Πασχαλινό DIY: Φτιάξτε μόνοι σας μια πανέμορφες λαμπάδες! (εικόνες)

6 Min Read

Από τα χειρότερα που μπορεί να τύχει στα πιτσιρίκια, η μοναδική εικόνα που έχουν από τη νονά ή το νονό τους να είναι κάποιες …άγνωστες φιγούρες, στις φωτογραφίες από τα βαφτίσια τους.

Οφείλετε λοιπόν, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες “να είστε εκεί”, κουβαλώντας αν όχι και τα παραδοσιακά …παπούτσια, τουλάχιστον ένα παιχνίδι ή ένα ρούχο, τα πασχαλινά τους αυγά και φυσικά τις λαμπάδες τους.

Οι χειροποίητες λαμπάδες σε ό,τι αφορά τον στολισμό, δεν είναι μια λύση αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους, αφού πλέον η αγορά είναι γεμάτη, αν και οι ιδιαίτερα οικονομικές …βιομηχανοποιημένες λαμπάδες είναι ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις ακόμη πιο …”φτηνές” αισθητικά,  αλλά πριν και πάνω από όλα επειδή θα δώσει στο δώρο σας ένα χαρακτήρα ανεκτίμητα προσωπικό. Πάντως ακόμη και σε ό,τι αφορά την σύγκριση τιμών με 5-10 ευρώ που είναι μέση τιμή για μια εντελώς …μέτρια έτοιμη λαμπάδα από αυτές που θα βρείτε στην αγορά καλύπτετε θαυμάσια το κόστος υλικών για να φτιάξετε μια χειροποίητη και κατά πολύ ωραιότερη.

pasxalinh_lampada.jpg

1. Κατ΄ αρχήν, από ένα κατάστημα που πουλά κεριά, προμηθευτείτε λίγα παραπάνω κομμάτια απ΄ όσες λαμπάδες έχετε σκοπό να φτιάξετε, αφού τα …”μικροατυχήματα” και οι “απώλειες” σε όλες τις κατασκευές είναι μέσα στο παιχνίδι.
Εκτός από τα κλασσικά στρογγυλά λευκά θα βρείτε στην αγορά χρωματιστά, πολύχρωμα, τετράγωνα κλπ. κεριά για να επιλέξετε.
Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ  δύο συλλογές με απλές λαμπάδες για κατασκευές -στολισμό και τιμές που ξεκινούν από λιγότερο και από 1 ευρώ.

pasxalinh_lampada2.jpg

2. Όλα τα υπόλοιπα υλικά θα τα βρείτε εύκολα σε ένα κατάστημα ή eshop με είδη χειροτεχνίας – κατασκευών-ειδών για μπομπονιέρες απ΄ όπου και θα αγοράσετε όσα θέλετε να προσθέσετε στο κερί και που είναι καθαρά θέμα επιλογής και γούστου.
Στενές και πιο φαρδιές, υφασμάτινες κορδέλες σε διάφορα χρώματα, διακοσμητικό σπάγγο, σκοινί σε φυσικό χρώμα, υφασμάτινα και δερμάτινα κορδόνια, μικρά ή μεγαλύτερα διακοσμητικά στολίδια από ύφασμα, ξύλο, μέταλλο  ή οποιοδήποτε άλλο υλικό όπως, αποξηραμένα λουλούδια,  τσόχα, χαρτί, πασχαλινά μοτίφ, πάνινα ζωάκια-κουκλάκια, ξύλινα διακοσμητικά, λινάτσα, δαντέλες, διακοσμητικά κουμπιά, πήλινα διακοσμητικά κλπ.

pasxalinh_lampada3.jpg

3. Επιπρόσθετα θα χρειαστείτε μια απλή κόλλα γενικής χρήσης ή θερμοκολλητικό πιστόλι και κουτιά για να τοποθετήσετε τις δημιουργίες σας, θα βρείτε ειδικού σχήματος/μεγέθους κουτιά για λαμπάδες σε πολλές ποιότητες και τιμές σε όλα τα καταστήματα με είδη συσκευασίας.  Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ δύο  συλλογές με κουτιά για λαμπάδες και τιμές που ξεκινούν από λιγότερο του μισού ευρώ.

pasxalinh_lampada4.jpg

4. Για την γενική διακόσμηση του κεριού και αν η φαντασία σας …αρνείται να βοηθήσει, ρίξτε αρχικά μια γρήγορη ματιά στις έτοιμες λαμπάδες που κυκλοφορούν στην αγορά και θα διαπιστώστε ότι πραγματικά είναι πανεύκολο να δημιουργήσετε κάτι ανάλογο πολύ εύκολα.

pasxalinh_lampada5.jpg

Οι …παρεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε πάνω σε ένα απλό κερί για να το μετατρέψετε σε πασχαλινή λαμπάδα είναι δύο κατηγοριών:
1. Αυτές που θα αλλάξουν την όψη του κεριού.
2. Τα πρόσθετα διακοσμητικά πάνω στην επιφάνειά του.

pasxalinh_lampada6.jpg

5. Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος, ειδικά αν επιλέξετε ένα απλό λευκό κερί,  μπορείτε αφ΄ ενός να το “επεξεργαστείτε” με τεχνικές όπως π.χ το decoupage που μπορεί θαυμάσια να εφαρμοστεί και σε μια λαμπάδα όπως σε οποιουδήποτε άλλους είδους κερί και με όποιου είδους-σχεδίου χαρτί εσείς επιλέξετε ή να καλύψετε ένα μέρος της επιφάνειας του κεριού με ύφασμα, σκοινί, σπάγγο κλπ.

pasxalinh_lampada7.jpg

Όποιο υλικό κι αν επιλέξετε θα δουλέψετε με απλή κόλλα ή θερμοκολλητικό πιστόλι και θα αφήσετε την κόλλα να στεγνώσει εντελώς πριν ξεκινήσετε να προσθέτετε διακοσμητικά στολίδια.
Φυσικά και μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ πιο σύνθετες κατασκευές ζωγραφίζοντας πάνω στο κερί ή συνδυάζοντας σκοινί, κορδέλες και ζωγραφική, προσθέτοντας ύφασμα  κλπ. ενώ φυσικά αν θέλετε το “χειροποίητο” να αφορά και ένα μεγάλο μέρος της διακόσμησης μπορείτε να προσθέσετε στις λαμπάδες “στολίδια” που επίσης θα έχετε φτιάξει εσείς είτε από ύφασμα, είτε με επεξεργασία ξύλινων ή χάρτινων αντικειμένων με χρώμα ή decoupage κλπ.

pasxalinh_lampada8.jpg

Αφού ολοκληρώσετε την κάθε λαμπάδα τοποθετήστε την στο κουτί της και μια ιδιαίτερα όμορφη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα σε μέγεθος κουτιά, που εκτός από την λαμπάδα θα χωρέσουν κι ένα σοκολατένιο  π.χ αυγό, κουνελάκι κλπ.

pasxalinh_lampada9.jpg

Ανάλογα με τα χρώματα των υλικών και το σχέδιο των διακοσμητικών, μπορείτε να δημιουργήσετε λαμπάδες πάνω σ΄ ένα συγκεκριμένο θέμα.  Για παράδειγμα με άσπρο και μπλε, μπορείτε να φτιάξετε λαμπάδες σε στυλ ναυτικό, για όσους αγαπημένους σας θα γιορτάσουν την ανάσταση σ΄ ένα ελληνικό νησί, με τα χρώματα της αγαπημένης τους ομάδας κι ένα σχετικό διακοσμητικό να εντυπωσιάσετε με τις λαμπάδες σας τα παιδιά, λαμπάδες με αποκλειστικά ροζ ή γαλάζιες αποχρώσεις για πολύ μικρά παιδιά κλπ.

pasxalinh_lampada10.jpg

“Εγώ θέλω την Barbie…”

Όσο “καλλιτεχνική” και φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι αν είναι η λαμπάδα σας, καμιά ιδιαίτερη εντύπωση δεν θα κάνει σ΄ ένα πιτσιρίκι που έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ποιος συγκεκριμένος ήρωας θέλει να το …συνοδεύσει στην εκκλησία την ανάσταση.

Αν λοιπόν επιμένετε “χειροποίητα” αλλά δεν θέλετε και να χαλάσετε το χατήρι των παιδιών:
– Επισκεφτείτε ένα κατάστημα παιχνιδιών και αγοράστε μικρές φιγούρες- κουκλάκια του αγαπημένου τους ήρωα. Σίγουρα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, προσέξτε απλά το μέγεθος να είναι τέτοιο που ούτε να “χάνονται” πάνω στο κερί ούτε και να το κρύβουν εντελώς και αν είναι δυνατόν επιλέξτε υφασμάτινα, ξύλινα ή μεταλλικά παιχνίδια και όχι πλαστικά.
-Δέστε τις φιγούρες πάνω τις λαμπάδες, φροντίζοντας το χρώμα στο κερί και τις κορδέλες να είναι ταιριαστό με το παιχνίδι.

pasxalinh_lampada11.jpg

Όχι μόνο για μικρούς…
Κανένας κανόνας δεν ορίζει ότι …όσοι δεν παίρνουν πια λαμπάδα δώρο από τη νονά ή το νονό πρέπει απαραιτήτως να κρατούν στην ανάσταση ένα σκέτο άσπρο κερί.

etsy.comΔημιουργείστε λοιπόν πασχαλινές λαμπάδες για εσάς, τους φίλους και τους δικούς σας ανθρώπους, με τον ίδιο όπως και για τα παιδιά τρόπο, απλά εδώ φροντίστε να είστε κάπως πιο “φειδωλοί” στη διακόσμηση αλλά και στο μέγεθος του κεριού που θα πρέπει να είναι ψηλό μεν αλλά λεπτότερο απ΄ όσο εκείνο μιας παιδικής λαμπάδας.

pasxalinh_lampada12.jpg

Ένας διακοσμητικός σπάγγος τυλιγμένος γύρω από το κερί, μια κορδελίτσα ή και μόνο ένα μικρό μεταλλικό, ξύλινο ή πάνινο διακοσμητικό καρφωμένο πάνω στο κερί, είναι αρκετό.
Ειδικά αν φιλοξενηθείτε σε κάποιο σπίτι για τις ημέρες του Πάσχα, μια χειροποίητη λαμπάδα για όλους όσους θα περάσετε μαζί τις γιορτές, από τα πιο όμορφα και οικονομικά δώρα.

Πάντως, ακόμη και αν δεν μπείτε στην διαδικασία να φτιάξετε τις πασχαλινές λαμπάδες μικρών και μεγάλων, προτιμήστε κάποιες από τις όχι ακριβές και πολύ όμορφες χειροποίητες λαμπάδες που κατασκευάζουν επαγγελματίες  χειροτέχνες σε σχέση με την …πλαστική αισθητική των πολυκαταστημάτων.

 

soulouposeto.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *