Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ήδη οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μπει στον πειρασμό να αγοράσουμε το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων: το παγωτό.
Δυστυχώς, υπάρχει μια προκατάληψη που θέλει το παγωτό να μας γεμίζει περιττές θερμίδες και να αποτελεί το νούμερο ένα καλοκαιρινό εχθρό της σιλουέτας μας. Τι θα λέγατε όμως αν σας λέγαμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει;
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε με την κατανάλωσή του εξαρτώνται κυρίως από τον τύπο και τα «bonus» του παγωτού, γι’ αυτό το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε για τις παγίδες που μας προσθέτουν κιλά και να εξακολουθήσουμε να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις χωρίς ενοχές. Ας προχωρήσουμε σε ένα… crash test των αγαπημένων μας παγωτών και να μάθουμε πόσες θερμίδες κρύβει το καθένα.
Ποιο είναι το φτωχότερο σε λιπαρά και θερμίδες και ποιο θα πρέπει να αποφύγουμε ή έστω να καταναλώσουμε με μέτρο;
Παγωτό gelato σοκολάτα – βανίλια
Το κλασικό παγωτό σοκολάτα θα σας… χαρίσει απλόχερα 250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (2 μεσαίες μπάλες), ενώ η βανίλια λίγο λιγότερες, περίπου 180 θερμίδες. Ο συγκεκριμένος τύπου παγωτού είναι από τους πιο πλούσιους σε λιπαρά και ζάχαρη, ενώ η πιο συνηθισμένη παγίδα είναι το χωνάκι και τα σιρόπια που προσθέτουμε από πάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως αν προτιμήσετε το παγωτό χωνάκι με δύο μπάλες παγωτό gelato οι θερμίδες ανεβαίνουν στις 300.
Παγωτό παρφέ
Είναι το πιο παχυντικό παγωτό που μπορείτε να επιλέξετε, καθώς είναι πλούσιο σε κρέμα γάλακτος, λιπαρά, αβγά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Με 100 γραμμάρια θα λάβετε περίπου 350 θερμίδες, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στα επιπρόσθετα υλικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Παγωτό sorbet (γρανίτα)
Πρόκειται για ένα γλύκισμα με λίγες θερμίδες, αφού είναι φτωχό σε λιπαρά και ζάχαρη, έχοντας ως κύριο συστατικό του το χυμό φρούτων τις περισσότερες φορές σε μορφή πουρέ. Προτιμήστε ζαχαροπλαστεία που πουλούν παγωτά παραγωγής τους, διότι συνήθως χρησιμοποιούν ολόφρεσκα φρούτα και η γεύση του παγωτού είναι σαφώς εντονότερη. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 140 θερμίδες.
Παγωτό μηχανής
Για πολλούς, είναι το νοστιμότερο παγωτό που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Το μυστικό βρίσκεται στην έλλειψη κρυστάλλων πάγου, διότι η μηχανή ενσωματώνει περισσότερο αέρα στην σύστασή του, διατηρώντας παγωμένο μέχρι την τελευταία σταγόνα. Οι θερμίδες του δεν είναι πολλές, αν σκεφτείτε πως ένα μεγάλο, χορταστικό χωνάκι θα σας δώσει γύρω στις 300 θερμίδες.
Frozen Yogurt
Παρότι το παγωμένο γιαούρτι από μόνο του δεν περιλαμβάνει πολλές θερμίδες, η τάση μας να γεμίσουμε τα κυπελλάκια μας με κομματάκια σοκολάτας, μπισκότα, smarties και σιρόπια, αυτόματα μετατρέπει τη μερίδα σε… βόμβα θερμίδων. Τα 100 γραμμάρια σκέτου frozen yogurt όμως, περιέχουν μόλις 125 θερμίδες.
Και το παγωτό 0%;
Η πιο συχνή παρανόηση είναι το να θεωρούμε πως τα ξυλάκια παγωτού που γράφουν απ’ έξω 0% δεν έχουν καθόλου θερμίδες. Το 0% αναφέρεται στη ζάχαρη και τα λιπαρά και όχι στις θερμίδες, ενώ αποτελείται από υποκατάστατα ζάχαρης και λίπους, όπως επίσης και από διαφόρους τύπους υδατανθράκων. Ένα ξυλάκι περιέχει περίπου 125 θερμίδες, με το συγκεκριμένο τύπο παγωτού να ενδείκνυται για διαβητικούς.