Οι Βιολογικοί Καθαρισμοί στη Στερεά και το νέο πρόγραμμα των οικισμών >2.000 κατοίκων | Lamianow: Ειδήσεις, Νέα και Επικαιρότητα από τη Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο
Connect with us

Toπικά

Οι Βιολογικοί Καθαρισμοί στη Στερεά και το νέο πρόγραμμα των οικισμών >2.000 κατοίκων

Published

on

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΜΟΔ Α.Ε: «Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση για τη διαχείριση λυμάτων των οικισμών άνω των 2000 κατοίκων»[http://www.mou.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=509]. Και πιο αναλυτικά: «Σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι 385 οικισμοί της επικράτειας με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων (οικισμοί Γ’ προτεραιότητας) θα πρέπει να εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.» Και «…η αρμόδια Επιτροπή, με πρόεδρο τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος προχώρησε στην αποδοχή και έγκριση των πρώτων 6 Περιφερειακών Σχεδίων (Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Β. Αιγαίο), τα οποία πλέον τίθενται σε εφαρμογή.»

Στην Περιφέρεια Στερεάς, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε τρεις(3) οικισμούς Α’ προτεραιότητας – πληθυσμός αιχμής >10.000 και διάθεση σε ευαίσθητο αποδέκτη – το Καρπενήσι, τη Λειβαδιά και τη Θήβα και τρεις(3) οικισμούς Β’ προτεραιότητας – πληθυσμός αιχμής >15.000 και διάθεση σε κανονικό αποδέκτη – τη Λαμία, τα Οινόφυτα-Σχηματάρι και τη Χαλκίδα. Έχουμε επίσης και σαράντα πέντε(45) οικισμούς Γ’ προτεραιότητας – με πληθυσμό αιχμής >2.000 κατοίκους – και είναι: 9 στη Βοιωτία, 19 στην Εύβοια, 12 στη Φθιώτιδα και 5 στη Φωκίδα. Τα στοιχεία για τους οικισμούς Γ προτεραιότητας αναφέρονται στον Φεβρουάριο του 2009. 

Στη βάση δεδομένων του ΥΠΕΝ [http://astikalimata.ypeka.gr] εμφανίζονται να λειτουργούν είκοσι εννέα(29) βιολογικοί καθαρισμοί. Και συγκεκριμένα στη Βοιωτία 6: Αλίαρτος, Αράχωβα, Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα-Σχηματάρι, Ορχομενός. Στην   Εύβοια 9: Αιδηψός, Αλιβέρι, Ιστιαία, Κύμη, Λίμνη, Μαρμάρι, Νέα Αρτάκη, Σκύρος, Χαλκίδα. Στην Ευρυτανία 1: Καρπενήσι. Στη Φθιώτιδα 8: Αταλάντη, Δομοκός, Καμένα Βούρλα, Λαμία, Μαλεσίνα, Μώλος, Σπερχειάδα-Μακρακώμη, Τιθορέα και στη Φωκίδα 5: Άμφισσα, Γαλαξίδι, Δελφοί, Δεσφίνα, Ιτέα.

Από τη μέχρι τώρα έρευνά μας προκύπτει ότι ελάχιστοι βιολογικοί, από τους 29, της Στερεάς λειτουργούν ή λειτουργούν με επάρκεια. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, μετά από τόσες δεκαετίες και τόσα πακέτα χρηματοδότησης, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!. Πιο συγκεκριμένα:

– Από τους δύο βιολογικούς του Δήμου Λοκρών: της Αταλάντης ποτέ δεν λειτούργησε και της Μαλεσίνας υπολειτουργεί. Στο μεταξύ από τον Νοέμβριο του 2017 έχει ξεκινήσει ένα έργο «Υλοποίηση Μελέτης Εφαρμογής για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Αταλάντης».

– Ο Δήμος Δελφών, σύμφωνα με το έγγραφό του, έχει σε εξέλιξη ένα έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού της Ιτέας, που παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου και τα προβληματικά αντλιοστάσια σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται από τη στάθμη του νερού της θάλασσας, ενώ η περιοχή της Κίρρας παραμένει εκτός.

