Ποια βραδινή συνήθεια σηματοδοτεί σοβαρό πρόβλημα υγείας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Οι επισκέψεις στην τουαλέτα στη διάρκεια της νύκτας μπορεί να υποκρύπτουν μια αδιάγνωστη υπέρταση, υποστηρίζουν Ιάπωνες επιστήμονες.

-Advertisement-

Οι επισκέψεις στην τουαλέτα κάθε βράδυ μπορεί να αποτελούν ένδειξη υπέρτασης, αναφέρουν Ιάπωνες επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές τους είχαν νυκτουρία, διέτρεχαν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν εν αγνοία τους αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση είναι γνωστή ως «σιωπηρός δολοφόνος». Αυτό οφείλεται στο ότι δεν προκαλεί συμπτώματα. Έτσι, πολλοί ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από αυτήν, παρά μόνον όταν αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της.

Τα προβλήματα από την αδιάγνωστη και αθεράπευτη υπέρταση φθάνουν έως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

- Advertisement -

Προγενέστερες μελέτες στην Ιαπωνία έχουν δείξει ότι η νυκτουρία σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση άλατος. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση άλατος σχετίζεται και με την υπέρταση. Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε για να εξακριβώσουν οι ερευνητές αν υπάρχει συσχέτιση και ανάμεσα στην νυκτουρία και την υπέρταση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.749 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι το 2017 είχαν υποβληθεί σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο (τσεκάπ). Στο πλαίσιό του είχε μετρηθεί η αρτηριακή πίεσή τους. Είχαν επίσης συμπληρώσει ερωτηματολόγια, στα οποία ανέφεραν εάν είχαν νυκτουρία και πόσο συχνά ξυπνούσαν το βράδυ για να πάνε στην τουαλέτα.

Όσοι από αυτούς είχαν σε αλλεπάλληλες μετρήσεις αρτηριακή πίεση πάνω από 140/90 mmHg ή έπαιρναν αντιυπερτασικά φάρμακα, χαρακτηρίσθηκαν ως υπερτασικοί.

Η νυκτουρία φάνηκε να σχετίζεται ισχυρά με την υπέρταση. Μάλιστα, όσο συχνότερα ξυπνούσαν οι εθελοντές τη νύχτα για να πάνε στην τουαλέτα, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να διαγνωστούν με υπέρταση.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου για νυκτουρία, όπως τα ουροποιητικά προβλήματα.

Όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος

Ωστόσο, «δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν σημαίνουν ότι η υπέρταση είναι η αιτία της νυκτουρίας», έσπευσε να διευκρινίσει ο επικεφαλής ερευνητής Dr Satoshi Konno, από τον Τομέα Υπέρτασης του Νοσοκομείου Tohoku Rosai στην πόλη Sendai. «Τα ευρήματά μας δείχνουν απλώς ότι υπάρχει συσχέτιση της νυκτουρίας με την υπέρταση. Με άλλα λόγια, η νυκτουρία ίσως υποδηλώνει μια αδιάγνωστη υπέρταση ή/και κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, όποιος έχει επίμονη νυκτουρία, καλό είναι να ελέγχει (και) την πίεσή του»

Όπως είπε ο Dr Konno στο 83ο Ετήσιο Συνέδριο της Ιαπωνικής Εταιρείας Κυκλοφορίας του Αίματος (JCS2019), η Ιαπωνία έχει πολύ υψηλά ποσοστά υπέρτασης και πολύ υψηλή μέση κατανάλωση άλατος. Φθάνει τα 10 γραμμάρια την ημέρα – περίπου όση είχε βρεθεί και στη χώρα μας, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η έγκαιρη διάγνωση και η ρύθμιση της υπέρτασης είναι πολύ σημαντική για την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, λένε οι ειδικοί. Επομένως πρέπει να θυμόμαστε πως νυκτουρία δεν προκαλούν μόνο οι διαταραχές του ουροποιητικού, αλλά και συστηματικά νοσήματα όπως η υπέρταση.

Το JCS2019 πραγματοποιήθηκε 29-31 Μαρτίου 2019 στην πόλη Γιοκοχάμα.

 

iatropedia

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *