Ολα έτοιμα για το Καρναβάλι της Ξάνθης -Εθιμα, παράδοση και 80.000 κόσμου [εικόνες]

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Συνολικά 15 ημέρες ξέφρενου γλεντιού, με συμμετοχή 50 πολιτιστικών συλλόγων και 30 αποκριάτικων πληρωμάτων.

-Advertisement-

Περισσότεροι από 5.000 καρναβαλιστές και 53 χρόνια πετυχημένων διοργανώσεων.

Σχεδόν 80.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο σε όλες τις εκδηλώσεις (κάτοικοι, καρναβαλιστές και επισκέπτες).

Αυτή είναι η ταυτότητα της μεγαλύτερης καρναβαλικής γιορτής στη βόρεια Ελλάδα, που ξεκινάει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη.

- Advertisement -

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι καθιερωμένες πλέον Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2018, που διοργανώνει ο Δήμος Ξάνθης, ξεκινούν για μια ακόμη χρονιά με την πεποίθηση ότι θα αποτελέσουν το αντίδοτο της δύσκολης και στενάχωρης περιόδου, που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες. Στη διάρκεια αυτών των 15 ημερών θα προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες μοναδικές στιγμές παράδοσης, λαογραφίας, διασκέδασης και χορού, με παραδοσιακούς χορούς, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες και βέβαια τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή το μεσημέρι στις 18 Φεβρουαρίου 2018 με την οποία θα ολοκληρωθούν και οι θρακικές λαογραφικές εορτές.

Ο φετινός τίτλος των καρναβαλικών γιορτών έχει θέμα «Καρναβάλι των Χρωμάτων» και η σχετική αφίσα που σχεδίασε ο 18χρονος Κώστας Φυντάνης είναι γεμάτη χρώματα.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στο ετήσιο μήνυμά του ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, καλωσορίζει τους πολυάριθμους επισκέπτες στην πόλη των χρωμάτων επισημαίνοντας «σας περιμένουμε να βιώσουμε όλοι μαζί, τη χαρά και το γέλιο που φέρνει μαζί της η Αποκριά και να στείλουμε σε όλο τον κόσμο, από εδώ από την Ξάνθη μας, μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Σας περιμένουμε να ζήσουμε μαζί μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς, σας περιμένουμε στο μοναδικό Ξανθιώτικο Καρναβάλι και σας καλωσορίζουμε στο τόπο των μύθων και του φωτός, στην Ξάνθη, που την περίοδο της αποκριάς μεταμορφώνεται σε μια πόλη μαγική, παραμυθένια».

=Advertisement=

Από Φουρέιρα και Μπο μέχρι Κουρκούλη

-Advertisement-

Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα των θρακικών λαογραφικών γιορτών, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει μεγάλες συναυλίες από δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες όπως του Νίκου Κουρκούλη, της Ελένης Φουρέιρα, των Μπο & Υποχθόνιου και των Vegas.
Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερεις παρελάσεις, ενώ θα εμφανιστούν τοπικά λαϊκά και παραδοσιακά μουσικά σχήματα σε πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν ενεργά στις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Η Ξάνθη με αστείρευτο κέφι, χορό και τραγούδι υποδέχεται πλήθος κόσμου. Άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού. Σε μουσική επένδυση από τους Dj’s Joe Vida, Morrello.

Η Ξάνθη συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοπορία του αποκριάτικου ξεφαντώματος.
Η παρέλαση ξεκινάει από την είσοδο της πόλης, περνάει από την κεντρική πλατεία για να καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων. Εκεί, ξεκινάει ένα ξέφρενο γλέντι, με τη συμμετοχή όχι μόνο των καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου με μουσική από τον DJ Toris.
Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Ουγγαρέζος και η Μαρία Παπαδοπούλου.

«Το κάψιμο Τζάρου» στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου

Κι όταν η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση φτάσει στο τέλος της, το βράδυ της ίδιας μέρας αναβιώνει το Ξανθιώτικο έθιμο, «το κάψιμο του Τζάρου», στον ποταμό Κόσυνθο.
Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος ανθρώπων, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα. Ο
«Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοσή, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το Καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *