Ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής αναδεικνύεται από τους επιστήμονες ως ιδανικός σύμμαχος για την εκρίζωση του H.pylori του βακτηρίου που θεωρείται βασικός ένοχος για το πεπτικό έλκος
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται βασικός ένοχος για το πεπτικό έλκος.
Δύο μελέτες Ισπανών ερευνητών κατάφεραν να στηρίξουν την υπόθεση ότι το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, θεραπεύοντας έτσι περιπτώσεις έλκους.
Σε άτομα που είχαν το βακτηρίδιο αυτό, 30 γρ. ελαιόλαδου ήταν αρκετά για να δουν αποτελέσματα.
Η συγκεκριμένη επίδραση φαίνεται να οφείλεται στις φαινολικές ουσίες του ελαιόλαδου, με πρώτη και καλύτερη τη λιγκστροσίδη.
Σαφέστατα χρειάζονται και άλλες, ίσως πιο μεγάλες σε αριθμό συμμετεχόντων μελέτες, όμως μια κλινική έρευνα έχει πάντα ιδιαίτερη αξία και πρέπει να παρουσιάζεται.