Ιδιαίτερα αλμυρές χρεώσεις εφαρμόζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σε όσους αποκτούν ευρυζωνική πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ασύρματη πρόσβαση στο Internet μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι κατά 90% ακριβότερη από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. των «28». Οταν η πρόσβαση γίνεται μέσω τάμπλετ/λάπτοπ, τότε οι χρεώσεις είναι περίπου 50% υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Η σύγκριση στις χρεώσεις γίνεται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ).
Η μελέτη με τίτλο «Mobile Broadband Prices – Final Report» εξετάζει τις χρεώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα πακέτα πρόσβασης στο Internet. Τα δεδομένα αντλήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ τα αποτελέσματα της αξιολόγησης παρουσιάστηκαν 20 Οκτωβρίου 2016. Είναι η δεύτερη κατά σειρά μελέτη με το ίδιο αντικείμενο και σύμφωνα με τους μελετητές οι χρεώσεις στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν οριακά, ενώ στην Ε.Ε. υποχώρησανκατά μέσο όρο περίπου 4%.
Οι μελετητές της εταιρείας Van Dijk εξέτασαν τις χρεώσεις σε 18 κατηγορίες πακέτων στις 28 χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα εμφανίσθηκε πιο ακριβή σε 17 από αυτές και μόνο σε ένα πακέτο (500 MB και 100 κλήσεις) η χώρα εμφανίζεται πιο φθηνή, κατά 7% από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-28. Εν γένει όμως, οι Ελληνες πληρώνουν πολύ ακριβά την πρόσβαση στο Internet μέσω κινητού τηλεφώνου, δηλαδή σε προγράμματα που συνδυάζουν φωνή και Διαδίκτυο. Η ίδια μελέτη δείχνει ακόμη ότι κατά μέσο όρο ο Ελληνας θα πρέπει να διαθέσει περίπου το 10% του εισοδήματος για να αποκτήσει ένα καλό πακέτο πρόσβασης στο Internet μέσω κινητού τηλεφώνου, όταν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 0,5% έως 2,5%.
Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η υψηλή φορολογία, αφού οι συγκρινόμενες χρεώσεις συμπεριλαμβάνουν τυχόν ειδικά τέλη και τον ΦΠΑ. Στη χώρα μας υπάρχει ειδικό τέλος φορολόγησης των κινητών και επιπλέον εφαρμόζεται ένας ιδιαίτερα υψηλός ΦΠΑ. Στα πακέτα κινητής για αποκλειστική πρόσβαση στο Internet (τάμπλετ/λάπτοπ), δεν υπάρχει σήμερα ειδικό τέλος φορολόγησης, αλλά θα επιβληθεί από 1/1/2017. Η αύξηση δε αυτή της φορολογίας στη χώρα μας αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη επιβαρυμένες χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τους μελετητές, οι χρεώσεις που αξιολογήθηκαν στη χώρα μας ήταν των εταιρειών Cosmote και Vodafone, οι οποίες διαθέτουν μερίδιο πάνω από το 70% της αγοράς. Δεν αξιολογήθηκαν δηλαδή οι χρεώσεις της Wind Hellas. Η σύγκριση των χρεώσεων στο εσωτερικό τής χώρας έδειξε ότι στα 17 από τα 18 πακέτα που αξιολογήθηκαν, η Vodafone ήταν πιο φθηνή από την Cosmote. Mόνον σε ένα πακέτο ήταν κατά περίπου 30 ευρώ φθηνότερη η Cosmote. Πρόκειται για το πακέτο 1024 MB, 600 λεπτά, 225 SMS, το οποίο η Cosmote προσφέρει αντί 60,77 ευρώ και η Vodafone με 91,43 ευρώ. Το ίδιο πακέτο, ωστόσο, στην Ε.Ε.-28 κοστίζει 29,71 ευρώ. Σε όλα τα υπόλοιπα πακέτα, η Cosmote είναι ακριβότερη από 1 έως 16 ευρώ από τη Vodafone.
Tέλος, οι μελετητές αναφέρονται και στη σχέση που υπάρχει μεταξύ χρεώσεων και διείσδυσης της ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω κινητού. Κατά κανόνα στις χώρες που οι καταναλωτές διαθέτουν χαμηλό μέρος του εισοδήματός τους για την κινητή τηλεφωνία, η διείσδυση είναι υψηλή (Σουηδία, Δανία κ.λπ.), ενώ στις χώρες που οι ίδιες υπηρεσίες θεωρούνται ακριβές (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ουγγαρία, Βουλγαρία) η διείσδυση είναι χαμηλή. Ο συγκεκριμένος κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, όπως είναι η Λετονία και η Λιθουανία, στις οποίες, καίτοι διαθέτουν χαμηλές χρεώσεις, η διείσδυση του κινητού ευρυζωνικού Internet παραμένει χαμηλή.
Πηγή: kathimerini.gr