Στα βόρεια της Λέσβου, κοντά στις τουρκικές ακτές, έπλεε το πρωί του Σαββάτου (4.10.2025) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις».
Το πλοίο απέπλευσε το βράδυ της Παρασκευής, εκτελώντας την παράτυπη τουρκική Navtex, από τον κόλπο της Σμύρνης, με προορισμο το κέντρο του Αιγαίου. Εκεί, αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ περιοχών μεταξύ της Θάσου, Χίου, Άη Στράτη, Μυκόνου, Ικαρίας, Φούρνων.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά την πορεία του ερευνητικού σκάφους. Ήδη, είχε αντιδράσει με έκδοση antinavtex, καθώς οι περιοχές βρίσκονται πάνω από δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας για έρευνες είναι αποκλειστικά δική της.
Πηγές από την ελληνική πλευρά σημειώνουν ότι το «Πίρι Ρέις» δεν διαθέτει δυνατότητες έρευνας στον βυθό, παρά μόνο επί των υδάτων και υποστηρίζουν ότι η έξοδος του ερευνητικού σκάφους αποτελεί συμβολική αντίδραση στις ελληνικές πρωτοβουλίες των τελευταίων μηνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η τουρκική navtex έχει ισχύ έως τις 14 Οκτωβρίου. Η Άγκυρα είχε εκδώσει αντίστοιχη οδηγία προς ναυτιλομένους και στα μέσα Σεπτεμβρίου. Όμως το ερευνητικό δεν εξήλθε του κόλπου της Σμύρνης.
πηγή protothema.gr

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.