Ποιο συστατικό «βάζει φρένο» στη γήρανση του εγκεφάλου

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Ένα συστατικό που κρατά νέους τους νευρώνες του εγκεφάλου, προστατεύοντας το πολύτιμο αυτό όργανο από τη γήρανση μακροπρόθεσμα, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες από το ερευνητικό ινστιτούτο Virginia Tech Carilion.

-Advertisement-

Αρκετές μελέτες έχουν ήδη αποδείξει τα οφέλη του για την καρδιά, όμως τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως επεκτείνουν την επιστημονική γνώση σχετικά με τις ευεργετικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση The Journals of Gerontology, η «μαγική» ουσία που ξανανιώνει τον εγκέφαλο είναι η ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται κυρίως σε φρούτα με κόκκινο χρώμα, όπως το σταφύλι, το ρόδι, τα μούρα και τα μήλα, καθώς και στα φιστίκια και στο κακάο. Ρεσβερατρόλη περιέχουν επίσης το κόκκινο κρασί, ο χυμός σταφύλι, το φιστικοβούτυρο και η μαύρη σοκολάτα, καθώς προέρχονται από τα παραπάνω προϊόντα.

Πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε ποντίκια υπέδειξαν ότι όσα είχαν λάβει για έναν χρόνο ποσότητες ρεσβερατρόλης διατήρησαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνάψεις (συνδέσεις) μεταξύ των εγκεφαλικών τους νευρώνων συγκριτικά με ποντίκια που δεν είχαν λάβει την ουσία. Χάρη στη ρεσβερατρόλη, ο εγκέφαλος των ποντικιών έμοιαζε με τον εγκέφαλο μικρότερων σε ηλικία ποντικιών.

- Advertisement -

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην ανακάλυψη των μηχανισμών που επιβραδύνουν την ηλικιακή εκφύλιση των νευρωνικών κυκλωμάτων» δήλωσε σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Γκρεγκόριο Βαλντέζ.

Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps της Φλόριντα, αυτό που κάνει τη ρεσβερατρόλη μοναδική είναι το γεγονός ότι όταν καταναλώνεται δημιουργεί στον οργανισμό μια αντιφλεγμονώδη αντίδραση με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και η μείωση της συγκέντρωσης χοληστερόλης. Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει επίσης ότι το πολύτιμο συστατικό προστατεύει από τον καρκίνο αλλά και τον διαβήτη.

Πηγή: onmed.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *