Συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φ. Σπανός, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Λαμιέων, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΟΔΑΛ και Δήμαρχος Λεβαδέων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας, τα Μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. καθώς και τα Μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προδιαβούλευσης του Σχεδίου, την οποία αποφάσισε το Υπουργείο με σκοπό να ενσωματωθούν οι προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων και να προκύψει το τελικό Σχέδιο το οποίο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νίκος Σουλιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία να ανοίξουν το φλέγον θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, στο οποίο δυστυχώς, όπως τόνισε, η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν στάθηκε αρωγός καθώς δεν έδωσε τα μέσα στους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης για να εκσυγχρονιστούν και να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικοί. Ο κ. Σουλιώτης ζήτησε δικαιοσύνη σε σχέση με την επιβολή προστίμων και την επιστροφή των ποσών προς τους Δήμους, με σκοπό αφενός την επιβράβευση εκείνων πιάνουν τους στόχους και αφετέρου την στοχευμένη και εξειδικευμένη ενίσχυση όσων υστερούν σε υποδομές και εξοπλισμό. Κλείνοντας σημείωσε ότι απαραίτητη συνθήκη για την επιτυχία του νέου Σχεδίου θα είναι η απρόσκοπτη χρηματοδότηση προς τους εμπλεκόμενους φορείς και η συνεχής συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων από τον κ. Γραφάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και τις προβλέψεις του Σχεδίουκαθώς και στις χρόνιες παθογένειες που φιλοδοξεί να λύσει.
«Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο κι αυτό επιβεβαιώνεται από τους δείκτες διαχείρισης αποβλήτων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία ταχύτατα, γιατί ήδη έχουμε αργήσει. Στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό θα ενσωματώνονται όλες οι κοινοτικές οδηγίες. Οι βασικοί του άξονες είναι η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η ανακύκλωση -δηλαδή η διαλογή στην πηγή- και η δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με στόχο το 80% των αποβλήτων που οδηγείται σε ταφή σήμερα, να πέσει στο 10% το 2030. Ο στόχος αυτός συνδέεται άρρηκτα με την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, η οποία επίσης αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού».
Ακολούθησε διάλογος όπου κατατέθηκαν απόψεις σχετικά με χρήσιμες προσθήκες στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό, ενώ παράλληλα διατυπώθηκε η ανησυχία των Δήμων σχετικά με την ετοιμότητα και την τεχνική επάρκεια των Δήμων για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν.
Ο κ. Γραφάκος απαντώντας επεσήμανε τα εξής: «Από 1.1.2021 θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος 15 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που θάβεται και υπερβαίνει τον στόχο. Τα χρήματα του προστίμου θα επιστρέφονται στους Δήμους. Αναλυτικότερα, το 50% αυτών θα δίδεται για χρηματοδότηση έργων και προμηθειών εξοπλισμού, το 40% ως επιβράβευση των συνεπών Δήμων και το 10% στην έρευνα. Θεωρώ ότι συνεχίζοντας τη στενή μας συνεργασία, τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπισθούν και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».