Οθρύλος θέλει τους περισσότερους από τους Τούρκους κομάντο στα Ίμια, σε εκείνο το (παραπάνω από) θερμό επεισόδιο, νεκρούς… Και ο αστικός μύθος, με την απαραίτητη συνοδεία θεωριών συνωμοσίες, λέει ότι δεν ήταν μόνο θέμα τύχης τα αναπάντεχα και παράξενα «γεγονότα» που οδήγησαν στον αφανισμό της ομάδας «Καρντάκ». Ή, μήπως, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς;
Και φτάνουμε έτσι στο 2003, όταν ακόμη ένα όνομα νεκρού Τούρκου στρατιωτικού γίνεται πρωτοσέλιδο. Ο λόγος για τον Ζέκι Σεν, ο οποίος θα χάσει την ζωή του στην πλατεία Ταξίμ. Σύμφωνα με τα σενάρια, είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα που ανέβηκε στα Ίμια και ο θάνατός του προήλθε από μια παράξενη επίθεση που δέχτηκε. Ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά του, με την σύντροφό του στο πλευρό του, τρεις νεαροί τον πλησίασαν και τραυμάτισαν θανάσιμα με αλλεπάλληλες μαχαιριές…
Εάν όλα τα παραπάνω είχαν όντως συμβεί, τότε οι 8 από τους 12 Τούρκους κομάντος της ομάδας Καρντάκ ήταν νεκροί. Ωστόσο το 2012 δίνει συνέντευξη ο τότε πλωτάρχης, Ιζ Μετίν, θα μιλήσει για εκείνα τα κρίσιμα και αγωνιώδη 24ωρα και –ανάμεσα σε άλλα- θα αναφερθεί και στους άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Επιπλέον, δίνει στη δημοσιότητα και τα ονόματά τους, με κανένα από αυτά να μην συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με θα θύματα του περιστατικό με το ελικόπτερο στον ναύσταθμο «Ακσάζ». Θέση την οποία αργότερα επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της δύναμης που κατέβηκε στα Ίμια, τονίζοντας ότι κανένας σύντροφός του δεν επέβαινε στο μοιραίο S-70A Black Hawk.
Κι ενώ αυτά λέγονται από επίσημα χείλη, το 2019 σε εκδήλωση στην επέτειο των γεγονότων, μιλά ο εκ των πρωταγωνιστών, Χακάν Γιουρκάν, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας. Σε μια αποστροφή του λόγου του θα αναφερθεί και στο περιστατικό της πτώσης του ελικοπτέρου, λέγοντας ότι εκεί χάθηκαν φίλοι και σύντροφοι, δίνοντας έτσι «τροφή» για νέες θεωρίες συνομωσίας οι οποίες αναζωπυρώθηκαν. Μάλιστα εκείνη τη μέρα μίλησαν και άλλοι στρατιωτικοί, ως μέλη της ίδιας ομάδας, αλλά τα μισά ονόματα διέφεραν από την λίστα που είχε δώσει παλιότερα ο πλωτάρχης, Ιζ Μετίν και περιπλέκοντας έτσι για άλλη μια φορά την υπόθεση.
Το βέβαιο είναι πως πέρα από τα σενάρια που αναπτύχθηκαν, ο μόνος άνθρωπος που σίγουρα βρισκόταν στα Ίμια και αργότερα βρήκε τον θάνατο είναι ο Σαντετίν Ντογκάν. Μετά την αποστρατεία του, εργάστηκε για λογαριασμό των τουρκικών αερογραμμών ως υπεύθυνος ασφαλείας. Ευρισκόμενος στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, έπεσε μετά από πυρά που δέχτηκε από αγνώστους…
Έτσι, 28 χρόνια μετά από εκείνες τις ημέρες που η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν ένα βήμα μακριά από τον πόλεμο, οι αστικοί μύθοι συνεχίζουν να υπάρχουν και να γιγαντώνονται όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε χρονικά από τα γεγονότα. Για κάποιους, άλλωστε, όλα όσα περιέχονται και στο παρόν κείμενο, θεωρούνται δεδομένα και εκεί έξω υπάρχει η αίσθηση ότι και η Τουρκία πλήρωσε (όπως και η Ελλάδα) με αίμα την διεκδίκηση των Ιμίων.
oneman.gr