Ad imageAd image

Παρακολουθήσεις: «Καμία σκιά» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και ετοιμάζουν το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ – Τι θα προβλέπει

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ και το «μπλόκο» στα κακόβουλα λογισμικά – Τι θα περιλαμβάνει – «Καμία σκιά» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου

-Advertisement-

Αποφασισμένη να ακολουθήσει το θεσμικό δρόμο προκειμένου να μην αφήσει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και να υψώσει τοίχο στη συνωμοσιολογία και το διχασμό της κοινωνίας είναι η κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια Υπουργεία βρίσκονται ήδη στην τελική ευθεία κατάρτισης του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ και το «μπλόκο» στα κακόβουλα λογισμικά, που αποτελούν πρόβλημα για την Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδα με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, με στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός Δεκεμβρίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει να χαρακτηρίζει «φαιδρές» έως και «επικίνδυνες» τις άνευ οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατηγορίες περί εμπλοκής του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σε παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων ή επιχειρηματιών. Αναγνωρίζει όμως ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να διαλευκανθεί το ταχύτερο, προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια σε όσους επιδιώκουν την εσωτερική αναταραχή και ταυτοχρόνως να προστατεύσει την πολιτεία και τους πολίτες από ανεξέλεγκτα κέντρα παρακολουθήσεων.

Παράλληλα λοιπόν με τη Δικαιοσύνη που ερευνά το θέμα και προσδοκάται ότι θα ρίξει άπλετο φως, η κυβέρνηση επιδιώκει δια της νομοθετικής οδού, αφενός να ενισχύσει όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ενίσχυση της διαφάνειας στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών χωρίς όμως αυτή να λειτουργεί ανασχετικά για το εθνικά κρίσιμο επιχειρησιακό της έργο, αφετέρου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διακίνησης και χρήσης παράνομων λογισμικών παρακολούθησης.

- Advertisement -

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Μετά την επαναφορά της δεύτερης υπογραφής εισαγγελέα για τη νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ και την υποχρεωτική ακρόαση του εκάστοτε υποψήφιου Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το επικείμενο νομοσχέδιο θα κινείται σε 4 άξονες. Ο ένας θα αφορά στην αυστηροποίηση της διαδικασίας άρσης απορρήτου για ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως οι πολιτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα θωρακιστεί περαιτέρω με δικλείδα ασφαλείας την προσθήκη μίας τρίτης υπογραφής για την έγκρισή της. Θολό, ωστόσο, παραμένει προς ώρας αν θα επιλεγεί εντέλει αυτή να είναι του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ ή ενός ακόμα δικαστικού λειτουργού.

-Advertisement-

Επίσης θα ενισχυθεί η λογοδοσία και η διαφάνεια στην ΕΥΠ. Μεταξύ άλλων θα καθιερωθεί τυποποιημένη διαδικασία υποδοχής, αξιολόγησης και διαχείρισης πληροφοριών βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Θα εκπονηθούν ειδικοί κώδικες δεοντολογίας για τα στελέχη της, θα επικαιροποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο που τους αφορά και θα αναπτυχθεί ειδικό σύστημα αξιολόγησής τους και λογοδοσίας τους. Επιπλέον, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

Πέραν της αναδιοργάνωσης της ΕΥΠ στο στόχαστρο – όπως έχει ήδη ανακοινωθεί – θα μπουν τα κακόβουλα λογισμικά, μέσω της καθολικής απαγόρευσης εμπορίας και χρήσης τους στην ελληνική επικράτεια. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα αυστηροποιηθούν παράλληλα και οι προβλεπόμενες ποινές για τα εν λόγω αδικήματα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, υπό σκέψη αλλά χωρίς να έχει «κλειδώσει», βρίσκεται και το ενδεχόμενο επαναφοράς του δικαιώματος του παρακολουθούμενου με νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ να ενημερώνεται γι’ αυτό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εάν και εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί πάντως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς είναι ένα από τα βασικά πεδία σφοδρής κριτικής της αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός πάντως διαμήνυσε εκ νέου από την Κατερίνη χθες ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να βουλιάξει τη χώρα στο βούρκο, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει άλλους διχασμούς. Η αντιπολίτευση από την άλλη δεν δείχνει διατεθειμένη να ρίξει τους τόνους για το θέμα των παρακολουθήσεων. Ενδεικτικό είναι ότι μετά από αίτημα του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε την κλήση των: Γρηγόρη Δημητριάδη, Φέλιξ Μπίτζιου, Γιάννη Λαβράνου και Ταλ Ντίλιαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

reader.gr

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *