Παράταση στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας για τρομοκράτες στα αεροδρόμια

Επιστροφή στο καθεστώς ταξιδιωτικών ελέγχων που ίσχυε πριν τις 7 Απριλίου 2017 ζήτησε η Ελλάδα, ύστερα από το κομφούζιο που δημιούργησαν για δύο ημέρες οι αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας που επιβλήθηκαν από την εφαρμογή της τροποποίησης του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Πρόκειται για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα της χώρας, όπου από την περασμένη Παρασκευή όλοι οι πολίτες –συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων υπηκόων- θα έπρεπε να υποβάλλονται σε έλεγχο πληκτρολόγησης στοιχείων στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, της Σένγκεν και των ελληνικών Αρχών.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων προκάλεσε ουρές στους ελέγχους διαβατηρίων στα αεροδρόμια αλλά και στα χερσαία σύνορα. Έτσι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει το άρθρο 2 της Σένγκεν που προβλέπει παράταση της εφαρμογής των νέων μέτρων για έξι μήνες.

Το αίτημα της Ελλάδας έγινε δεκτό και έτσι η κατάσταση στα αεροδρόμια και στους συνοριακούς σταθμούς ομαλοποιήθηκε, καθώς πλέον οι έλεγχοι όσων Ευρωπαίων υπηκόων ταξιδεύουν σε χώρες εκτός Σένγκεν θα είναι δειγματοληπτικός (όπως ίσχυε και πριν τις 7 Απριλίου).

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εδώ και καιρό οδηγίες για τα χαρακτηριστικά των επιβατών που πρέπει να παρατηρούν και να προχωρούν σε ελέγχους.

Το ίδιο πρόβλημα εφαρμογής των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας αντιμετώπισαν η Φιλανδία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Κροατία, χώρες που επίσης θα εφαρμόσουν το άρθρο 2, διότι αδυνατούν να διαχειριστούν τον έλεγχο χιλιάδων επιβατών καθημερινά.

Οι ελληνικές Αρχές αντιλήφθηκαν ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων θα μπορούσε να δημιουργήσει καθυστερήσεις σε πτήσεις και άλλες δυσλειτουργίες, σε μία περίοδο που η χώρα περιμένει να πάρει οικονομική «ανάσα» από τον τουρισμό. Η εφαρμογή του άρθρου 2, ωστόσο, λύνει το πρόβλημα προσωρινά.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής κ. Γιώργος Καλλιακμάνης, «το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ανάγκη από ενίσχυση προσωπικού, ούτως ώστε όταν τελειώσει η παράταση των έξι μηνών να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στους νέους ελέγχους ασφαλείας. Την πρώτη ημέρα εφαρμογής των ενισχυμένων μέτρων επικράτησε στο αεροδρόμιο το αδιαχώρητο. Και το προσωπικό ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθει και οι επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν περιμένοντας για ώρες να πληκτρολογηθούν τα στοιχεία τους».

 

Πηγή

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *