Πάσχα 2025 στην Εύβοια: Πού θα το σπάσουν… κυριολεκτικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
2 Min Read

Eνα εντυπωσιακό έθιμο αναβιώνει το βράδυ της Ανάστασης σε γραφικό χωριό της Εύβοιας όπου κυριολεκτικά τα «σπάνε» στην κεντρική πλατεία.

-Advertisement-
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Στον Αλμυροπόταμο κάθε χρόνο το Πάσχα αναβιώνουν μια σειρά από έθιμα, και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση σπάνε κιούπια στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Το έθιμο «το σπάσιμο της στάμνας» πραγματοποιείται με την πρώτη Ανάσταση, που γίνεται να ξημερώνει Μεγάλο Σάββατο, τότε που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη» και οι χριστιανοί σπάνε πήλινα αγγεία κάνουν με ότι μπορούν θόρυβο για να διώξουν το κακό του θανάτου.

Η Εύβοια είναι από τα πιο ωραία μέρη στην Ελλάδα και έχει ένα όμορφο και ιδιαίτερο Πάσχα.

-Advertisement-
KATSIAVOS

Ενδεικτικά, κάθε Κυριακή το Πάσχα γίνεται επιπλέον αναβίωση και σε ένα άλλο έθιμο που οι ρίζες του κρατούν από πολύ παλιά…. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται ότι παλαιότερα κάθε γειτονιά έφτιαχνε το δικό της αερόστατο, που το ελευθέρωνε στη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας, παρέες με ενήλικες και παιδιά κατασκεύαζαν αερόστατα με χρωματιστές κόλλες χαρτιού και αλευρόκολλα.

Συνήθως τα παιδιά, έφτιαχναν αερόστατα με 4 κόλλες χαρτί, οι μεγαλύτεροι με 8 και τα πιο μεγάλα ήταν με 24 ή 48 κόλλες. Η κοινότητα έφτιαχνε το δικό της μεγάλο αερόστατο.

Στην απελευθέρωση των αερόστατων γινόταν ένα είδος διαγωνισμού για το ποιο θα πάει πιο ψηλά και πιο μακρυά. Συνήθως πάνω στα αερόστατα είχαν διακριτικά του χωριού.

πηγή evima.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *