιού να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά της Ελλάδας. «Την Κυριακή, ο βοριάς που θα επικρατήσει θα μεταφέρει σύννεφα σε περιοχές που βλέπουν στο Αιγαίο, όπως η Εύβοια, η Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Εδώ υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια σύννεφα να φέρουν φαινόμενα, χιονόνερο ή χιόνι, και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο» προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η γενική εικόνα είναι ότι και την Κυριακή, στις περισσότερες περιοχές, θα επικρατήσει το ξεροβόρι, με λιακάδα, «ήλιος με δόντια, όπως λέμε».

«Προσοχή όσοι σχεδιάζετε ταξίδι, υπάρχουν ενδείξεις για χειμωνιάτικα φαινόμενα»
Σε εκείνο το σημείο, ο Σάκης Αρναούτογλου υποστήριξε ότι «πολλά γράφονται στο ίντερνετ και διαδίδονται κάποιες φοβερές ανακρίβειες, με μεγάλους τίτλους που δεν ισχύουν. […] Θα έχουμε έναν χείμαρρο αέρινο, ο οποίος μια φέρνει αρκετό νερό, μια λιγότερο. Το περισσότερο νερό ας το μεταφράσουμε σε περισσότερο κρύο, το λιγότερο σε πιο ήπιες θερμοκρασίες».

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι την Κυριακή θα πέσει η θερμοκρασία και είπε ότι «όσοι σχεδιάζετε ταξίδι την επόμενη εβδομάδα είτε σε θάλασσα είτε στον ηπειρωτικό κορμό να παρακολουθείτε τα δελτία μέχρι την Παρασκευή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κρύο μπορεί να γίνει πιο έντονο και να συνδυαστεί και με φαινόμενα. Ενδείξεις για αρκετά χειμωνιάτικες αλλαγές στον καιρό».

Η τελευταία ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

Μαρουσάκης: Χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα
Την ίδια στιγμή, ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι «από το απόγευμα της Παρασκευής και μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα μας επηρεάσει ένα ψυχρό μέτωπο που θα κατευθυνθεί από τα βόρεια προς τα νότια, επιδεινώνοντας τον καιρό από το Σάββατο. Αυτό το μέτωπο θα αφορά περιοχές κυρίως της ανατολικής και νότιας χώρας, από Χαλκιδική και νοτιότερα και από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά».

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από το μεσημέρι – απόγευμα του Σαββάτου αναμένουμε κακοκαιρία, βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, «χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμα και σε πεδινές, θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά την Αττική, προσέθεσε ότι από το μεσημέρι της Κυριακής και στη συνέχεια, «τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους στα βόρεια προάστια πρώτα και δεν αποκλείεται προς το απόγευμα βράδυ της Κυριακής και γύρω από το λεκανοπέδιο κάποιες “επιθέσεις” των χιονοκυμάτων. Θα τα δούμε και τις επόμενες ημέρες με πιο σταθερά προγνωστικά στοιχεία».

«Μούφα τα χιόνια» λέει ο Καλλιάνος

Στο μεταξύ, χθες, ο Γιάννης Καλλιάνος -σε ανάρτηση με τίτλο «Μούφα ολκής ο χιονιάς της Αττικής»- επισημαίνει ότι «θα απογοητευτείτε οικτρά όσοι, διαβάζοντας κάποια δημοσιεύματα ή ακούγοντας ορισμένες δηλώσεις ειδικών, αναμένετε χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής την Παρασκευή και το Σάββατο».

Ο Γιάννης Καλλιάνος εκφράζει την απογοήτευσή του για ιστοσελίδες του Διαδικτύου «που πήραν τη χθεσινή μου δήλωση που ανέφερα για την Αττική για “χιόνια στις βάρκες… στις ταβέρνες της Πεντέλης” και την έκαναν “χιόνια μέχρι τις βάρκες της Αττικής” προφανώς για να τραβήξουν κλικς. Όμως οι μεγάλες, έγκυρες και αξιοπρεπείς σελίδες ήταν σωστές, δεν έκανα κάτι τέτοιο. Και στην τελική δεν είναι τυχαίο που κάποιες σελίδες βρίσκονται στην κορυφή της επισκεψιμότητας και κάποιες άλλες ψάχνουν να παραποιήσουν τα λεγόμενα του κάθε Καλλιάνου για να τραβήξουν το ενδιαφέρον λόγω του ότι φυτοζωούν. Έχει καταντήσει γελοία πια αυτή η μέθοδος».

Τι καιρό προβλέπει ο Καλλιάνος, τι θα ισχύσει για τα χιόνια

Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις, ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι «το πολύ-πολύ να χιονίσει για λίγο την Παρασκευή στα πολύ ψηλά του όρους της Πεντέλης και στα ψηλά Πάρνηθας (από τα 600-700 μέτρα περίπου και υψηλότερα). Όσο για το Σάββατο, το πρωί, που αναμενόταν ένα πολύ πρόσκαιρο πέρασμα με τοπικές χιονοπτώσεις και λίγο χαμηλότερα, μειώνονται οι πιθανότητες να έρθει, λόγω του ότι οι συνθήκες πιθανότατα δεν θα ευνοήσουν».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «θα έχει κρύο νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ τις επόμενες ημέρες στην Αττική. Ναι, θα πέσει λίγο ακόμη η θερμοκρασία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επικρατήσει βαρυχειμωνιά. Και ειδικά τα μεσημέρια θα ανέβει κιόλας. Π.χ. την Τετάρτη θα φτάσει στους 12°C, την Πέμπτη στους 15°C, την Παρασκευή στους 14-15°C και το Σάββατο στους 15°C.

»Τη νέα εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, ίσως και να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η εξέλιξη του καιρού, αλλά ακόμη είναι πολύ μακριά για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα. Και αν πάλι κάποιες σελίδες βγάλουν τίτλους βροντερούς, μην ανοίξετε τα άρθρα. Θα εκτεθούν για άλλη μια φορά στην προσπάθειά τους να τραβήξουν κλικς. Ξέρετε, αποδεικνύεται αυτό για το οποίο μάχομαι και φωνάζω από παλιά, ότι ο καιρός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και ενίοτε κατακεραυνώνει όσους σπεύδουν να βγάλουν από νωρίς συμπεράσματα» 

iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *