Στο επίκεντρο της κριτικής από τα δεξιά και από τα αριστερά, βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καθώς, η Γαλλία διέρχεται από μία βαθιά πολιτική κρίση μετά την πρωτοφανή κατάρρευση της κυβέρνησης εξαιτίας ασυμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων για τον προϋπολογισμό.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η κρίση αυτή σηματοδοτεί το τέλος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή της περιόδου που ξεκίνησε το 1958 με την υιοθέτηση του Συντάγματος που παραμένει σε ισχύ στη χώρα. Η πρωτοφανής συμμαχία ακροδεξιάς – αριστεράς για να ανατραπεί η κυβέρνηση έχει ανατρέψει όλους τους συσχετισμούς και η έκκληση Μακρόν σε “δημοκρατικό μέτωπο” δεν φαίνεται να βρίσκει πού να απευθυνθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, το 59% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Odoxa-Backbone Consulting για τη Figaro ζητά την παραίτηση του Γάλλου προέδρου.
Καθώς κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πολιτική αστάθεια που ταλαιπωρεί τη Γαλλία μετά την καταστροφική διάλυση της Εθνοσυνέλευσης τον Ιούνιο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε τον εαυτό του. Παραδέχθηκε ότι “αυτή η απόφαση δεν έγινε κατανοητή” και είπε “είμαι πρόθυμος να το παραδεχτώ. Πολλοί με έχουν κατηγορήσει για αυτό και το ξέρω, πολλοί συνεχίζουν να με κατηγορούν. Είναι γεγονός και είναι δική μου ευθύνη”. Αυτές ήταν οι μόνες αναφορές στο διάγγελμά του περί αναγνώρισης αποφάσεών του που δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα ανέμενε.
Η κοινή γνώμη, όπως αποτυπώνεται στις σφυγμομετρήσεις των ημερών, δείχνει τον πρόεδρο της Γαλλίας ως υπεύθυνο για αυτή την κρίση: από 41% (Odexa) έως 46% (Elabe) των Γάλλων τον θεωρούν τον βασικό υπεύθυνο για την τρέχουσα κρίση ενώ στην αντιπολίτευση αποδίδουν ένα 29% της ευθύνης. Όσο για τον μέχρι χθες πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ (που μετά την παραίτησή του παραμένει ως υπηρεσιακός), σύμφωνα με τις έρευνες των ινστιτούτων Elabe και Odoxa του αποδίδεται ευθύνη σε ποσοστό που κυμαίνεται από το 4 έως 10%.
Ο γαλλικός Τύπος δεν πείστηκε
“Σκανδαλώδης (αλλά και αυτόφωρη) άρνηση” είναι ο κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Libération την Παρασκευή που κάνει ένα λογοπαίγνιο με το flagrant délit που στα γαλλικά σημαίνει επ’αυτοφώρω. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι μετά την πρόταση μομφής που έριξε την κυβέρνση Μπαρνιέ, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους Γάλλους το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ κατηγόρησε για την κρίση τους βουλευτές και τους ψηφοφόρους”.
Η εφημερίδα Le Monde τονίζει ότι ο Μακρόν “είναι μόνος απέναντι σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση”.
Στον συντηρητικό και μεγάλης αναγνωσιμότητας και τηλεθέασης ιστότοπο και τηλεοπτικό κανάλι CNews που αναδεικνύει την ατζέντα των ακροδεξιών κομμάτων, ασκείται σκληρή κριτική στον Μακρόν ενώ στο ερώτημα “αν σας έπεισε το διάγγελμα Μακρόν” που θέτει το μέσο στους αναγνώστες του σε μια διαδικτυακή ψηφοφορία το 88% απαντά αρνητικά. Χωρίς προφανώς να είναι μια επιστημονική έρευνα, είναι μια τάση που αποτυπώνεται σε ένα επιδραστικό ΜΜΕ.
Η συντηρητική Figaro δείχνει και αυτή με το πρωτοσέλιδό της ότι ο πρόεδρος έχει μείνει μόνος. “Μέσα στην καταιγίδα, ο Μακρόν αναζητεί διέξοδο” είναι ο κεντρικός τίτλος ενώ
Μέσα σε όλα αυτά, ο παραλληλισμός που έκανε ο Μακρόν παρομοιάζοντας τη Γαλλία σε κρίση με την Παναγία των Παρισίων που κάηκε στη φωτιά του 2019 και τώρα είναι ολόλαμπρη και έτοιμη να ανοίξει στο κοινό, μόνο θυμηδία προκαλεί σε μια χώρα χωρίς προϋολογισμό, χωρίς κυβέρνηση και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο από τον πρόεδρό της.
the toc.gr