Περού: Καταδικάστηκαν απόστρατοι αξιωματικοί για παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Δικαστήριο του Περού έκρινε ενόχους χθες δύο από τους επτά απόστρατους αξιωματικούς του στρατού που κατηγορούνταν ότι βασάνισαν και δολοφόνησαν δεκάδες πολίτες σε μια φτωχή, ορεινή επαρχία το 1983.

Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν ενώ ξεκινούσε ο πολυαίμακτος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες της μαοϊκής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, ο οποίος κράτησε δύο δεκαετίες.

Ο δικαστής Ρικάρδο Μπρουσέτ τόνισε ότι το κράτος φέρει μέρος της ευθύνης για τα εγκλήματα και οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις, διότι οι αξιωματικοί αυτοί είχαν λάβει διαταγές να «εξαφανίζουν» φερόμενα μέλη του Φωτεινού Μονοπατιού.

Αυτές είναι οι πρώτες καταδίκες σε μια από τις πιο εμβληματικές δίκες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Περού. Η διαδικασία για την απόδοση δικαιοσύνης κράτησε πάνω από μια δεκαετία.

- Advertisement -

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τη στρατιωτική βάση Λος Καμπίτος κατήγγειλαν επί χρόνια πως διαπράττονταν εκεί.

Οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούσαν έναν φούρνο για να καίνε πτώματα στη βάση, αναφέρθηκε στην ετυμηγορία του δικαστηρίου, που αναγνώστηκε παρόντων συγγενών των θυμάτων.

Ο Μπρουσέτ καταδίκασε τους Έντγκαρ Πας και Ουμπέρτο Μπάρι να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 23 και 30 ετών αντίστοιχα. Οι δύο απόστρατοι αξιωματικοί πάντως δεν παρίσταντο στο δικαστήριο. Έχουν εκδοθεί εντάλματα για τη σύλληψή τους.

Ο Μπρουσέτ απάλλαξε έναν τρίτο απόστρατο αξιωματικό λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ενώ ανέβαλε την επιβολή ποινών σε δύο άλλους διότι σύμφωνα με τους συνηγόρους τους πάσχουν από άνοια.

Η βάση Λος Καμπίτος βρισκόταν στο επίκεντρο των επιχειρήσεων του στρατού για την καταστολή της εξέγερσης στην περιοχή Αγιακούτσο, στις Άνδεις, όπου το Φωτεινό Μονοπάτι άρχισε ένοπλο αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Μέσα στα είκοσι χρόνια που κράτησε η σύρραξη, η οποία ξεκίνησε το 1980, εκτιμάται ότι 69.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» και το 75% εξ αυτών ανήκαν σε φυλές ιθαγενών, σύμφωνα με μια έκθεση της επιτροπής αλήθειας.

Τουλάχιστον ένας από τους βασανισθέντες στη βάση Λος Καμπίτος πέθανε πριν το δικαστήριο καταλήξει στην ετυμηγορία του, σημείωσε η εφημερίδα La República του Περού.

Πηγή:  iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *