Ποιες περιοχές της χώρας πνίγηκαν στα Airbnb, ποια σπίτια φέρνουν τα τοπ έσοδα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Και κάπως έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτήσει- τι πρωτότυπο- μια ακόμα επιτροπή από τα συναρμόδια (;) υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας, για να καταγράψουν- υποτίθεται- τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η «έκρηξη» των βραχυχρόνιων μισθώσεων και να προτείνουν- υποτίθεται- τις ενδεδειγμένες (;) δράσεις.

-Advertisement-

Αφήνοντας κατά μέρος ότι δεν γίνεται πουθενά αναφορά στην ανάγκη εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των δήμων, προκαλεί αν μη τι άλλο αίσθηση ότι η κυβέρνηση δείχνει απολύτως αμήχανη μπροστά στο τσουνάμι του Airbnb, παρά το ότι ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή πόλεις, έχουν λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες ή νομικές ενέργειες, για να μπουν και να εφαρμοστούν κανόνες σε ένα φαινόμενο, που ξεκίνησε ρομαντικά ως μέσο διευκόλυνσης ανθρώπων χαμηλών εισοδημάτων κι έχει καταλήξει σε μια απίστευτη μπίζνα εκατομμυρίων ευρώ, που συνήθως κινούνται στη «γκρίζα» ζώνη της οικονομίας.

Την ώρα, λοιπόν, που π.χ. οι Σκοτσέζοι έχουν απαγορεύσει στις μεγάλες πόλεις τους την εκμίσθωση ολόκληρων ακινήτων κι επιτρέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση μεμονωμένων δωματίων, έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η οικιακή ειρήνη των υπολοίπων ενοίκων των πολυκατοικιών, στην Ελλάδα αγοράζονται ολόκληρα συγκροτήματα, ξεσπιτώνονται νοικοκυριά και «σπρώχνονται» εκ των πραγμάτων χιλιάδες άνθρωποι σε μη εμπορικές περιοχές λόγω της εκτόξευσης των ενοικίων, που δημιουργούν έτσι την πρώτη μεταμνημονιακή «φούσκα». Ποια είναι η έως τώρα αντίδραση του επίσημου Κράτους; Κάποιες φορολογικές διατάξεις, μπας και δηλωθούν κάποια από αυτά τα εισοδήματα, την ώρα που τα στατιστικά στοιχεία (AirDNA) δείχνουν ότι ο νόμος καταστρατηγείται κατάφωρα, αφού την εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων έχουν αναλάβει εργολαβικά εταιρίες.

Τα στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες, ο Thomas Caton, στέλεχος της AirDNA, δηλαδή της μεγαλύτερης εταιρίας στον κόσμο που συλλέγει κι επεξεργάζεται δεδομένα βραχυχρόνιων μισθώσεων από τις σχετικές πλατφόρμες, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Πατήσια, Αγίου Κωνσταντίνου, Εμπορικό τρίγωνο, Νέος Κόσμος, Κουκάκι- Μακρυγιάννη είναι οι γειτονιές που σημείωσαν το 2018 τη μεγαλύτερη αύξηση καταχωρήσεων ακινήτων, ενώ η περιοχή του Ζαππείου έχει το υψηλότερο έσοδο ανά κατάλυμα, με την τιμή να φτάνει στα 58 ευρώ τη νύχτα. Η εκτίμηση είναι ότι εντός του 2019 θα έχουμε αύξηση των καταλυμάτων που νοικιάζονται ολόκληρα, με την τιμή τους να φτάνει στα 200 ευρώ τη νύχτα!

- Advertisement -

Ειδικά όσον αφορά στην Αθήνα, τα δεδομένα που επεξεργάστηκε η AirDNA δείχνουν ότι το 88% των καταλυμάτων που νοικιάζονται μέσω Airbnb, εκμισθώνονται ολόκληρα και μόλις το 11% αυτών των βραχυχρόνιων μισθώσεων αφορά σε μεμονωμένα δωμάτια. Η εκτίμηση είναι, μάλιστα, ότι το 54% αυτών των καταλυμάτων, τα διαχειρίζονται hosts που διαχειρίζονται και άλλα καταλύματα ταυτόχρονα, δηλαδή πολύ πιθανόν εταιρίες διαχείρισης καταλυμάτων.

Το φαινόμενο ή πρόβλημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν αφορά, φυσικά, μόνο σε γειτονιές της Αθήνας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην υψηλότερη θέση, από πλευράς καταλυμάτων, είναι η Κρήτη (17.188 καταλύματα μέσω Airbnb και 6.565 μέσω Homeaway), ενώ στους top προορισμούς συμπεριλαμβάνονται η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος, η Πάρος, η Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, η Λευκάδα.

Πηγή: | iefimerida.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *