Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, «η μείωση του τζίρου των καταστημάτων είναι αρκετά μεγάλη, της τάξεως του 40% και πάνω. Βέβαια αυτό είναι κάτι που αναμέναμε ότι θα συμβεί, καθώς είχαμε την εμπειρία και από παλαιότερα».

«Δεν ξέρουμε ποιος είναι εξωτερικός χώρος και ποιος όχι»

Ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ με δηλώσεις τους στο Reader.gr, επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του κ. Καββαθά. «Είμαι ιδιοκτήτης μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Ο τζίρος έχει μειωθεί κατά πολυ. Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης βασιζόμασταν κυρίως στα Σαββατοκύριακα. Μετά την εφαρμογή του νόμου, όπως καταλαβαίνετε ο κόσμος δεν κάνει την ίδια κατανάλωση. Δυστυχώς ένας καπνιστής δεν μπορεί να πίνει αλκοόλ χωρίς να καπνίζει. Κάτι εξίσου σημαντικό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι ο νόμος έχει ασάφειες. Δεν γνωρίζουμε ποιος χώρος θεωρείται εξωτερικός και ποιος όχι. Με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πως θα κινηθούμε. Πως θα εξυπηρετήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μας που καλώς ή κακώς είναι καπνίζοντες».

Ο κ. Καββαθάς επισημαίνει πως ο νόμος είναι ασαφής και δημιουργεί θέματα κυρώσεων. «Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα αναφέρει που επιτρέπεται το κάπνισμα, διότι οι ελεγκτές «γράφουν» σε περιπτώσεις που επιτρέπεται το κάπνισμα».

Ακόμα πιο απογοητευτική η εικόνα εκτός Αθήνας

Σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα που έλαβε η Ομοσπονδία από επιχειρηματίες, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η κίνηση σε καφέ και εστιατόρια ήταν μειωμένη την Παρασκευή και το Σάββατο ενώ σε κάποιες περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας η εικόνα ήταν απογοητευτική.

«Διατηρώ καφέ-μπαρ στην περιοχή των Μεγάρων. Η ποσότητα του κόσμου δεν έχει μειωθεί, αλλά η κατανάλωση έχει μειωθεί αισθητά. Δηλαδή ο κόσμος που έρχεται θα περιοριστεί και θα πιει λιγότερο απ ότι έπινε πριν. Οπότε αυτό φυσικά και έχει την μείωση του τζίρου. Ειδικά όσο μπαίνουμε στον χειμώνα η κατάσταση θα χειροτερεύει. Παρόλο που ανήκω στους καπνίζοντες είμαι υπέρ της εφαρμογής ενός μέτρου που θα έδινε την δυνατότητα σε ένα ιδιοκτήτη ενός μαγαζιού να δημιουργήσει δυο χώρους για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες. Δεν θεωρώ λύση το να φτιάξω έναν εξωτερικό χώρο και να τοποθετήσω εκεί τους καπνίζοντες, διότι ουσιαστικά τους απομονώνω από τον χώρο διασκέδασης. Εννοώντας την μουσική και την ατμόσφαιρα του μαγαζιού».

«Το πρόβλημα δεν είναι ο αντικαπνιστικός»

Ποια είναι η άποψη των πολιτών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα μαγαζιά;. Η Κατερίνα Παναγιώτου η οποία καπνίζει περίπου 15 χρόνια δηλώνει σύμφωνη με τον αντικαπνιστικό νόμο, ωστόσο διαφωνεί με τον τρόπο εφαρμογής του.

«Είμαι καπνίστρια, γύρω στα 15 χρόνια, αλλά συμφωνώ με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Οι μη καπνιστές δε χρειάζεται να υφίστανται το δικό μας τον καπνό! Το πρόβλημα δεν είναι ο αντικαπνιστικος. Το πρόβλημα είναι το πώς εφαρμόζεται! Ποτέ δε γίνεται κάτι ομαλά σ αυτή τη χώρα! Ή του ύψους ή του βάθους είμαστε. Επίσης διαφωνώ κάθετα με την γραμμή 1142. Είναι απαράδεκτο, ο ένας να καταγγείλει τον άλλον. Ερχόμαστε σε σύγκρουση. Το θέμα είναι ότι την μία μέρα δεν ασχολούμαστε και την άλλη τρέχουμε να εφαρμόσουμε κάτι από το μηδέν. Λογικό είναι να βρίσκονται όλοι σε σύγχυση και να διαμαρτύρονται, και οι μαγαζάτορες και οι καπνιστές».

«Δεν είναι θέμα μυρωδιάς, αλλά υγείας»

Όσον αφορά την οπτική ενός πολίτη που δεν καπνίζει, ο Πέτρος Γεωργίου, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων στο Reader.gr, ότι ο αντικαπνιστικός νόμος «δεν είναι θέμα μυρωδιάς, αλλά θέμα υγείας. «Επιτέλους ισχύει και εδώ ο αντικαπνιστικός. Απέφευγα να βγω σε κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά που ήξερα ότι θα πάω και θα μυριζω εγώ ο ίδιος τόσο άσχημα μετά. Δεν είναι όμως μόνο θέμα της μυρωδιάς είναι θέμα υγείας! Έχοντας ευαισθησία με το αναπνευστικό δυσκολευόμουν να αναπνεύσω και έπρεπε να βγω εγώ έξω για να πάρω καθαρό αέρα. Θεωρώ ότι αυτό το μέτρο είναι για την προστασία των πολιτών εν γένει, που δεν φταίνε σε τίποτα να καπνίζουν τον καπνό του διπλανού. Τώρα πια βρίσκεις και πιο εύκολα να καθήσεις σε μπαρ που δεν καπνίζουν μέσα και έχεις και καθαρό περιβάλλον».