0

Πλαστική σακούλα με 0.04 ευρώ ή δωρεάν; Κι όμως υπάρχουν, παρά το τέλος και δωρεάν πλαστικές σακούλες. Η πλαστική σακούλα με χρέωση δεν είναι… μονόδρομος και οι καταναλωτές δεν είναι πάντα υποχρεωμένη να πληρώσουν.

Η σακούλα δεν χρεώνεται ούτε στη λαϊκή, ούτε και στο περίπτερο, ενώ υπάρχει μια σειρά από σακούλες που εξαιρούνται και με τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εφοδιάζονται τα καταστήματα.

Ποιες σακούλες δεν χρεώνονται

Τα καταστήματα μπορούν να προμηθευτούν σακούλες οι οποίες έχουν πάχος από 50 ως 70 μm. Με τον τρόπο αυτό δεν οφείλουν να χρεώνουν τέλος στους καταναλωτές και έτσι να απαλλαγούν από τον επιπλέον κωδικό που θα πρέπει να “περάσουν” στην ταμειακή μηχανή.

Δεν χρεώνονται επίσης οι νέου τύπου πλαστικές σακούλες οι οποίες είναι βιοαποδομήσιμες/λιπασματικές. Οι σακούλες δηλαδή που μετά από λίγο καιρό “διαλύονται” δεν χρεώνονται.

Δεν χρεώνονται επίσης οι σακούλες που είναι μικρότερες των 15 μικρομέτρων.

Οι καταναλωτές πολλές φορές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποια σακούλα είναι πια και έτσι η πιο σίγουρη λύση είναι η προμήθεια σακούλας πολλαπλών χρήσεων η οποία κοστίζει 0,40 λεπτά ως 1,20 και με την οποία ο καταναλωτής μπορεί να κάνει… απόσβεση μέσα σε μερικές μόνο αγορές, καθώς το κόστος τους είναι ίσο με δέκα κοινές πλαστικές σακούλες…

Αλαλούμ με… ΦΠΑ!

Την ίδια ώρα πάντως το αλαλούμ συνεχίζεται καθώς τα καταστήματα δεν έχουν πλήρως ενημερωθεί και δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τις χρεώσεις. Προς το παρόν πολλά καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να “χτυπήσουν” στην απόδειξη το κόστος και έτσι ουσιαστικά δεν μπορούν να αποδώσουν και το ειδικό τέλος στο κράτος.

Παράλληλα ενώ το κράτος φρόντισε να επιβάλει τέλος στο οποίο μάλιστα επιβάλει και ΦΠΑ, γεγονός που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορεί ακόμη να διασφαλίσει πως τα καταστήματα που χρεώνουν τη σακούλα αποδίδουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

πηγη-newsit.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
lamianow

Περού: Στους 51 οι νεκροί από την «στροφή του διαβόλου»

Previous article

Αύξηση ως 38% στις εισφορές των επαγγελματιών -Αναλυτικά τα ποσά

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in Featured