Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, προκαλώντας την παρέμβαση της τότε προϊσταμένης της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμως Κακάλη, που παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε βίντεο που αναρτήθηκε σε τοπική ιστοσελίδα, το οποίο εμφάνιζε το δήμαρχο να συζητάει με δημότες του Ωραιοκάστρου σχετικά με φήμες για την προοπτική εγκατάστασης προσφύγων σε διαμερίσματα συγκεκριμένου εργολάβου στην περιοχή.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το βίντεο, σε ερώτηση κατοίκου για το πως θα μπορούσε να υπάρξει νόμιμη παρέμβαση για το ζήτημα, ο κ. Γαβότσης είπε “νόμιμα δεν υπάρχει”, ενώ όταν ο ίδιος κάτοικος φώναξε “άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια”, ο δήμαρχος απάντησε “μπράβο”, προσθέτοντας λίγο μετά “αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ”.
Ο κ. Γαβότσης, στην απολογία του αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για ειρωνικό σχόλιο εκ μέρος του και σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί απόψεις ρατσιστικού περιεχομένου.
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του δικαστηρίου που τον κήρυξε ένοχο. Ο ίδιος ο δήμαρχος, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.
Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της ίδιας προκαταρκτικής έρευνας ερευνήθηκαν και ποινικές ευθύνες, σχετικά με αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από γονείς δημοτικού σχολείου της περιοχής στην προοπτική φοίτησης προσφυγόπουλων στην ίδια σχολική μονάδα με τα παιδιά τους, αλλά για αυτό το σκέλος της έρευνας έγινε διαχωρισμός της δικογραφίας.
Πηγή: ΑΠΕ