Η «προβληματική» εκκένωση του υπό κατάληψη κτηρίου στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, οι καταγγελίες της οικογένειας Ινδαρέ, η αποκάλυψη για τα βασανιστήρια σε ΑμεΑ στο Α.Τ. Ομονοίας, οι καταδρομικές επιθέσεις σε κάθε γωνιά της Αττικής, τα επεισόδια μέρα μεσημέρι στην εμπορική αγορά του Αμαρουσίου χωρίς ούτε μία προσαγωγή, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Από τη μία η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ιδιαίτερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης νιώθουν την πίεση από τα ΜΜΕ, παρότι η δημοφιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη παραμένει στα ύψη. Από την άλλη οι αξιωματικοί που ενόψει και των επικείμενων κρίσεων δεν θέλουν να πιστώνονται αποτυχίες. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι βαρύ και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός που υπήρχε για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτηρίων -και ιδίως στα Εξάρχεια- «παγώνει» για την ώρα.

Πληροφοριακό δίκτυο και κάμερες

Στόχος πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας είναι να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, ώστε να μην επαναληφθούν σκηνικά «τύπου Ματρόζου», αλλά και να περιοριστούν οι καταδρομικές επιθέσεις. Το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου, καθώς μέχρι στιγμής διαπιστώνεται αδυναμία. Μάλιστα, έχουν δοθεί ήδη τα σχετικά μηνύματα προς τους αρμόδιους αξιωματικούς της Ασφάλειας ώστε να προβούν στις διορθωτικές κινήσεις. Το κακό είναι ότι γίνεται με τη δαμόκλειο σπάθη των επικείμενων κρίσεων πάνω απ’ το κεφάλι τους…

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης φαίνεται να άναψε το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση μικρών καμερών σε αστυνομικούς που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις τέτοιου τύπου, προκειμένου η εικόνα να είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το συνέβη ακριβώς. Πρόκειται για πρόταση που έκαναν συνδικαλιστές αστυνομικοί και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να αποδέχεται. Επομένως θα χρειαστεί λίγος χρόνος και για την απόκτηση του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

reader