Πανδημία: Αγανάκτηση στο Πεκίνο για τα αυστηρά μέτρα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Κανόνες κατά της COVID-19, ενόψει του συνεδρίου του Κ.Κ. Κίνας, όπου ο Σι θα επανεκλεγεί για πρωτοφανή τρίτη θητεία

ΠΕΚΙΝΟ. Αυστηρά μέτρα υγειονομικής ασφαλείας έχουν ήδη επιβληθεί στο Πεκίνο, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του 20ού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, που αναμένεται να προσφέρει νέα πενταετία στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

-Advertisement-

Μικρή –αλλά σπάνια– διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στην κινεζική πρωτεύουσα, με λίγες δεκάδες διαδηλωτές κατά των υγειονομικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της COVID-19 να έχουν συγκεντρωθεί και ξεδιπλώσει πανό σε ανισόπεδη διάβαση πάνω από αυτοκινητόδρομο σε συνοικία του ΒΔ Πεκίνου. Δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ευθεία αμφισβήτηση του κόμματος και των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας εκφράζουν ολοένα και πιο συχνά την αγανάκτησή τους για τα δρακόντεια υγειονομικά μέτρα, εκδηλώνοντας την οργή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Αρχές έχουν περιορίσει την πρόσβαση στην πρωτεύουσα, απαγορεύοντας σε πολλούς ταξιδιώτες από κινεζικές επαρχίες να αγοράσουν εισιτήρια με προορισμό το Πεκίνο.

Ενα από τα πανό που ξεδίπλωσαν οι λιγοστοί διαδηλωτές στον αυτοκινητόδρομο της συνοικίας Χαϊντιάν έγραφε: «Οχι στα τεστ COVID, θέλουμε να φάμε. Οχι στις απαγορεύσεις, θέλουμε ελευθερία. Οχι ψέματα, απαιτούμε αξιοπρέπεια. Οχι Πολιτιστική Επανάσταση, θέλουμε μεταρρύθμιση. Οχι ηγέτες, θέλουμε ψήφο. Μόνο αν δεν είμαστε δούλοι, θα μπορέσουμε να γίνουμε πολίτες». Δεύτερο πανό έγραφε: «Απεργία σε σχολεία και χώρους εργασίας, κάτω ο δικτάτορας και εθνοπροδότης Σι Τζινπίνγκ».Πανδημία: Αγανάκτηση στο Πεκίνο για τα αυστηρά μέτρα-1

- Advertisement -

Το κρίσιμο 20ό συνέδριο αναμένεται να εγκαινιάσει τις εργασίες του την Κυριακή, με τη συμμετοχή 2.300 αξιωματούχων και κομματικών συνέδρων. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί για μία πρωτοφανή τρίτη θητεία, ενισχύοντας περαιτέρω την εξουσία του.

Παρότι το Πεκίνο τίθεται συχνά σε κατάσταση επιφυλακής με αφορμή σημαντικές εκδηλώσεις, η κινητοποίηση των Αρχών ενόψει της Κυριακής είναι πρωτοφανούς κλίμακας. Ανδρες και γυναίκες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας πραγματοποιούσαν περιπολίες σε σταθμούς του μετρό της πρωτεύουσας και στις συνοικίες γύρω από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας.

Με ηλεκτρονικές παρεμβολές στη λειτουργία δικτύων VPN, που παρακάμπτουν τα «φίλτρα περιεχομένου» των κινεζικών αρχών, οι κινεζικές υπηρεσίες έχουν εξαπολύσει επιχείρηση εντοπισμού των επικριτών του καθεστώτος.

Η δυσαρέσκεια του κοινού στην πρωτεύουσα εστιάζεται στα δρακόντεια μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, παρά τον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων. Δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι υποβάλλονται καθημερινά σε COVID τεστ, με την επίδειξη αρνητικών εξετάσεων να απαιτείται για την είσοδο σε κάθε κλειστό χώρο και τη χρήση μάσκας να αστυνομεύεται αυστηρά.

Οι Αρχές έχουν επίσης μειώσει δραστικά τον αριθμό επισκεπτών στην πρωτεύουσα, «αποθαρρύνοντας» την ίδια ώρα τους μόνιμους κατοίκους να ταξιδέψουν, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν κάθε συνωστισμό. Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου, οι οποίοι ταξίδεψαν το πρόσφατο τριήμερο της εθνικής επετείου, διαπίστωσαν ενόσω παραθέριζαν ότι οι «υγειονομικοί κωδικοί» τους –αναγκαίο έγγραφο για κάθε μετακίνηση εντός της χώρας– τους εμφάνιζαν ξαφνικά ως πιθανές επαφές κρουσμάτων COVID-19, εμποδίζοντάς τους να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα και τρένα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Πεκίνο. Η αυστηρή πολιτική «μηδενικής μετάδοσης», που εφαρμόζει η Κίνα, έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε μερίδα του κοινού, όπως φάνηκε στα δυσμενή για το κόμμα σχόλια στην πλατφόρμα Weibo μετά το δυστύχημα λεωφορείου με 27 νεκρούς, που μετέφερε πολίτες σε στρατόπεδο καραντίνας COVID.

Η διαδοχή του «ισόβιου» προέδρου

Παρότι ο πρόεδρος Σι φέρεται να απεργάζεται τη συνταγματική κατοχύρωση της ισόβιας προεδρίας, τα σενάρια για τη διαδοχή του απασχολούν ήδη τους αναλυτές. «Ο Σι είναι 70 ετών. Πολλοί αναρωτιούνται τι θα γίνει σε μία πενταετία ή σε μία δεκαετία. Θα υπάρξει ποτέ προετοιμασία για τη διαδοχή του;» λέει ο καθηγητής του UC Σαν Ντιέγκο, Βίκτορ Σι. Οι κομματικές συμβάσεις –αλλά όχι το καταστατικό του Κ.Κ. Κίνας– απαιτούν ο πιθανός διάδοχος του προέδρου να έχει οριστεί από τη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου ή από το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο στο συνέδριο. Ουδείς αποτόλμησε, όμως, να καταθέσει υποψηφιότητα πριν από πέντε χρόνια, στο τελευταίο κομματικό συνέδριο, απέναντι στον Σι. Νέα στελέχη αναμένεται να εκλεγούν αυτή τη φορά στην Κεντρική Επιτροπή, ενδεχομένως και στο Πολιτικό Γραφείο, μέσα από τα οποία θα αναδειχθεί η επόμενη γενιά Κινέζων ηγετών.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *