Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας : Ερωτήματα και προβληματισμοί που μένουν αναπάντητα – τι συμβαίνει τελικά;

Lamianow.gr
Lamianow.gr 1 comment
5 Min Read
image009

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας , ανακοινώθηκε η δημοπράτηση του έργου της Π.Ε.Λ.από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Λαμιέων “Αμφικτυονίες”, με καταληκτική ημερομηνία προσφορών την 27η Οκτωβρίου 2022. 

Το συνολικό έργο έχει προυπολογισμό 48.000.000 ευρώ και η απορρόφηση των πόρων προβλέπεται αρχικά από το Ταμείο Ανάκαμψης , σε δεύτερη φάση από το ΥΠΕΡΑ και από το  ΕΣΠΑ που το διαχειρίζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας , αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη όχι μόνο της  Λαμίας, αλλά της Περιφέρειας ευρύτερα. Η υποβάθμισή της για πολλά χρόνια , μας αφαίρεσε τη δυνατότητα να καταστήσουμε την Λαμία ως το κέντρο των εξελίξεων πανελλαδικά σε πολλαπλό επίπεδο .

Το σχέδιο ” master plan ” , που παρουσιάστηκε από το Δήμο Λαμιέων πριν από καιρό για την ανάπλαση του χώρου της ΠΕΛ και τέθηκε σε διαβούλευση, δεν εξειδίκευε με αυστηρούς όρους την βιωσιμότητα και την σκοπιμότητα του έργου και αυτό αποδείχτηκε στην συνέχεια , γιατί πολλά από τα έργα που προέβλεπε ήταν αδύνατο να χρηματοδοτηθούν  και να προχωρήσουν. Δηλαδή στην ουσία η διαβούλευση γινόταν σε μια μακέτα ενός αφηγήματος.

Στην πορεία ανατέθηκε στην εταιρεία ” Dimant A.E”, η μελέτη του έργου για την αστική ανάπλαση στην Λαμία , όχι μόνο της Έκθεσης , αλλά και του νοτίου τμήματος της Πόλης. 

image16 2

Όσον αφορά την αξιολόγηση του ” master plan” από την συγκεκριμένη εταιρεία για την ΄Εκθεση, από τεχνικοοικονομικής άποψης με όρους βιωσιμότητας, κρίθηκε ως μη ρεαλιστικό και διαφοροποίησε σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό σχεδιασμό.

Εξετάζοντας την κατάσταση σήμερα, προκύπτουν τα εξής σοβαρά ερωτήματα:

  1. Υπάρχει  η νόμιμη παραχώρηση του χώρου της ΠΕΛ από την πλευρά της Πολιτείας για την υλοποίηση της μελέτης ; Υπάρχει το νομικό πλαίσιο στο οποίο θα βασιστεί η υλοποίηση του εγχειρήματος
  2. Έχει αξιολογηθεί πλήρως η σκοπιμότητα και βιωσιμότητα του έργου ;
  3. Εάν δεν εξευρεθούν οι πόροι στο σύνολό τους , πιά η τύχη του έργου ;
  4. Ποιός Φορέας θα διαχειριστεί τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου;

5. Πότε θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων;

  • Ποιά είναι τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου ;

6. Τι θα γίνει στην πορεία με τις αλλαγές στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό μιας και απαιτούνται αλλαγές για την υλοποίηση του έργου;

7. Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η οικονομοτεχνική μελέτη;

8. Το ΝΠΔΔ ΠΕΛ υφίσταται;

9. Εαν υφίσταται, έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες ενέργειες για την εκκαθάρισή του ;

10. Τι θα συμβεί το 2023 , εάν αρχίσουν οι εργασίες, για την ανάληψη της διοργάνωσης από την Λαμία του Ράλλυ Ακρόπολις;

11. Εάν το σχέδιο της ανάπλασης δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την υπάρχουσα μελέτη , υπάρχει εναλλακτική πρόταση ;

12Έχει εξαντληθεί διεξοδικά η διερεύνηση πιο συμφερουσών , οικονομικά και λειτουργικά , σεναρίων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου ;

13. Στην σημερινή δύσκολη και αβέβαιη κατάσταση , αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα για τους δημότες η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος , όταν δεν συνδυάζεται με μια ολιστική προσέγγιση ανάπτυξης όλης της περιοχής ; 

Οπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια σωρεία ερωτημάτων που οι μέτοχοι – εμπλεκόμενοι φορείς (Δημος – Περιφέρεια – Επιμελητήριο Φθιώτιδας) θα πρέπει να μας απαντήσουν πριν βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων μπρος στο επικοινωνιακό “πούλημα” ενός έργου ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι πολίτες θέλουν σαφείς απαντήσεις πάνω σε καίρια ερωτήματα για την αναστήλωση ενός πυλώνα που μπορεί να φέρει την ανάταση της τοπικής οικονομίας σε σημαντικό βαθμό. Και μάλιστα από την στιγμή που η Π.Ε.Λ άνοιξε ξανά τις πύλες της, αυτό που η πόλη επιθυμεί είναι η συνέχιση μιας εύρυθμης λειτουργίας. Τα οποία έργα γίνουν θα πρέπει να καταστούν εφικτή της συνέχιση λειτουργίας της ΠΕΛ. Οι λογικές ολοκληρωτικής κατεδάφισης μας βρίσκουν αντίθετους διότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει σε ένα τέτοιο πλαίσιο το πότε θα είναι έτοιμη η ΠΕΛ να επαναλειτουργήσει ακόμη και αν όλα πάνε κατευχην. Ποια είναι δηλαδή η ιστορία. Τα γκρεμίζουμε όλα και όποτε γίνει;

Κατά την άποψη μας τα οποία έργα γίνουν ας γίνουν τμηματικά. Όλοι επιθυμούμε ένα έργο σαν και το συγκεκριμένο, απερίφραστα και χωρίς κανέναν ενδοιασμό να υλοποιηθεί προς όφελος των πολλών. Όλοι μας βλέπουμε την μεγάλη εικονα. Ξέρετε τι με προβληματίζει όμως; Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με φόντο τις ερχόμενες εκλογές. Αυτό που θα μείνει είναι η ουσία. Ας βάλουμε λοιπόν στην άκρη τα πανηγύρια και τις μεγαλοστομίες. Ας δούμε πώς θα μπορέσουμε να να υλοποιήσουμε το πρότζεκτ και χρόνος για πανηγύρια υπάρχει.

Όχι στην ισοπέδωση της ΠΕΛ….

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
  • Η ΠΕΛ ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά φιλοξενώντας εκδηλώσεις που η πόλη αγκάλιασε. Αν καταστραφεί με την δικαιολογία της ανάπλασης το πιθανότερο είναι να καταλήξει ως φιλέτο στο ΤΑΙΠΕΔ. Όλοι γνωρίζουμε την ταχύτητα με την οποία λειτουργεί το δημόσιο. Το έργο θα ξεκινήσει, ο χώρος θα καταστραφεί και ποτέ δεν θα τελειώσει. Η ΠΕΛ ΠΡΈΠΕΙ να συνεχίσει να λειτουργεί, ειδικά τώρα που πήρε ξανά μπροστά και χτίζει όνομα. Προεκλογική περίοδο μπορεί να έχουμε αλλά οι “σωτήρες” ας αφήσουν κάτι να σωθεί γιατί όπου έβαλαν το χέρι τους είδαμε και την προκοπή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.