Το περίφημο φυστίκι της Φθιώτιδας συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ποιότητά του, χάρη στη μοναδική πράσινη ψύχα και τη γεύση που το κατατάσσουν στα κορυφαία προϊόντα παγκοσμίως. Ωστόσο, η παραγωγή του βρίσκεται σε συνεχή πίεση τα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μάκρης της Δυτικής Φθιώτιδας, Σεραφείμ Μπούργος, μίλησε στο μεσημβρινό μαγκαζίνο του Lamia Polis 87.7 με την Αννα Μπαμπέτα και περιέγραψε με ρεαλισμό την κατάσταση που βιώνουν οι καλλιεργητές.
«Περιμέναμε καλύτερη χρονιά, αλλά η παραγωγή έμεινε στα περσινά επίπεδα»
Παρότι υπήρχε η προσδοκία για μια καλύτερη σοδειά σε σχέση με το 2023, οι κλιματικές συνθήκες και οι ασθένειες οδήγησαν ξανά σε μειωμένη παραγωγή. Όπως εξηγεί ο κ. Μπούργος: «Τα τελευταία πέντε χρόνια η παραγωγή μειώνεται συνεχώς. Από τον ήπιο χειμώνα μέχρι τον καύσωνα και την ψήλα, κάτι κάθε χρονιά μάς χτυπάει».
Μια ιδιαίτερα κοστοβόρα και δύσκολη στη διαχείριση προσβολή, έχει καταστεί μόνιμος “εχθρός” για τους καλλιεργητές.
Υψηλή ζήτηση – αλλά μικρές ποσότητες: «Δεν έχουμε προϊόν να διαθέσουμε»
Η ποιότητα του ελληνικού και ειδικά του φθιωτικού φυστικιού παραμένει κορυφαία. Η πράσινη ψύχα το καθιστά ιδανικό για γλυκίσματα, σοκολάτες, παγωτά, ενώ η μεγάλη τάση στη ζαχαροπλαστική –από το Dubai μέχρι τις ευρωπαϊκές αγορές– έχει εκτινάξει τη ζήτηση.
«Στη διεθνή έκθεση στη Γερμανία ζητούσαν 200 και 500 τόνους… αλλά εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Η παραγωγή είναι πολύ μικρή», σημείωσε ο πρόεδρος.
Ο συνεταιρισμός έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην Ασία αλλά και στην Τουρκία, όπου –παρά το ότι είναι παραγωγός χώρα– ζητούν ελληνικό φυστίκι λόγω χρώματος και ποιότητας.
Τιμές υψηλές για τον παραγωγό – διπλάσιες στα ράφια
Οι τιμές παραγωγού φέτος κυμαίνονται σε 10–12 ευρώ/κιλό, όμως η τελική λιανική τιμή φτάνει ακόμη και τα 25 ευρώ, κάνοντας το προϊόν δυσπρόσιτο για τον Έλληνα καταναλωτή.
«Όσο καλή κι αν είναι η τιμή για τον παραγωγό, χωρίς παραγωγή δεν μπορείς να καλύψεις το κόστος. Δεν μένει εισόδημα για να ζήσει ο καλλιεργητής», εξήγησε ο κ. Μπούργος.
Η συνεχής μείωση της παραγωγής, τα υψηλά καλλιεργητικά έξοδα και οι ζημιές οδηγούν αρκετούς παραγωγούς σε σκέψεις εγκατάλειψης.
«Πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν. Άλλοι νοικιάζουν τα κτήματα, άλλοι τα πουλάνε. Υπάρχει μια “ανακατοσούρα” στην περιοχή», λέει χαρακτηριστικά.
Η φυστικιά είναι απαιτητική καλλιέργεια, αργεί να αποδώσει και χρειάζεται έως και 10 χρόνια για να δώσει ουσιαστικό εισόδημα.
Απογοήτευση για το Μέτρο 23 – «Μας άφησαν εκτός»
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εξέφρασε έντονη πικρία για το γεγονός ότι οι φυστικοπαραγωγοί έμειναν εκτός του Μέτρου 23, παρά το ότι είχαν αρχικά ενταχθεί με ποσοστό ζημιάς 35%.
«Προσφύγαμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαφάνειας, αλλά μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν. Όλες οι ελπίδες πηγαίνουν πλέον στους εθνικούς μηχανισμούς», είπε.
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αποζημίωση, ενώ ακόμη και το αγροτικό πετρέλαιο, όπως ανέφερε, δεν έχει πληρωθεί σε όλους.
Το μήνυμα του Σεραφείμ Μπούργου: “Δυναμική καλλιέργεια χωρίς στήριξη δεν γίνεται”
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ήταν σαφής:
«Το φυστίκι είναι μια δυναμική καλλιέργεια που στηρίζεται μόνη της. Αλλά χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς υποστήριξη, οι παραγωγοί δεν μπορούν να συνεχίσουν».

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.