– Ο ΒΙΟΚΑ του Καρπενησίου είναι εκτός λειτουργίας από το 2005 τουλάχιστον. Τώρα δημοπρατήθηκε το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού, το οποίο αναμένεται να τελειώσει σε κανένα χρόνο.

– Του Μώλου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσυγχρονισμού και γίνονται δοκιμαστικές συνδέσεις.

– Του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, ο ΒΙΟΚΑ λειτουργεί μόνο με τα βοθρολύματα ενώ είναι σε εξέλιξη η σύνδεση του αποχετευτικού, σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου

– Της Στυλίδας, εγκαταλείφθηκε σε πλήρη αχρηστία με το σκεπτικό ότι είναι μεγάλο το κόστος του εκσυγχρονισμού και της λειτουργίας του λόγω θέσης – είναι πάνω από την πόλη – και των πολλών αντλιοστασίων που απαιτούνται. Τα λύματα της Στυλίδας θα οδηγούνται πλέον στον ΒΙΟΚΑ Λαμίας, αφού σύντομα ολοκληρώνονται τα έργα του δικτύου των αγωγών και η ΔΕΥΑ Λαμίας έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για ιδιώτη εργολάβο, που θα αναλάβει την δοκιμαστική λειτουργία του ΒΙΟΚΑ με τα επιπλέον λύματα.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφό της (Α.Π. 4066/83151/8.6.2018) προς όλους τους δήμους της Στερεάς ζήτησε να ενημερώσουν την περιφερειακή παράταξη Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς για τη λειτουργία των Βιολογικών τους Καθαρισμών. Απάντησαν μόνο ο Δήμος Τανάγρας και ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων. Απάντηση πήραμε και από το Δήμο Δελφών μετά από δικό μας αίτημα. Από τους άλλους ΟΥΔΕΙΣ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Με το νέο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν όλοι οι οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων να αποκτήσουν ΒΙΟΚΑ και ότι θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής όχλησης, κυρίως της θάλασσας και των επιφανειακών υδάτινων αποδεκτών, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα όμως πρέπει με έναν τρόπο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα των ήδη υπαρχόντων ΒΙΟΚΑ, που κουβαλούν τις γνωστές αμαρτίες του παρελθόντος, με ευθύνη όλων και όχι μόνο των Δήμων.

Περιμένουμε τα στοιχεία από την Περιφέρεια, ποιοι οικισμοί είναι στο σχεδιασμό και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των έργων.

Πληροφορίες: 6977261256

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement


konstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ1 λεπτό ago

Το παράπονο των αρχαιολόγων μετά τον κεραυνό στην Ακρόπολη: Μακάρι να αντιδρούσαμε όπως οι Γάλλοι στη Notre Dame!

Ως λαός, δεν διαθέτουμε τη σύμπνοια που επέδειξαν πρόσφατα οι Γάλλοι μετά την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, επισημαίνει...

ΕΛΛΑΔΑ20 λεπτά ago

Τραγωδία στη Σαντορίνη: Νεκρή 69χρονη σε τροχαίο – Τους εγκατέλειψε ο οδηγός μαζί με το εγγονάκι της

Η άτυχη γυναίκα που έφερε βαριά τραύματα, κατέληξε δύο μέρες το δυστύχημα Θρήνος και οργή μετά από τροχαίο δυστύχημα στη...

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Μάθημα ζωής από τους γονείς του 13χρονου ποδηλάτη: Προχώρησαν σε δωρεά οργάνων

Έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη, βλέποντας το παιδί τους, μόλις στα 13 του, να φεύγει για πάντα. Οι γονείς του αγοριού...

Ερευνα2 ώρες ago

Πρήζονται τα βλέφαρά σας; Υπάρχουν 6+1 σοβαροί λόγοι

Πότε το πρήξιμο γύρω από τα μάτια και στα βλέφαρα δεν είναι ένα απλό ενοχλητικό – αισθητικό πρόβλημα, αλλά μπορεί...

Κόσμος2 ώρες ago

Πώς το Game of Thrones εκτόξευσε τον τουρισμό στη Βόρεια Ιρλανδία

Ένα αναπάντεχο κύμα παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος έχει αρχίσει να γνωρίζει η περιοχή της Βορείου Ιρλανδίας, τοποθεσία όπου διαδραματίζεται η επιτυχημένη...

Απρίλιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Διαβάζονται