Όταν η Μέρκελ έλεγε στον Καραμανλή ότι “ζηλεύει” την ανάπτυξη της Ελλάδας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Πέρασαν 15 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας, όταν και είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η συνάντηση είχε γίνει σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

-Advertisement-

Απευθυνόμενη τότε προς τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η Μέρκελ είχε πει: “Θα τονίσω, για άλλη μια φορά, το πόσο σημαντικές είναι και οι οικονομικές μας σχέσεις. Έχετε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο”.

Συγκεκριμένα, η πρώτη επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα ήταν σαν σήμερα στις 20 Ιουλίου 2007 και περιελάμβανε και ένα γεύμα στη Ραφήνα.

Όπως μετέδιδε τότε το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

- Advertisement -

“Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε πράγματι άριστες τις διμερείς σχέσεις και πολιτικό φίλο τον Κώστα Καραμανλή, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τα επιτεύγματα της χώρας μας στην οικονομία, λέγοντας: “τώρα έχετε 4% ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο”.

Η ατζέντα των δύο ηγετών περιελάμβανε συζητήσεις για το Κυπριακό, το ζήτημα του Κοσόβου και του Μακεδονικού, τη μεταρρυθμιστική ευρωπαϊκή συνθήκη, το ενδεχόμενο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα “Eurofighter”, αλλά και την ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων, αφού όπως επισημάνθηκε “η χώρα μας αποτελεί τον δεύτερο πιο δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό των Γερμανών”.

Ακόμη, η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, “θα διακυβευτεί το ευρώ”.

Τα τότε ρεπορτάζ κάνανε λόγο για επίσκεψη που είχε στόχο και την προώθηση οπλικών συστημάτων, κάτι που τελικά δεν έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή και οδηγήθηκε σε ρήξη η σχέση του τότε πρωθυπουργού με την Καγκελάριο. Ο κ. Καραμανλής είχε υποσχεθεί την αγορά αεροσκαφών ευρωπαϊκής προέλευσης, αλλά για μετά τις εκλογές. Πολλοί εκτιμούσαν πως η κυβέρνηση τότε, ήθελε να διατηρήσει τις ισορροπίες και με τη Γαλλία.

Οι σχέσεις των δύο “πάγωσαν”, με τη Μέρκελ πάντως – μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του 2009 – να μιλάει για ένα “εσωτερικό θέμα της Ελλάδας”, σε πολύ προσεκτική διατύπωση. Να σημειωθεί πως Μέρκελ και Καραμανλής είχαν ούτως ή άλλως καλές σχέσεις, καθώς συνδέθηκαν μεταξύ τους στη “Λέσχη των Βρυξελλών” των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Όπως ωστόσο έγραφε η Handelsblatt, την 10η Μαΐου του 2010:

“Στις 2 Ιουλίου 2009 κυκλοφόρησε, πριν από συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες, έγγραφο του Ισπανού Επιτρόπου Αλμούνια με την πρόβλεψη ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το τρέχον τότε έτος θα ξεπερνούσε ακόμα και το 10% του ΑΕΠ. Ωστόσο, κανείς δε θέλησε να χαλάσει τις εκλογές στον Καραμανλή τον Οκτώβριο του 2009. Γι’ αυτό, μετά τη Σύνοδο του Ιουλίου, δεν ακούστηκε από τη Merkel και τους συντηρητικούς κομματικούς της συντρόφους στις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καμία κριτική λέξη.

Μετά την εκλογική ήττα του Καραμανλή, οι συντηρητικοί οργάνωσαν ένα μεγάλο show στο νέο σοσιαλιστή Υπουργό Οικονομικών, κατά την πρώτη συνεδρίαση του ECOFIN και έκαναν σαν να άκουγαν για πρώτη φορά για το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα των Ελλήνων. Η μνήμη της κοινής γνώμης είναι σύντομη”.

Οι εντάσεις με τη κ. Μέρκελ άρχισαν επισήμως να ανεβαίνουν όταν φάνηκαν οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης και την πρωθυπουργία της Ελλάδας είχε μόλις αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, με αποκορύφωμα φυσικά τις Κάννες και την “ιδέα” του Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος. Η συνέχεια είναι γνωστή.

news247.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *